懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

我咪係LAW, 我就係第三期, 最後都係瑪麗度做手術拎左個女出來, 我不過就前後住左30幾日醫院姐, 有出左4次血咁大把, 不過次次出血入院都好驚架, 仲要無先兆架, 要出就出血, 又唔痕, 又唔痛, 不過成個馬桶都係血之馬

但我好多謝瑪麗的醫生同NURSE, 佢哋好好人, 又照顧得我好好, 係開刀之後個傷口痛之外, 沒有其他的痛楚, 放心啦醫生會好緊張D胎盤前置, 所以唔駛担心

原文章由 vvcc 於 08-5-20 16:10 發表
有冇其他媽咪曾經嚴重胎盤前置或者宜家嚴重胎盤前置架???
入嚟傾吓啦.
我地可以互相支持下痳!!!
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

vvcc,

你好呀, 我係0801的媽媽, 我個時都係胎盤前置, 第二期, 係38週開刀生, bb 出世 3.105kg, 在 pwh 做的.
你唔好擔心咁多, 好多嘢擔心唔黎, 保持愉快心情, 同老公享受僅有的二人世界時間, 因為之後係3人世界啦........

我個時係半身麻醉, 老公可以陪我, 一齊見住 bb 來臨, 好開心.
買一條收複帶, 做完手術用, 可以無咁痛.....

大宅

原文章由 vvcc 於 08-5-20 16:10 發表
有冇其他媽咪曾經嚴重胎盤前置或者宜家嚴重胎盤前置架???
入嚟傾吓啦.
我地可以互相支持下痳!!!

我囉.醫生話我係第4期,現在28周.醫院叫我33周番去照下.之後再決定點做.本來諗住去私家生.有2個朋友係護士.佢地建議我去政府生.所以決定去政府生.仲叫我食多D野.等BB大隻D.因為怕可能會早產.
我等成6.7年先有BB.點知有會咁好彩有嚴重胎盤前置 .

公爵府

畀面勳章

柚子, 努力呀, 阿q d諗, 到時有大醫生接生, 反而比頭兩期安全呀, 我真係識個mami, 佢第二期, 做手術反而有出血, 不過輸血就冇事啦

原文章由 柚子 於 08-5-20 18:10 發表

我囉.醫生話我係第4期,現在28周.醫院叫我33周番去照下.之後再決定點做.本來諗住去私家生.有2個朋友係護士.佢地建議我去政府生.所以決定去政府生.仲叫我食多D野.等BB大隻D.因為怕可能會早產.
我等成6.7年先有BB.點知 ...

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

原文章由 winwin815 於 08-5-20 18:24 發表
柚子, 努力呀, 阿q d諗, 到時有大醫生接生, 反而比頭兩期安全呀, 我真係識個mami, 佢第二期, 做手術反而有出血, 不過輸血就冇事啦

多謝你.我會加油的.
睇完你地講既野.我自己就唔係太驚.只係覺得唔好彩囉.
我老公就好擔心我.成日番番下工打電話黎問我點.
好好彩到現在都未見過紅.不過醫生話28周後就要小心留意自己.唔好行咁多.多點休息.中醫就叫我唔好食涼野.接近生既日子就可以食..因為怕早產.
加上政府對我呢個大肚婆都幾好.28周已經照左5次.
次次解釋得好清楚.仲係每次都係見同一個醫生.只係有一次唔同醫生.希望bb乖乖地順順利利出世啦.

大宅

原文章由 Manwah 於 08-5-20 05:41 PM 發表
我咪係LAW, 我就係第三期, 最後都係瑪麗度做手術拎左個女出來, 我不過就前後住左30幾日醫院姐, 有出左4次血咁大把, 不過次次出血入院都好驚架, 仲要無先兆架, 要出就出血, 又唔痕, 又唔痛, 不過成個馬桶都係血之馬

...

