嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 今日食乜粥

今日粥料 : 雞肉+菜心+蛋+薯仔.

我都有買南瓜, 但就成日都食唔曬要掉(bb只食小小, 但又好大個), 原來可以用黎"牛" 湯, o甘以後就唔駛比我老公話我浪費啦. 仲可以有o甘多方式去煲同做小食, 真係無得頂呀!!!! 我想問下妳地會買橙色/綠色的呀?

我禽晚買左兩條山班魚比BB做湯底, 妳都講得好岩, 紅衫同大眼始終都係雪藏魚, 游水新鮮好多. 價錢都差不多呢 Thanks.
禽流之前雞檔日日都會有, 但之後就好小見啦(只買過一次), 我無特別同雞檔留, 見到至買.

HI-MINNIE,
我禽日係百街唔見有得賣雞柳, 之後係雞檔買到新鮮比比, 要成$15一隻, 食唔曬又係浪費:-(:-( 通常妳新鮮肉會留幾多日架?

今日星期六, 等我買定d料返去煲d靚粥比佢食先

大宅

momob,
2隻色的南瓜我都買過又試食過, 可能我渣啦, 唔係好食得出有咩唔同喎, 菜檔個人就話緣色香D喎! 南瓜好擺得的, 如果你見到有細個的, 你可以一次過買2個都得, (可以放成2個禮拜. 南瓜+甘荀+馬蹢可以比BB當水飲又可以做粥底, +廋肉咪變湯囉! 嘩!$15蚊一隻脾脾咁貴呀,咁不如索性買半邊雞蒸東菇啦,大人又有得食留返隻脾仔比BB咪得囉! 又或者整個雞煲, 豉油雞, 鮮雞蒸飯大人食都好有益的.

大宅

ronleung,
又係喎, 半身好似$28, 大人又食得. 南瓜真係有好多整法喎, 我只識煲紅蘿蔔水, 粟米水, 唔識得落多幾樣, 妳又教精左我啦, Thank you

南瓜係味唔可以成日食(好似紅蘿蔔o甘)? 隔日得唔得呢?

男爵府

HI_MINNIE
我唔叻叻o架,我自己都要番工,好多時番到屋企隻愛豬係瞓o左o個隻,如果放假就自己落手,閒日就工人同婆婆整,我會俾餐單工人,又會跟佢去街市問下d 人 :-P

我隻豬一定要魚湯底好濃,先會食菜,肉, 或冬瓜,節瓜味淡o既粥仔,就咁食唔多食
不過,味甜o既南瓜、百合,番茄、紅蘿蔔就無問題

牛肉,我諗唔會俾bb食,我自己完全唔食牛肉,有一次出trip 唔知係牛,食o左小小即敏感,同肚瀉,另外,家母又唔主張俾佢食,因為燥,我依家都係俾豬同魚

想問問各位媽媽,怎樣整菠菜會無那種好'鞋'口o既感覺??
我完全唔食菠菜o既,之前試過俾bb,佢全部吐晒出來,第二之又係咁,我諗佢唔鍾意食--->不過,我真係唔想佢似我揀飲擇食,有何方法? ( 佢同樣唔肯食粟米 )

另外,你地幾時俾bb飲湯???飲咩湯???我依家用魚湯做粥,會俾幾啖魚湯佢,佢好歡喜 :-P,飲到成半碗

男爵府

ronleung 寫道:
其實可唔可以報料關於南瓜呢? 因為南瓜有營養又甜, 我隻泳泳豬都好鐘意食的, 買一個細的返來煲湯+瘦肉+小小雪耳+南北杏做粥底; 南瓜+廋肉+魚尾+南北杏; 南瓜+粟米+律子+廋肉; 煲淋左的瓜可以做小食又可以當送食, 如果你地諗到仲可以點煮的話教下我啦, 個頭就爆啦...!

ronleung,

你bb又幾大個???
你個湯真係好複雜 :-P 暫時我主要以魚 ( 好多好多魚 ) --->去烹飪版,d 媽媽教路,d 湯真係奶白色 :-P
南瓜我用來做蓉俾愛豬做粥已經好甜 :-P --->去吉豬島買日本南瓜,曾經有媽媽話好d ,+魚或肉

大宅

MOMOB,
唔好話教, 我都係係其他媽咪個度學緊野, 係呢個TOPIC度的媽咪個個都咁好心機, 我自己係在職媽媽除左個女的粥仔之外每晚都仲要諗多3個送, 所以有時就會諗下點樣可以大人同細路一齊都可以食囉!
你都係聰明媽媽啦, 又會煲粟米水比BB飲反而我都無咁諗過呀, (因為粟米好難消化所以無拎黎煲粥囉) 人地話紅蘿白食得多BB會面黃, 雖然無人話南瓜都會係咁, 但日日食都會厭的. 祝你個BB快高長大.

