醫護健康

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珊瑚宮

我家的冲涼椅。是便椅。 冲涼 車仔 三合一 的款式

主力係 for 平時如長者唔係好行得。就拿来廰房之間推出推入

一定要買鋁或不秀鋼。一定要有輪推得 一定要活動扶手

我就拿来當櫈坐

玩具萬歲!

大宅

回覆:老爺中風, 就來要住老人院, 老人院好貴

現在老人院真很貴,尤其沙田區,我半年前找到沙田區,好的只是四人房都要萬幾,未計雜費。我c6的舅父現在住太和,都是萬四元一個月連雜費。

子爵府

引用:回覆 being2011 的帖子老爺係中等嚴重, 暫

原帖由 Lavender22 於 15-01-05 發表
回覆 being2011 的帖子

老爺係中等嚴重, 暫時都起唔到身
你62情況同我媽一樣,吊咗鹽水一星期就轉送去沙田醫院。我媽又插晒胃喉,尿喉。我同樣拼命在沙田區找老人院,1萬樓下嗰d, 1入門口仲嗅過公廁,間格同租床無分別,個個樣好似等死咁。要好d 嘅 房租+雜費+尿片+奶粉+胃喉+租搞床+氣墊床褥電費=16k。仲要睇個護老院係咪真係有護士/保健員等。問過1間如果我媽胃喉甩咗,佢話同佢入急症插返。呢d 其實合資格保健員識做。另外又見有個婆婆發燒,護老院等家人來才幫佢call 白車送入院。
都5明佢地呢d 5郁得5行得,醫院就乜都5理, 話病情穩定要佢地走。醫生話我媽短時間5會好,我問佢點為之短時間,佢話起碼一年。所以叫我好找院舍安置我媽。回頭想,其實呢d 長期病人,醫院就5醫啦,叫你地貼錢去護老院等死。真係5知咩道理,有進步嗰d, 曉行到2步,郁得嘅仍然可以留在醫院治療。 咁嘅醫療制度同推佢地去死有何分別。仲話要全民醫保,有冇人保險公司肯落呢份tender都未知之數。正苦5補貼,我地交稅,老來都無得益。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

子爵府

回覆:Jennie 的帖子

我爸眼見我媽5郁得,5食得,5講得,咁辛苦都問香港點解無安樂死?

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

複式洋房

回覆:SinLily 的帖子

請幫忙,想請教怎樣請外籍謢理員

大宅

引用:我爸眼見我媽5郁得,5食得,5講得,咁辛苦

原帖由 Jennie 於 15-04-08 發表
我爸眼見我媽5郁得,5食得,5講得,咁辛苦都問香港點解無安樂死?
係無嘅!香港醫院唔可以\'餓死\'病人,所以食唔到野就要插胃喉! 唸都唸到有幾辛苦!但年紀大,而身體機能退化跟本就無得醫,好慘! 安樂死唔係醫學問題,係道德問題...

男爵府

畀面勳章

引用:請幫忙,想請教怎樣請外籍謢理員 +

原帖由 MaryBrown 於 15-04-10 發表
請幫忙,想請教怎樣請外籍謢理員
請你不要請外藉護理員之類1)老人家同佢地雞同鴨講咪棧激到老人家嬲嬲,2)講真你試下問100位印印或外籍護理。佢地寧願湊BB打死都唔願照顧老人囉!

當年我老豆60歲第一次嚴重中風又係講寧願自殺死都唔入老人院,加上我阿媽本身粗心大意又硬唔順邪堅持接我老豆回家讓她自己搞;當然忍受我老豆d脾氣都很慘,咪又係死頂咁照顧多我老豆10年,上一,兩年老豆中埋第二,三次風現在盲埋眼,但感謝主我老豆仲坐到起身!你屋企真的完全沒有人可以照顧果位病人咩?

現在入住日間老人護理中心,當中我老豆仲可過到d群體生活,我老豆覺得自己都唔係咁慘姐,大把人仲慘過佢(星期一至六由早上8點至下午3點半)連車接送往來住宅都係931元,但唔包尿片費
希望你真的認真諗清楚不好請外藉護理,有什麼唔清楚不妨問或PM我都可以

珊瑚宮

回覆 貓貓6299 的帖子

931元係一天定一個月?
玩具萬歲!