我宜家33 週多啲, 希望可以快啲到36週啦, 到時bb 可以大隻啲, 咩都發育得好啲至出嚟囉
咁你果時要出出入入醫院咪好驚囉, 醫院有冇叫你住院住到生呀?
點解會成個馬桶都係血既??? 好驚呀..... 我宜家去親大小便都好驚, 尤其去便便更加唔敢大力......驚會令到子宮頸口打開呀!
咁請問你係幾多週開刀生bb 架???
手術進行咗幾耐呀???
你係半身痳醉定全身痳醉呀???
手術期間有冇大出血呀???
唔好意思, 我真係有好多問題, 因為好多嘢未面對過, 一得閒啲又會响度諗......

大宅

原文章由 sonic_bebe 於 08-5-20 05:54 PM 發表
vvcc,

你好呀, 我係0801的媽媽, 我個時都係胎盤前置, 第二期, 係38週開刀生, bb 出世 3.105kg, 在 pwh 做的.
你唔好擔心咁多, 好多嘢擔心唔黎, 保持愉快心情, 同老公享受僅有的二人世界時間, 因為之後係3人世界啦 ...

你講得又啱既.....要擔心都擔心唔嚟, 我宜家都諗緊, 到時屋企多咗咁多人.....有bb, 工人, 陪月, 阿爸, 阿媽.......唔可以成日同老公鍚鍚同玩打pat pat lu......

你可以半身痳醉??? 真係好呀, 可以睇住自己既bb 出世, 我覺得咁樣好幸福呀.... 不過你係第二期, 胎盤可能冇蓋住子宮頸口, 所以危險性冇咁大囉.....無論如何, 恭喜你同bb 平安度過呀, 希望我可以好似你咁啦.

大宅

原文章由 柚子 於 08-5-20 06:10 PM 發表

我等成6.7年先有BB.點知 ...

我又係呀, 同老公恨咗好耐, 先至有呢個bb 咋, 點知唔可以自然分娩......
我地宜家最緊要食多啲有營養既嘢, 谷肥個bb, 等bb 就算早啲出到嚟, 佢都可以健健康康咁發育.
我都係諗住去政府度生囉, 因為有太多未知之數, 如果响私家醫院度生, 我個私家醫生話可能要成幾十萬喎......嚇c我.....
你宜家仲有冇返工呀???
你都要瞓多啲, 少啲郁動呀......
希望我地都可以平平安安度過呢幾個星期啦.

珍珠宮

環保接龍勳章

我留意左你地d message好耐, 因為我15wk時去c+照, 醫生話我個胎盤低, 好接近子宮頸, 不過佢話唔怕, 好多時都會升番上去, 但我星期一去政府照結構時, 醫生都話我胎盤低, 至於幾低佢冇講, 所以我開始有d擔心.......因為我想順產!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

畀面勳章

我個時都唔敢食去胎毒個d, 怕一食真係咁邪出血就弊

原文章由 柚子 於 08-5-20 19:08 發表

多謝你.我會加油的.
睇完你地講既野.我自己就唔係太驚.只係覺得唔好彩囉.
我老公就好擔心我.成日番番下工打電話黎問我點.
好好彩到現在都未見過紅.不過醫生話28周後就要小心留意自己.唔好行咁多.多點休息.中醫就叫 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

就算唔係胎盤前置, 依家有好多mami都順產唔到架, 我就係其一, 搞左成日, 最後都係開刀, 所以都唔好太在意係咪順產啦

原文章由 vvcc 於 08-5-21 22:45 發表

我又係呀, 同老公恨咗好耐, 先至有呢個bb 咋, 點知唔可以自然分娩......
我地宜家最緊要食多啲有營養既嘢, 谷肥個bb, 等bb 就算早啲出到嚟, 佢都可以健健康康咁發育.
我都係諗住去政府度生囉, 因為有太多未知之數, ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

你仲有時間, 冇得心急架, 多數差不多30週先confirm架, relax

原文章由 gracelam 於 08-5-21 22:59 發表
我留意左你地d message好耐, 因為我15wk時去c+照, 醫生話我個胎盤低, 好接近子宮頸, 不過佢話唔怕, 好多時都會升番上去, 但我星期一去政府照結構時, 醫生都話我胎盤低, 至於幾低佢冇講, 所以我開始有d擔心.......因 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

原文章由 vvcc 於 08-5-18 21:30 發表

哦, 原來如此.....
咁你咪好驚囉, 又要一路等一路驚.....
哦, 知道, 明白嘞, 好彩你話我知咋, 多謝晒你呀!!!