大宅

我個泳泳10個月零3個禮拜啦, 你呢? 其實都唔係好複雜者, 同平時煲湯咪一樣, 煲魚湯要煎咪仲煩, 你咁好心機做蓉比你個B食, 我都好想學下呀. 去吉豬島買日本南瓜係咪唔同街市一樣的? 菜檔個人都話佢D南瓜係日本來的喎! 係咩色的?

大宅

HI_MINNIE, 唔該晒你呀, 其實我之前都有 copy 低 nnfonder 同其他媽咪的有用資料, 但一次部機炒左, 咁就...

仲有係你 bb 的面色好好呀, 紅卜卜, 真係想咀啖佢呀! 我大仔的面色病完之後好白, 所以我要"的" 起心肝攪番好佢的身體, 如果唔係第二時讀書就仲煩!!

ronleung, 我好小整牛肉比呀仔食, 因為我同奶奶同住, 佢話唔可以食牛肉, 無計以前未有工人我要返工, 奶奶話晒事 (你都老人家, 唔可以你教佢架嘛 :-P ), 現在有埋細仔請左工人, 我可以預好晒材料, 咁佢就會做, 所以我下個星期會試下用牛肉+薯仔+蕃茄"咬"湯...至於用乜野料就到時再諗!

小米米, 我都係要返工的人奶媽咪, 不過都只係細仔有得食, 因為有小 b 果陣無再比大你食, 我現在小 bb 6 個月,

大宅

南瓜我個個星期都會買定一個係企, 大人小朋友都

大宅

中午...
鯇魚腩做湯底 ... wa ...一個字形容晒 - 正, 無加其他材料都一樣咁甜...呀仔有口福咯...heeee
南瓜 + 薯仔 + 波菜頭 + 瘦肉蓉 = 料
真係好鬼正, 我自己都忍唔住偷食完又一啖又一啖

晚上:
薯茄薯仔 = 湯
瘦肉蓉 + 白飯魚 + 雞旦 + 節瓜 = 料

男爵府

MOMOB,
唔好話教, 我都係係其他媽咪個度學緊野, 係呢個TOPIC度的媽咪個個都咁好心機, 我自己係在職媽媽除左個女的粥仔之外每晚都仲要諗多3個送, 所以有時就會諗下點樣可以大人同細路一齊都可以食囉!
你都係聰明媽媽啦, 又會煲粟米水比BB飲反而我都無咁諗過呀, (因為粟米好難消化所以無拎黎煲粥囉) 人地話紅蘿白食得多BB會面黃, 雖然無人話南瓜都會係咁, 但日日食都會厭的. 祝你個BB快高長大.

栗米可以用磨薑茸k磨,只磨出栗米茸。
戥粥後加入,再戥十分鐘,好正,好甜,Netnet好鍾意食! :-P

粟米芯唔好哂喎,+紅蘿蔔+

男爵府

鴨心同雞肝易唔易搵到呀, 駛唔駛同雞檔訂呢?

妳地住邊區呀?
係北角春央街,有一專賣嘉美雞檔,成日有鴨心同雞肝賣。
我都會買隻細嘉美雞,
雞肝、雞柳、胸肉就留俾Netnet食。
其他斬件蒸俾netba,ma做送!

其實雞脾肉係比較韌!

大宅

今日食:豬肉+莧菜+蘋果+蜜棗-->勁甜,阿仔好鍾意食!

momob:
因為我lazy,我會一次過買定幾日既肉,洗乾淨然後分好份量放入冰箱雪藏 :-P :-P

蘇蘇:
其實我囝囝並唔係面色好呀,佢兩個臉珠仔因為敏感而生滿粉紅色粒粒,所以你先覺得佢紅潤咋,佢塊臉鞋霎霎嫁,陰公... :-( :-(

大宅

HI_MINNIE,

哈哈哈, 真係睇唔出原來你囝囝係皮膚敏感喎, 皮膚敏感都敏感得咁可愛, 一樣抵錫

你囝囝係因乜野敏感呢, 咁要小心 d 煮野比佢食喇! 好似我細仔現在都有皮膚敏感, 因為佢係食人奶, 所以連我都要介埋口, 牛肉, 旦, 海鮮...好多野都唔食得, 不過為左呀仔, 點都要忍!!!

