跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下你地用緊邊隻brand 既儲奶袋. 係邊度買又會平d 呢 ?

禁止訪問

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想問下各位餵人奶既媽媽.........
你地乳房會唔會間唔中有d好似俾電電咁既感覺架??
同埋你地多唔多谷奶? d人話谷奶會好痛? 但我淨係覺得個乳房好似石頭咁硬...又唔覺會痛? 係咪我唔夠谷呀??
執仔之手 與仔偕老

大宅

有呀有呀,尤其係pump完奶之後就有比電電既咁覺呀,我都想知點解會咁,我估係d清左既奶管做緊奶,又或者搾奶搾得太大力,比我整傷左裡面d乳兜所以電電痛。 有無人知點解呢?

原文章由 叉燒媽 於 08-7-16 17:48 發表
我想問下各位餵人奶既媽媽.........
你地乳房會唔會間唔中有d好似俾電電咁既感覺架??
同埋你地多唔多谷奶? d人話谷奶會好痛? 但我淨係覺得個乳房好似石頭咁硬...又唔覺會痛? 係咪我唔夠谷呀?? ...

大宅

我都分享下,
我大女以前都係全人奶,一直埋身餵至2歲,是好好好累,而且壓力好大,成日唔知自己夠唔夠,又唔知bb要啜定要奶,一日到黑差唔多都俾佢啜住個奶奶,但成長後親密和安全感大好多.

我細女依家個半月大,我都係人奶,但就一日有至少一餐奶粉,總之食晒兩邊覺佢唔夠就俾奶粉,無咁大壓力俾自己,也可放手俾老公做.
bb對奶咀,奶樽,乳頭都無意見,照食到,仲好好味,我可以俾完佢啜奶咀,再食人奶,唔夠,再補奶粉,(因為我奶夠,仲要奶樽有時係人奶有時係奶粉),佢都無混淆,所以我認為唔洗太緊張.

我用t字頭的奶樽,咀形很好,像吸母乳一樣.奶咀則用仿姆指形的,有個平位那種,吸得好d.

大宅

我想問下餵母乳的媽媽以下幾個問題:

你地一日餵幾多次?
隔幾耐餵一次?
每次餵幾耐?
夜晚最耐可以幾多個鐘先食呢?
BB會唔會無端端食完明明飽都喊, 甚至喊到下場奶的時間? 可以點做呢?

多謝解答
以基督耶穌的心為心 :-P

禁止訪問

別墅

原文章由 fayesum 於 08-7-19 22:19 發表

你地一日餵幾多次? 7-8次 (多數係7次)
隔幾耐餵一次? 3-4hrs
每次餵幾耐? 平均1hr, 有時45min-2hrs都試過
夜晚最耐可以幾多個鐘先食呢? 約4-5個鐘, 昨晚差不多有6個幾鐘, 係最耐, 但只試過一次咁多
BB會唔會無端端食完明明飽都喊, 甚至喊到下場奶的時間? 可以點做呢? 試過, 好在唔多, 要抱住瞓, or要啜奶, 有次比左個奶咀佢食, 都係一次咁多

多謝解答 ...

大宅

你地一日餵幾多次? 7次左右
隔幾耐餵一次? 3-4個鐘
每次餵幾耐? 最多10分鐘就清倉
夜晚最耐可以幾多個鐘先食呢?4個鐘
BB會唔會無端端食完明明飽都喊, 甚至喊到下場奶的時間? 會喊,但無咁耐,安撫下就收聲
你bb喊咁耐我諗是真肚餓的,母乳的成份不同奶粉,會根據bb的需要來調節脂肪奶和水的比例,而且較易消化,bb不定時叫肚餓都好正常,唔可以像餵奶粉咁限時餵哺. 吸啜和親近母親的味道更是安全感的來源,有時比bb啜兩啖都會安靜到的.
可以點做呢?我會聽下bb的需要,濕就換片,餓就俾奶,想訓就俾奶咀,要抱咪抱囉!哭聲不同的

大宅

日抖就差唔多兩小時食一次, 如果佢冇訓的話, 個半鐘就要再食喇.
每次餵15-20MINS, 佢就會唔食.....
如果訓前果餐餵耐D, 餵晒兩邊, 試過訓到5個鐘(我BB6個WEEKS大)
喊到下場呢個問題, 我BB有時都會, 但佢只係訓唔著又想人抱, 到下場俾佢飲埋, 多數都會訓架喇, 好少話三餐都唔訓, 抱下佢囉, 係就係會攰D......

原文章由 fayesum 於 08-7-19 10:19 PM 發表

你地一日餵幾多次?
隔幾耐餵一次?
每次餵幾耐?
夜晚最耐可以幾多個鐘先食呢?
BB會唔會無端端食完明明飽都喊, 甚至喊到下場奶的時間? 可以點做呢?

多謝解答 ...

