自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:大家認同女係要富養嗎

家長灌輸正確價值觀係咪緊要d 呢?富同窮大家定義都唔同,無條線set 住,能力上就算滿足到都唔可以太過分,而家已經通街都係公主啦

珍珠宮

不認同,家長應該比正確價值觀子女,而不是比物質,萬一有日比唔到,已仔女已習慣物質生活咁點?只要有正確價值觀,無論父母有錢還是窮都不怕行歪路

伯爵府

引用:人地我唔知,我以前喺同學之中都算有錢,所

原帖由 quinyou 於 15-07-12 發表
人地我唔知,我以前喺同學之中都算有錢,所謂有錢唔係大把錢駛,乜都要買,係屋企可以滿足到買自己鍾意嘅野 ...
我朋友住半山豪宅,中學一日都係得30蚊零用
搭小巴返學,佢唔講都唔知佢老豆以前成日上報紙

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:唔係話要比好多錢佢洗,但起碼,佢想買件好

原帖由 OforOsaka 於 15-07-12 發表
唔係話要比好多錢佢洗,但起碼,佢想買件好睇啲的衫裙,用個有少少牌子嘅袋,或者想學一樣要洗錢嘅興趣班, ...
坦白講,我心好想矜貴養,但我個女率性自然,不拘小節(實情係牛精又粗枝大葉)……

男爵府

窮養or富養都唔等於唔會做衰野, 最關鍵都係家教問題

子爵府

我覺得富養應該是富在心

cherry_cici    發表於 15-7-13 15:03

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+15-07-12+發表

同意價值觀好重要,唔係要養到佢公主咁,但身邊有朋友11,12歲都係比小朋友普2手衫,校服一年只買一套(著 ...
11-12歲著二手衫
佢d仔女依家點?

伯爵府

唔係話要比好多錢佢洗,但起碼,佢想買件好睇啲的衫裙,用個有少少牌子嘅袋,或者想學一樣要洗錢嘅興趣班, ...
我個同事當年咪話要富養個女,我睇住佢女大,現在已經2十幾歳,平嘢唔用,家務唔做,工又唔想做,書又讀唔到,唔知想點,男朋友又怕咗佢小姐皮氣又唔捱得,個個好快bye bye。

珍珠宮

起碼要培養佢帶眼識人,眼角唔好太低,唔系將來辛苦自己

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:littlesister+發表於+15-7-12+14:51+

原帖由 good_pig 於 15-07-12 發表
我覺得教育緊要d, 邊d錢可以賺, 邊d錢唔可以賺....

香港地我估唔會窮到飯都冇得開o者....而名牌袋呢d錦上 ...
你可未係人父母,我相信教育好多家長都會,但係咪聽呢?唔係你教佢就會聽架,不我講既「富養」,用意同樓主既唔同,我唔同意用名牌,事實我以身作則自己都唔好,而且我唔係怕佢出賣自己,又或者貪物質易俾人氹,我係想佢知咩先係錫佢愛佢,對佢唔好咁慳要培養佢好少少,要寵佢多d, 咁佢他日會懂得搵個有質素又愛錫佢既伴侶

侯爵府

我係窮養女,表示應該富養

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我屋企得我一個女,係算富養。但父母一直灌輸的價值觀同家庭教育,我先覺得最重要囉。

珍珠宮

我女係富養

男爵府

我唔係有錢人, 唔可以話富養, 但仔女我都盡能力俾佢地見識多d, 灌輸正面思想, 培養品味(不是件件要名牌), 想佢地行出來談吐得體, 自信又謙讓, try my best effort!

藍藍mami    發表於 15-7-12 15:37

翡翠宮

減齡達人勳章

我覺得只要個碌整整齊齊就可以了,平嘅衫都可以靚,最重要要教佢做人正確嘅價值觀,名牌衫褲長大都可以買比佢,但價值觀灌輸錯左就教唔返

公爵府

引用:唔一定好富貴,但唔好太慳,而且要錫佢多d,

原帖由 littlesister 於 15-07-12 發表
唔一定好富貴,但唔好太慳,而且要錫佢多d, 咁佢先會搵個愛錫佢既人

...
認同ga

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

點養關係唔大,點灌輸價值觀才最重要。

以前窮食都未必夠食,咁為碗飯個個出賣靈魂?事實並不是這樣,可以令人生存的一碗飽飯不是比一個名牌袋來得實際嗎?咁為何現在要為一生身外物出賣靈魂?這就是價值觀的不同,女要富養,咁男一樣要,小白臉食軟飯的都大有人在,咁是否窮就不可生兒育女?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我認為女要富養,家父6個女,全是富養!富養並不是物質上,唔代表中學已經比一萬幾千零用,而且係教養方面。
我地細個父母就安排我地入傳統女校,學好英文不怕面對外藉人士,閒時出入高級食店,父母要我地自己點菜,學識睇中西Menu,唔會閃閃縮縮。中學畢業後送外國留學,好多親戚話女嫁出去潑去的水!我爸話讀好書有學識修養,係佢比我地嘅嫁妝。由細至大,父母教導女要唔好咁隨便,男人易得到並不珍惜,正正經經結婚生仔,同居莫要大埋肚才入門男家睇唔起。爸爸亦成日話物以類聚,你係乜野人就會搵番同階層嘅人,不無道理,所以女兒裝備得好,將來路好行一點。

chloey888    發表於 15-7-14 14:58
sousmarin    發表於 15-7-13 16:42
carebearsss    發表於 15-7-13 16:36
Winnie_1210    發表於 15-7-13 11:32

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我屋企都窮 但我爸爸都盡力比最好的我
我記得中一時一班男男女女約埋去溜冰
我真係好想去 但奈何知道家中冇咩錢 所以一直冇開口問 可唔可以比錢我去玩一日

同學約多幾次 去其他地方 我都冇認約過 之黎就冇人再約我了

如果日後我有仔女 呢d社交活動 我會盡量支持佢去

公爵府

我反覺富養係多加栽培佢成為一個有學識和有內涵的人平時的洗費夠已OK,衫不寒酸已足夠,不一定名牌。

首頁
23456...18

尾頁

跳至