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+貓貓6299+的帖子931元係一天定一個月

原帖由 fitfish 於 15-04-12 發表

931元係一天定一個月?
一個月931元,政府老人日間護理中心

1 年過70歲可以不用入息審查及見社工後再排隊

2長者需要經過入息審查及見社工後再排隊(未滿70歲)

我老豆是第1類

子爵府

貓貓6299 發表於 15-4-12 02:21
請你不要請外藉護理員之類1)老人家同佢地雞同鴨講咪棧激到老人家嬲嬲,2)講真你試下問100位印印或外籍護 ...
我媽現在得一隻眼開到, 第二隻連眼皮都唔識開同坐救傷車時, 醫護人員用電筒照時已無反應. 請問係咪已經係盲o左呢?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:貓貓6299+發表於+15-4-12+02:21+請你

原帖由 Jennie 於 15-04-13 發表
我媽現在得一隻眼開到, 第二隻連眼皮都唔識開同坐救傷車時, 醫護人員用電筒照時已無反應. 請問係咪已經係盲 ...
99%係,但都要醫生詳細檢查囉

男爵府

回覆:Lavender22 的帖子

我老爺幾年前中風,我哋請印印照顧佢

伯爵府

謝謝你的資料同意見

我奶奶69歲,身體唔算太好, 她自己搬唔到老爺落輪椅, 怕就算請了工人都好吃力

所以老爺現在仍然住老人院

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+貓貓6299+的帖子謝謝你的資料同意見我

原帖由 Lavender22 於 15-04-16 發表

謝謝你的資料同意見
你家中除了99外,沒有其他人可照顧62嗎?

大宅

想問日間護理中心是否整天都是坐的?
有沒有床給長者休息?
有甚麼活動, thx!

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+貓貓6299+的帖子想問日間護理中心是否

原帖由 Apax 於 15-04-16 發表

當然有得休息,但講真你都寧願個長者在中心多點活動,被職業治療師讓佢多D企下強化下d關節位!
請問你已經開始求社工幫你家長者排隊未先,你要有心理準備要排5年以上
日間護理中心真係視乎你係安排那一區,同埋果間中心負責人處事手法

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+貓貓6299+的帖子想問日間護理中心是否

原帖由 Apax 於 15-04-16 發表

如要排,千萬不要排牛頭角下村果間,我中風盲眼老豆被間野激到差點想自殺;如想知內情可PM我,我再話你知

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Lavender22+於+15-01-05+發表

原帖由 Jennie 於 15-04-08 發表
你62情況同我媽一樣,吊咗鹽水一星期就轉送去沙田醫院。我媽又插晒胃喉,尿喉。我同樣拼命在沙田區找老人院 ...
Jennie
嘩唔睇都唔知,我爸早15年間中風一日未清醒番都唔準佢出院,但今時的醫療制度變化咁大,當個病人脫離危險期,話知佢是否真正清醒番認得家人未都要家人接走佢去安老院,咁我想問,如果病人家屬是窮都著火咁又怎安排呢,比果1萬或幾仟特別傷殘津貼就大晒咩?

複式洋房

回覆:貓貓6299 的帖子

我剛剛就有呢種經驗,老爸月頭因為在家跌親腰骨入左聯X醫院,因本身有慢阻肺病,引發 哮喘,4月頭前後至今,出出入入左3次醫院,每次都未好返就被迫要出院,因為家中只有我同他兩人,腰傷我又唔識點照顧,呢兩星期不斷進出醫院,因為老人家腰傷痛到眼淚都標埋出黎,然後哮喘又發作。

男爵府

畀面勳章

回覆:bpong 的帖子

bpong

半個月內進出3次聯x醫院,勁!你爸爸現在沒有大問題嘛,很替你擔心你及爸爸真辛苦,大吉利是,萬一你爸爸下次又有事要入院,你可以要求把佢改送將軍澳醫院嗎?

首頁
23456...7

尾頁

跳至