其實我都唔知等左咁耐,因為我當時掛住喊,喊喊下又訓左!
所以覺得時間過得好快,你問我陀仔+生仔辛唔辛苦,我而家覺得一d都唔辛苦,最辛苦就係當我知道自己仔仔唔識飲奶奶時,果時見到bb插左胃喉,插哂儀器,果幾日真係有種痛不欲生既感覺!
不過bb用左10多日就學識飲奶奶,係飲得慢d姐!

大宅

原文章由 vvcc 於 08-5-21 22:45 發表

我都係諗住去政府度生囉, 因為有太多未知之數, ...
我唔洗番工.所以都有好多時間休息.但當多時間休息時有會亂諗野 .希望大家都無驚無險順順利利生呀b出黎啦.

大宅

原文章由 winwin815 於 08-5-22 00:44 發表

我連豆漿都唔敢飲呀

大宅

原文章由 gracelam 於 08-5-21 10:59 PM 發表
我留意左你地d message好耐, 因為我15wk時去c+照, 醫生話我個胎盤低, 好接近子宮頸, 不過佢話唔怕, 好多時都會升番上去, 但我星期一去政府照結構時, 醫生都話我胎盤低, 至於幾低佢冇講, 所以我開始有d擔心.......因 ...

你仲咁早, 得21週, 唔使驚喎.
我睇書話, 初初胎盤低既孕婦有50%, 好多人都係咁, 但到後期, 個胎盤會隨住子宮上升而升高, 到後期仍然胎盤低既媽咪只得1% 咋, 唔係個個都會中 '六合彩' 架.
唔驚得咁多架啦......

大宅

原文章由 winwin815 於 08-5-22 12:44 AM 發表

係呀, 我陀到宜家33 週, 未食過去胎毒既涼嘢, 真係唔敢食.....
但係呢, bb 會唔會容易啲出疹呢?? 或者皮膚冇咁好呢??

大宅

原文章由 jc118 於 08-5-22 03:16 AM 發表

其實我都唔知等左咁耐,因為我當時掛住喊,喊喊下又訓左!
所以覺得時間過得好快,你問我陀仔+生仔辛唔辛苦,我而家覺得一d都唔辛苦,最辛苦就係當我知道自己仔仔唔識飲奶奶時,果時見到bb插左胃喉,插哂儀器,果 ...

你好搞笑呀, 又會瞓得着既??? 可能你太攰啦....
如果係我一定會瞓唔着, 因 為我係果啲好容易緊張既人嚟.....
做媽媽就係咁偉大呀!!!
自己既辛苦唔算咩嘢, 仔女既辛苦就會覺得痛不欲生.....

大宅

原文章由 柚子 於 08-5-22 09:01 AM 發表

我連豆漿都唔敢飲呀

我有飲喎, 因為諗住成日食埋食埋啲補嘢, 覺得個人有啲燥囉.
如果唔係成日飲, 應該都可以既.

大宅

原文章由 柚子 於 08-5-22 08:59 AM 發表
我唔洗番工.所以都有好多時間休息.但當多時間休息時有會亂諗野 .希望大家都無驚無險順順利利生呀b出黎啦.

唉, 算啦, 宜家有得休息都好呀, 生完bb 你有排都冇得唞添呀!!!
我今日去咗瑪嘉烈睇醫生lu, 醫生話我個case 係嚴重,
要入院待產, 因為驚會隨時出血,
佢話要出血冇咩先兆架,
有啲人瞓瞓下覺, 一醒番, 先會發現自己流咗一灘血.....
好恐怖呀.......
所以我要下星期三入院呀..... 嗚嗚嗚......
如果一直冇出血, 就要38週開刀.....
住院實悶悶悶悶死.......
諗起都有啲唔開心.......

首頁

尾頁

跳至