跳至

首頁
23456...19

尾頁

珍珠宮

jojoplanet 發表於 15-7-8 14:28
十分同意, 所以有D人話小朋友讀國際學校唔識講中文我覺得好好笑.

係啦,都唔明點解攪到小朋友唔識講中文,除非真係諗住第日去外國唔返香港.我有朋友一早已經移民澳洲,但小朋友係香港大同讀幼稚園,媽媽照同佢講廣東話讀村校,等小朋友識講廣東話,最少可同長輩溝通到.

中文如果唔係由細學,係好難學嘅語文.

珍珠宮

wan_sosin 發表於 15-7-8 17:13
係啦,都唔明點解攪到小朋友唔識講中文,除非真係諗住第日去外國唔返香港.我有朋友一早已經移民澳洲,但小朋 ...

我覺得學中文係好重要. 識多樣野對佢地百利而無一害. 而係有限度資源下我覺得TRAIN咗GRAMMAR先好D. GRAMMAR得識多D生字ORAL就會快上手.

大宅

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-7-8+17:13+係啦

原帖由 jojoplanet 於 15-07-08 發表
我覺得學中文係好重要. 識多樣野對佢地百利而無一害. 而係有限度資源下我覺得TRAIN咗GRAMMAR先好D. GRAMMA ...
我會先train oral, vocab 再grammar

大宅

回覆:conniewktang 的帖子

教細路要先會聽同講, 再學vocab and spelling, 最後grammar rules.

別墅

請問點教小朋友oral系好?自己和先生的英文都好local, 所以都吾敢同小朋友講英文...

大宅

引用:請問點教小朋友oral系好?自己和先生的英文

原帖由 gylbaby 於 15-07-09 發表
請問點教小朋友oral系好?自己和先生的英文都好local, 所以都吾敢同小朋友講英文...

...
找私人Net teacher 教或上Net teacher 英文course.

大宅

引用:請問點教小朋友oral系好?自己和先生的英文

原帖由 gylbaby 於 15-07-09 發表

...
其實父母如果oral冇問題,就同佢講下英文,等小朋友唔怕講都得,好多人宜家都係咁!

大宅

回覆:青衣區小學

其實間間學校都有叻同唔叻嘅學生,最重要都係睇返小朋友嘅程度,係間學校讀得開心就自然會有好成績架啦

別墅

因我們要返工,少時間陪小朋友練習英文,有時工人會播英文dvd比佢睇,請問你覺得對listening有幫助嗎?有時都驚比佢睇得多(每日約一小時),無幫助之餘,仲會有反效果....

大宅

引用:因我們要返工,少時間陪小朋友練習英文,有

原帖由 gylbaby 於 15-07-11 發表
因我們要返工,少時間陪小朋友練習英文,有時工人會播英文dvd比佢睇,請問你覺得對listening有幫助嗎?有時 ...
有用。不是長時間就得。我仔细細個(歲幾)都看迪士尼,後來看Barney, Fireman Sam, Postman Pat,芝蔴街等。宜家都會上Youtube睇好多英文嘢。

珍珠宮

gylbaby 發表於 15-7-11 12:21
因我們要返工,少時間陪小朋友練習英文,有時工人會播英文dvd比佢睇,請問你覺得對listening有幫助嗎?有時 ...

適當去睇係可以的,即使可以同小朋友日常講下英文都好,但卡通片嘅範圍會大d.有唔同題材.平時要返學的話,唔會睇太多,而家暑假,我都會比個仔睇多少少,我仔升小二.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

回覆:青衣區小學

請問有冇人留意65 林金殿?其實我係66, 但唔知點選擇,世德太谷,主恩硬件好得,周演森反而係參觀後我like,至於林,都係谷,但車程近,參觀完都ok,所以未有心水

大宅

引用:請問有冇人留意65+林金殿?其實我係66,+但

原帖由 diedsee 於 15-07-12 發表
請問有冇人留意65 林金殿?其實我係66, 但唔知點選擇,世德太谷,主恩硬件好得,周演森反而係參觀後我like ...
林OK㗎,你又like又近!

大宅

回覆樓主:

Del.

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

其實係咪唔好CHOOSE HAPPY SCHOOL? 因為中學會跟唔上??

呢個係網上見一位媽媽的COMMENT... 所以我有呢個QUESTION

大宅

diedsee 發表於 15-7-13 11:36
其實係咪唔好CHOOSE HAPPY SCHOOL? 因為中學會跟唔上??

呢個係網上見一位媽媽的COMMENT... 所以我有呢個QU ...

Del.

大宅

回覆樓主:

Del.

子爵府

我簡短D講,我女就係今年9月小一生,統一派到寶校,如果統一派位首志願擺世德同主恩都好難,當然靠彩數,如果首志願擺青澤或亨澤,機會大但亦有同學係入唔到嘅,如周演森擺第二,機會好大入到,陳溢我哋全校只入得一個世襲,,至於叩門方面世德我哋班嘅比例係111之中10個都有8個叩到,,至於主恩111叩門因為我校太多人選主恩仲多過世德呀,所以叩門係難上加難,面試要考學生個半鐘架,仲要係個小朋友要超醒目超叻先會叩到,,至於亨澤叩門面試大約15分鐘見家長同小朋友,但只有兩三個叩到,,至於青澤叩門係超奇怪地簡人見,唔知佢簡乜,佢又唔係只見111喎總之有好多人交表後連面試機會都冇(包括我同幾個同學),但問嘅嘢都有D難度,我班只有2個叩到,,至於周演森叩門都算比起以上幾間容易D!

大宅

DonnaLau 發表於 15-7-20 21:39
我簡短D講,我女就係今年9月小一生,統一派到寶校,如果統一派位首志願擺世德同主恩都好難,當然靠彩數,如 ...

del.

子爵府

引用:Quote:原帖由+DonnaLau+於+15-07-20+發表我

原帖由 conniewktang 於 15-07-20 發表
其實派唔派到心儀或叩唔叩到心儀,家長都不要太上心,小孩還年紀小,好多變數,讀唔讀到書到初中才知,但不 ...
我都明白呢個道理,但重點係我派到間極品所以一定要起碼叩到其他校,我亦知道就算喺寶校可做top嗰個都可以好好,我都係上星期二先知叩到咋,而家先叫做鬆囗氣!

首頁
23456...19

尾頁

跳至