婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:想請問各位ftm,+湊住一個三個月大的BB,+洗

原帖由 iwantbabies 於 15-06-16 發表
想請問各位ftm, 湊住一個三個月大的BB, 洗一兩個奶樽都無時間的嗎?
事源奶奶湊住BB, 用完的奶樽放成日都唔 ...
亞樓主請問你比幾多錢你99湊?又要湊又要煮仲比你厭三厭四,你當左你99係工人?你食飽拍拍羅友氹b訓到天光,碗邊個洗?平時家務邊個做?你問得出係唔係忙成咁就知係無自己湊過b喇,你99咁都忍你都算唔話得喇,仲有奶樽洗完蒸過點會臭,係唔係你自己洗得唔乾淨咋,放過你99喇,佢唔係24小時on call服侍你架公主

大宅

回覆:洗個奶樽真係咁難?

真係唔知邊個過份,自己攬個囝訓就唔起身洗,99唔洗就係罪。唔想理唔想做呢d家務就唔好生啦,99湊大左d囝囡仲要幫公主湊仔,仲要做少d都比人話過份。一點也不懂感恩

別墅

其實叫你老公洗咪得law,我成日陪阿囡瞓自己都瞓埋一份,有時都想幫手晾下衫都冇做到,都覺得辛苦99,而家小朋友大左,日頭瞓既時間又小左,又要人抱多左,有時真係一放低就喊到淘親,真係做唔到其他野架,平時你放假就可能only湊b,當然覺得好易handle,但當一個人,bb又扭計,真係可能食d野都難,我唔係講假,我囡有時真係抱住都唔俾人坐,要抱住行架,如果你想99沖一沖既,可以叫你老公開聲丫,唔好放大呢d小問題,大家相處都開心d

大宅

如果99調番轉係呀媽,樓主肯定感激涕零!

別墅

iwantbabies 發表於 15-6-16 20:49
我洗唔係問題,而係d奶係奶樽裡臭晒,勁多細菌!洗完都重有陣味⋯BB重要食奶架,諗起BB就慘⋯有臭味都唔知 ...
我ྉ覺ྉ得ྉ呢ྉ個ྉ問ྉ題ྉ真ྉ係ྉ要ྉ同ྉ你ྉ9ྉ9ྉ溝ྉ通ྉ下ྉ啵ྉ~

大宅

回覆:iwantbabies 的帖子

用即棄奶樽啦,我而家用緊唔洗煩

大宅

引用:我洗唔係問題,而係d奶係奶樽裡臭晒,勁多

原帖由 iwantbabies 於 15-06-16 發表
我洗唔係問題,而係d奶係奶樽裡臭晒,勁多細菌!洗完都重有陣味⋯BB重要食奶架,諗起BB就慘⋯有臭味都唔知 ...
洗完要恰下咖嘛。。
將真,老人家會幫手湊BB 好感恩啦,其它真是差唔多算

新的一年,媽媽希望溜溜健健康康,快樂成長!

禁止訪問

回覆:feifei_baby 的帖子

大宅

老實講,湊初生bb真係好忙.每日食8餐,隔3個鍾奶,又要掃風,又要換片,有d bb仲要成日抱住先唔喊,真係好忙.
仲記得我生完之後媽媽陪我坐月同幫手照顧bb,坐完月就走咗,之後果兩個月我每日單拖湊bb,真係有時忙到連飯都食唔到,每日都好期待老公放工返來幫手湊bb.
而奶樽方面,我都係先沖沖水,用小浸住,等老公放工返來洗.

大宅

回覆 placesday 的帖子

忙到連疴x都冇時間 <-- 超級認同呀!
其實而家真係唔知咩世界,生左仔自己阿媽唔湊(或者生活迫人冇辦法),旨意晒99,湊初生有幾辛苦幾困身冇試過既可能真係唔知囉!

就算你要返工,放工返嚟洗個奶樽又真係有幾難呀?!

所以唔怪得知ftm成日呻c6唔明湊仔既辛苦!連啲阿媽自己都咁唔體諒,莫講話男人啦!

大宅

洗個奶樽係唔難,但係湊bb真係好困身,你應該感恩有99幫你湊,到你自己湊返時,你就知全職湊b唔係一件容易事。
我係ftm,每朝由7點做到晚,想正正常常食餐飯都會俾個女阻住,一餐分幾個鐘食,講真,我個女d奶樽真係等到夜晚先一次過洗,雖然我會用清水洗一洗個樽先,不過有時忙起上黎,有或者太累,真係會唔記得左嫁。
我有個朋友之前都同我講話佢奶奶唔幫佢洗樽,等佢放工返黎先洗,唔明點解佢奶奶有幾忙做唔到,到佢辭職自己全職湊返,佢先知原來真係可以忙到連廁所都去唔到。

大宅

Sw6254 發表於 15-6-21 00:39
回覆 placesday 的帖子

忙到連疴x都冇時間 <-- 超級認同呀!
講得好啱!睇樓主寫既野,就係好氣頂!不過樓主已經冇回應好耐!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

頭三個月我放假無返工,我仔由我照顧。我每日訓四個鐘, 有咩自己盡量親力親為, 要幫手就叫老公。我同6299 住嘅當時。上班後晚上都由我照顧我仔。

男爵府

餵完要掃風,掃完轉頭唔記得洗一啲都唔出奇,未落手湊過bb的,真係唔會識體諒

首頁

尾頁

跳至