在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 kaiyui_BB 於 15-03-01 發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-03-04 發表
me too,做到好灰,workload 越黎越多,付出150%但呀頭覺得老馮,永遠唔會珍惜你
只怪自己命苦 ...
付出同收穫不成正比

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-03-04 發表

原帖由 chloelittle 於 15-03-13 發表
付出同收穫不成正比
好正常丫
邊有半斤八兩咁理想

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 15-3-13 19:07
好正常丫
邊有半斤八兩咁理想
其實揾得多少不是一個好大因素, 反而做得開心先係主要原因, 而家好多老闆唔會留人, 我自己都試過因為做得唔開心而走人, 寧願擝過一份人工少, 就算辛苦但做得開心的工作, 這比起每天返工好似在地獄生活咁身心都健康好多.

縱使比份人工高職位好的工作你, 但老闆每日都針對你或不欣賞你, 這樣工作有價值嗎? 攪不好可能令自己精神受到莫大的壓力!

所以我認為只要人工足夠家庭開支, 就算辛苦少少, 生活也是開心健康的!!!!

sivasiva    發表於 15-3-23 11:32

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 15-3-13 19:07 好

原帖由 jcdad 於 15-03-13 發表
其實揾得多少不是一個好大因素, 反而做得開心先係主要原因, 而家好多老闆唔會留人, 我自己都試過因為做得唔 ...
我都係因為咁所以我已辭職。公司有留我,但冇咩誠意,連加少少人工留我都冇。我一來都返得唔開心,二來我唔想比佢睇死我唔敢走。我都見左幾份,等消息。一路休息下咁。

大宅

邊做邊搵,搵啱至走, add oil

大宅

回覆 力神 的帖子

can have 16K, what title u have?

if i were u, i will check the salary index outside, and check any vacany outside.

i told u, those job outside is going worse, so, better becareful to choose, otherwise ur going to ruin your hope.

16K is not bad, u know i was asst accountant before our company shut down, now, i cannot get it back, except u got degree.

http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

大宅

加油!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

依家普遍都係越做得耐就越多嘢做.....

我係間大公司做咗廿年, 越做越唔開心, 睇住改朝換代, 啲高層真係只顧自己同自己圈子既人...但又壓榨下邊我哋呢啲SMALL POTATOS...

所以早幾個月都好多舊同事走...有啲搵到工, 有啲就即頭QUIT咗唔做嘢住..

我都有搵過, 但問心, 無咩學歷好難同人爭!
但我都會定期上網LOOK LOOK 個MARKEAT, 啱既咪寄信去試.

打工最主要當然係求人工啦. 其次就就開心. 希望大家都搵到份啱心水既工, 加油!

洋房

唔敢呀

民房

呢個年代要返既工有錢搵仲要做得開心,簡直係痴人說夢話,除非可以好好彩咁做到自己興趣既工作......
建議樓主多啲考慮下以後既事,雖然而家做得唔開心,但萬六蚊都對於40 歲嚟講唔算太差,俾你搵到第二份甚至更高人工,不過萬一人事上比而家呢份更唔開心咁點算?又搵過?
做人係要有冒隊精神,不過我地年紀大喇,唔係有十二分把握都唔好亂決定。

大宅

萬六蚊老實講人工唔係高, 除非你係中五畢業啦. 會考成績唔好.
請問樓主你有好大家庭負責啦 ? 如果唔係, 走啦.
希望在明天.

大宅

力神 發表於 15-3-1 12:37
40歲$16000人工會轉工嗎

民房

回覆:如果40出頭既你,敢唔敢轉工

轉,諗都唔使諗

大宅

引用:可以,39歲𨍭工$22k,+44歲再轉$26k +

原帖由 2011PUSSYCAT 於 15-03-04 發表
可以,39歲𨍭工$22k, 44歲再轉$26k
要以你為目標

複式洋房

我都想轉工呀,只因為覺得公司無前景,好似好唔掂,公司規模不停縮,又無人工加,怕遲兩年更難揾工,所以想走羅,其實我係米諗多左呢?比著係你地,會唔會走呀?!

大宅

kaiyui_BB 發表於 15-3-1 08:37
係間公司做左9年,做到心灰意冷,workload有增無減,做得好唔會讚你,做錯野鬧到趴街,好想走呀,但又驚搵 ...
nowadays outside not only look for working experience, also the qualification, do u have degree or master?

u know even an accounting officer just got about 16K but degree a must, of course, plus experience etc.

there is no job good, or less good.... u can find, if good then change your job/career, otherwise stay here.

i worked a job for 6days with 15hrs a day.... can u survive at this kind of career? totally no family life, work till midnight.

http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

瑪瑙宮

唔敢都轉左兩次, 因為迫住要轉.

大宅

畀面勳章

我好想轉,日日行屍走肉咁返工, 唔開心極要入廁所喊。 但真心怕搵。 屋企要用錢,但拖唔得幾耐,好苦惱

大宅

如果係有前景,我會轉。不過好似自己嚟行,轉去第二間人工差不多,工作環境差不多,轉同唔轉其實分別都唔大,所以都冇哂轉工嘅意欲。
不過我又真係有好多朋友佢地對工作非常熱愛,越做越起勁,成team人柴娃娃,hehehaha可以係公司做到半夜,個個人都好開心,好正面。我都希望自己可以擁有呢種人生態度,積極樂觀。

首頁

尾頁

跳至