自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

回覆:chingcging 的帖子

自住樓真係唔賣得架,不論樓價平貴,都要住架嘛!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:朋友10年放咗層樓,落60萬。之後上唔返車不

原帖由 chingcging 於 15-03-11 發表
朋友10年放咗層樓,落60萬。之後上唔返車不特止,相同嘅租金,由中上環半山,搬到去上環唐樓。依家業主收返 ...
呢幾年都見唔少……

舊年朋友阿哥 900 幾萬放咗層樓,最近同座不同樓單位……成交貴 200萬……

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:之前我都放咗自住樓,一年後唔對路,即刻上

原帖由 amandapopo 於 15-03-11 發表
之前我都放咗自住樓,一年後唔對路,即刻上返車,我覺得有小朋友就唔好賣咗自住樓,無喂要小朋友跟你一年搬 ...
岩,兩個大人唔駛睇校網都flexible d。阿朋友會不會因為經濟問題先賣樓?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 chingcging 於 15-03-11 發表

原帖由 Sumyeema1 於 15-03-11 發表
呢幾年都見唔少……

舊年朋友阿哥 900 幾萬放咗層樓,最近同座不同樓單位……成交貴 200萬……
為乜先?換樓定套現?

寶石宮

引用:同我朋友一樣, 上2年放左, 諗樓價跌遲下

原帖由 bbasco 於 15-03-11 發表
同我朋友一樣, 上2年放左, 諗樓價跌遲下上返車, 點知未停過, 2萬6租返自己賣左既單位, 真係好傻,你朋 ...
租返自己果間真冇so, 租大d都話賺左舒服呀

大宅

我朋友一早放左層樓, 因為早年想為個仔步署考校學校, 租住屋先保持流動性。前兩年他2萬幾租左個靚校網單位。

一兩年後, 佢個仔好叻唔駛靠抽籤都考到一間好好的直資, 但樓價亦已巴巴升左唔少。 暫時佢地都無諗上返車, 因為佢地想買3房, 等個獨仔唔駛同工人姐姐同房 。但呢對夫婦年近四十, 又係做私人公司工, 我心諗再唔上車, 真係退休都供唔哂層樓, 咁佢個仔將來點算??

子爵府

畀面勳章

chingcging 發表於 15-3-11 14:17
近10000,因為老婆依家冇做嘢,睇對仔女。
好勇~~~
賣自住樓, 仲要一個resign唔做野~

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Sumyeema1 於 15-03-11 發表

原帖由 good_pig 於 15-03-11 發表
為乜先?換樓定套現?
我哋估佢應該係唔睇好樓市……

寶石宮

引用:Quote:原帖由 chingcging 於 15-03-11 發表

原帖由 emmiedustie 於 15-03-11 發表
突然間腦海浮現呢一個出嚟:「唉,咁就一世」
唔會卦??

侯爵府

2018復活節勳章

Ol0314 發表於 15-3-11 14:10
賣自住樓 如賭博
今次佢賭輸左囉
無得呻
如果佢賭贏左
就大大聲話樓又賺錢又袋啦
做人唔可以輸打贏要

自住,升又冇得入袋,唔通唔住賣出去?
有多一層先可以賣出去等跌市再買。

賣自住樓,係最蠢的。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:早賣早享受,遲買貴幾球

原帖由 超級特務 於 15-03-11 發表
早賣早享受,遲買貴幾球
Agree

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-03-11 發表為

原帖由 Sumyeema1 於 15-03-11 發表
我哋估佢應該係唔睇好樓市……
先唔睇價碼,60萬....其實間屋升左幾多%....

有冇計過,租返幾多年breakeven

寶石宮

引用:Quote:chingcging 發表於 15-3-11 14:07 朋

原帖由 cattz288 於 15-03-11 發表
10年賣, 之後梗係買唔番喇, 低賣高買! 好難過!
我get錯,以為10年前

男爵府

chingcging 發表於 15-3-11 14:07
朋友10年放咗層樓,落60萬。之後上唔返車不特止,相同嘅租金,由中上環半山,搬到去上環唐樓。依家業主收返 ...
老實講港島區HKD16000我覺得已唔算貴, 我妹放租, O係馬鞍山, HKD15000起錶, 一樣有人租! 所以我覺得HKD16000對面海已算係咁.....

珍珠宮

引用:早賣早享受,遲買貴幾球

原帖由 超級特務 於 15-03-11 發表
早賣早享受,遲買貴幾球

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

為果60萬賣, 除非當時真係好等呢D錢用, 否則真係錯誤既決定

伯爵府

回覆:租屋,愈住愈霉

同我朋友情況一樣,賣樓後租3房2厠+儲物房,每2年搬細d到而家細2房都開始負擔唔起

男爵府

早幾年有幾pair朋友賣咗自住樓出去租新樓~賺到d$就大花筒~去旅行喇~買歐洲新車~我當時都同佢地講我唔賣自住架~我好怕無安全感~我當時都係揸車緊cheap cheap二手日本車咋~

我而家唔止一層樓啦~揸緊歐洲車~不過都係好慳~

佢地如你所講~全部上唔返車~越租越遠越貴~當中有兩pair屋企出事連首期都無埋~唉~

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:租屋,愈住愈霉

所以自住樓真係唔好賣,搏唔過

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

2018復活節勳章

chingcging 發表於 15-3-11 14:12
灣仔佢都睇過,又係15000起跳。

新界樓,新 D 都要呢個價位。
我有朋友,都話同老婆搬返去同父母住算。
冇錢就係冇錢,馬死落地行。

首頁
23456...9

尾頁

跳至