大宅

母乳的好處

呢個網頁好詳細解釋母乳的好處, 你地都睇下, 當係鼓勵一下自己, 睇完就知堅持餵母乳係絕對正確的!!!

http://www.socialwork.com.hk/bab ... l/cd19980204aa.html

大宅

多謝你地解答.

之前未摸到BB的規律, 所以好迷茫.
現在有D頭緒,
我發覺我的BB有時扭眼訓會喊,
又或者訓到中間會喊, 但喊一陣又會再訓過. 所以唔搞佢好D, 否則會令佢仲精神, 反而訓唔返.

別墅

各位餵人奶的媽媽, 想問下妳地出街會埋身餵定帶冰奶出去助熱???
因為都唔係話周圍都可埋身餵咁方便...

大宅

我通常會選擇去D有育嬰室的商場, 其他地方就好少去喇, 如果真係要去D冇得餵人奶既地方, 我會帶定奶粉, 加上如果出街飲奶粉, 阿B都會冇咁易喊, 因為奶粉飽肚麻, 幾好嫁! 一餐半餐奶粉冇所謂啦, 不過如果你堅持想出街都餵人奶, 你可以帶冰奶出去囉, 我就買左一個最細碼既冰桶(買日本製既最好, 大約三百幾蚊), 將D冰奶放入去帶出街, 再帶埋暖奶器, 咁去到邊都冇得飲啦

原文章由 chanpcdaisy 於 08-7-30 02:08 PM 發表
各位餵人奶的媽媽, 想問下妳地出街會埋身餵定帶冰奶出去助熱???
因為都唔係話周圍都可埋身餵咁方便...

大宅

我用avent既儲奶杯, 一盒有10個, 一個可以steam 5 次, 好過用儲奶袋, 又貴又浪費, 儲奶杯一盒10個都係六十幾蚊, 但一個可以用好多次喎, 佢話就話只可steam 5次, 再steam就會好軟, 但我用左咁耐, 每個都steam左差唔多7次, 都只係軟左小小喳, 所以用多幾次都唔怕, 幾抵!

原文章由 denisechow 於 08-7-16 01:13 PM 發表
想問下你地用緊邊隻brand 既儲奶袋. 係邊度買又會平d 呢 ?

別墅

I bought this Avent VIA cup, but costs me $8x, where you buy for $6x? I think can re-use as milk bottle? Only 5 times?

原文章由 queeniechan2004 於 08-7-31 00:29 發表
我用avent既儲奶杯, 一盒有10個, 一個可以steam 5 次, 好過用儲奶袋, 又貴又浪費, 儲奶杯一盒10個都係六十幾蚊, 但一個可以用好多次喎, 佢話就話只可steam 5次, 再steam就會好軟, 但我用左咁耐, 每個都steam左差唔多 ...

大宅

我用boots奶袋,用完即棄係幾浪費,所以我會洗完留低,可以當密實袋放下其他野(薑呀蔥呀)。

你地一日餵幾多次? 8-13次呀
隔幾耐餵一次? 2-4個鐘
每次餵幾耐? 5-15min,多數10min
夜晚最耐可以幾多個鐘先食呢?4-5個鐘
BB會唔會無端端食完明明飽都喊, 甚至喊到下場奶的時間?
我的經驗係有幾個原因﹕
1. 佢係扭眼瞓,咁就要抱下,要暗,都好快會發牛豆跟住就瞓著。
如果日頭太多活動/太多人探/開好耐電視,佢都會overstimuated,夜咗好難relax咁瞓,會扭得好勁
2. 母乳質量唔夠「肥」,如果我上一次餵完之後冇食野,或者我食得唔夠多,d奶就真係冇咁襟飽,佢好快又想食。
3. 要換片

我仔仔之前勁哭最大原因係電視開太耐,bb聽耐咗,瞓唔著。情況就好似我哋唔識聽,又要聽成幾個鐘,都唔知佢講乜,好煩架...

大宅

wwsugar 於 08-7-31 12:34 發表
我用boots奶袋,用完即棄係幾浪費,所以我會洗完留低,可以當密實袋放下其他野(薑呀蔥呀)。

你地一日餵幾多次? 8-13次呀
隔幾耐餵一次? 2-4個鐘
每次餵幾耐? 5-15min,多數10min
夜晚最耐可以幾多個鐘先食呢?4-5個鐘
BB會唔 ... [/quote]

如果出街時無育嬰室之類的地方餵奶, 我會找一處人少d的地方, 坐低用塊披肩蓋住自己來餵奶. 你自己自然大方地餵, 無人會留意到, 亦無人會理你的.

我的囡囡現在一日食六次.
隔3-4小時一次
每次約20min
晚上多數可訓6-7小時
不過仍然係入夜前喊個多小時才訓, 我睇書話bb在黃昏時係扭計d, 因為要發洩多餘精力, 讓晚上可以安睡.

首頁

尾頁

跳至