男爵府

我個泳泳10個月零3個禮拜啦, 你呢? 其實都唔係好複雜者, 同平時煲湯咪一樣, 煲魚湯要煎咪仲煩, 你咁好心機做蓉比你個B食, 我都好想學下呀. 去吉豬島買日本南瓜係咪唔同街市一樣的? 菜檔個人都話佢D南瓜係日本來的喎! 係咩色的?

ronleung,
我愛豬就快10個月大喇
蓉都好易, 不過,好累,我用條木棍慢慢磨落個銀色lay 度 :-P
sorry,我唔係好知街市同吉豬島o既南瓜分別,我lunch o個陣去開吉豬島先買番屋企
都係橙色瓜一個
HI_MINNIE 寫道:
今日食:豬肉+莧菜+蘋果+蜜棗-->勁甜,阿仔好鍾意食!

hi HI_MINNIE
我都好鍾意落蜜棗,不過,我會加百合,真係好好味 :-P
另外, 加蘋果 又加肉
係咩味 :-P
點加蘋果????指教下 :-P

男爵府

蘇蘇,
你bb 六個月都可以食咁多送 o既粥
我小米就快10個月都係一個菜 / 瓜+肉( 豬/魚 )
中午...
鯇魚腩做湯底 ... wa ...一個字形容晒 - 正, 無加其他材料都一樣咁甜...呀仔有口福咯...heeee
南瓜 + 薯仔 + 波菜頭 + 瘦肉蓉 = 料

晚上:
薯茄薯仔 = 湯
瘦肉蓉 + 白飯魚 + 雞旦 + 節瓜 = 料

你bb 真好口福,我都覺得好美味 :-P
請問菠菜頭點整??????
雞蛋係o米只落蛋黃????
怎樣做蛋花???????
節瓜你係點整??????我驚綠色部分太硬,咁我只落白色部分,整蓉落粥

大宅

蘇蘇:
其實囝囝由六個月開始由母乳轉飲安x兒之後就出粒粒lu,所以我懷疑係隻奶粉出事囉,到一歲轉飲能恩低敏,d粒粒就真係少左,不過就未清咁囉,睇左醫生搽左藥膏都無乜效,我見佢唔痕唔痛就無理佢囉。 :-P :-P

小米米:
因為我囝囝鍾意食甜味粥多過咸味粥,所以好多時我會用蘋果/啤梨煲粥仔嫁,方法好簡單,只需要切皮去芯,用刨刨成絲滾水落就得啦!

男爵府

不如post 3日 recipes :-P

小米的餐單

星期日 ( 通常我放假,就我整 :-P )
木瓜魚尾湯---->粥底,同飲半碗仔
西蘭花+雞肉+燕窩 ( 我有俾小米食燕窩,一星期兩次,每次落粥仔 )=粥
小食=芝士薯蓉

星期一 ( 婆婆整 )
蕃茄+淮山蓉+豬肉+=粥
蘋果雪梨水
小食: yoghurt

星期二 ( 佢daddy 好似放假,同工人一齊搞掂佢 )
山斑魚湯---粥底 ( 一定好濃,因為只煲好少分量 )
番薯 ( 第一次食 )+豬肉=粥
小食:媽媽奶燉蛋 yeah~~

男爵府

小米米:
因為我囝囝鍾意食甜味粥多過咸味粥,所以好多時我會用蘋果/啤梨煲粥仔嫁,方法好簡單,只需要切皮去芯,用刨刨成絲滾水落就得啦!

咁我女都食得 :-P
佢好鬼歡喜食apple :-P 謝謝~~~

大宅

HI_MINNIE, 以前我大 b 都有出濕疹係 face 到, 睇醫生話會慢慢好, 我就無乜點理, 但係奶奶就話用 d 粥水搽下佢會好有用, 我見又唔係食落肚, 粥水都叫有美容功效, 咁我咪由得奶奶囉, 不過其實真係唔知係關粥水的奇效定係呀囝真係慢慢好番, d 疹好快好番, 呀仔塊 face 仲滑滑呢 :-P

首頁

尾頁

跳至