夫婦情感

跳至

首頁
23456...28

尾頁

大宅

豬兜有情人 發表於 15-8-17 16:12
我希望好似妳咁

祝福你順利過渡。
佢肯講代表有機會關係好返。
你當佢腦塞車,對佢講的話唔好太上心和著火
但引佢多講,多明白佢感受。
夫妻就係好多關要過
係好多考驗
撑住
一個灰,另一個就更要頂到,好似過河無力你要拉埋佢過對岸咁,仲分分鐘講出hurt你的說話。你要有心理準備。
你會辛苦些。祝好。
(諗返咁多年,老公和我都各自灰過,都各自撐過。試多幾次就明白。咁就叫磨合。磨時梗痛,唔痛過又點甜?加油!)

子爵府

Lam-美咲 發表於 15-8-17 16:21

唔好甘
你要振作,自己先唔好亂,亂呢就咩都做唔到
亦唔好唔開心住,要冷靜落來去諗辦法

傻瓜,可以既話,卑時間大家冷靜下
最好可以既話大家唔好見住,男人好衰架,當口當面見住,佢唔覺得係一回事,佢唔會珍惜架,所以可以既大家分開住一排先,等佢唔好以為好多野“老馮”

多謝妳既鼓勵, 我會振作去修補!

分開住一排是不可能, 因為唔想大家父母知, 更加唔想小朋友受傷害, 萬一原來分開住他覺得是work, 咁我點算?

加上昨晚傾吐中他說有時我不用家他反而覺得舒服

子爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-17 16:21
妳說得好對, 正如昨晚和他傾時他說了一句: 人地話鐘意一個人佢放過屁都係香, 但他說沒有這感覺.
...

咁係咪要講一句:
愛你的時候咩都唔做都係咁愛,唔愛的時候做咩都唔愛
咁好喇,而家個問題係
講左呢堆野出黎,佢話佢試過唔WORK的意思是甚麼?
大家唔好理大家做咩,只做好爸爸的角色?
唔好分開住
任何時候都唔好俾佢離開個家
除左完結。。。
冷靜期的話只是分開的前哨戰
唔好行果一步
未經本人同意,請勿轉載內容!

子爵府

anan3388 發表於 15-8-17 16:25
祝福你順利過渡。
佢肯講代表有機會關係好返。
你當佢腦塞車,對佢講的話唔好太上心和著火
感激妳的鼓勵, 我就來忍唔住喊啦!

子爵府

eggpudding 發表於 15-8-17 16:27
咁係咪要講一句:
咁好喇,而家個問題係
講左呢堆野出黎,佢話佢試過唔WORK的意思是甚麼?
大家唔好理大家做咩,只做好爸爸的角色?
我問他咁我點算?

他: 無咩好做, 大家都要繼續生活, 總之我為了仔我唔會同妳分開

我: 即我們只是繼續好爸媽

他: 唔係咁妳覺得仲可以點?

我: 即我地關係已經完了?

他: 不作聲

瑪瑙宮

eggpudding 發表於 15-8-17 16:27
咁係咪要講一句:
咁好喇,而家個問題係
都係, 佢講得太籠統, 都要問下佢, 佢話唔 work 係點唔 work, 佢想點樣 work . 大家 set 個目標先得.

大宅

豬兜有情人 發表於 15-8-17 16:27
感激妳的鼓勵, 我就來忍唔住喊啦!

如果環境容許就喊出嚟啦,聽到佢咁講你都覺得傷心,難受,又擔心,又大壓力,真係唔容易

子爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-17 16:32
都係, 佢講得太籠統, 都要問下佢, 佢話唔 work 係點唔 work, 佢想點樣 work . 大家 set 個目標先得.
...

其實我有想過他是由我引導吓問佢先講, 佢會唔會答我都未必是講這樣, 還是男人講野一衝動就無晒組織? 我真係唔知佢想梗咩?

子爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-17 16:31
我問他咁我點算?

他: 無咩好做, 大家都要繼續生活, 總之我為了仔我唔會同妳分開

對唔住
我個人可能鍾意諗埋一邊
我GET的是:
我會盡爸爸的責任
我識得番至企
但我係出面風花雪月你無權過問
我唔會離婚
所以你同我照顧好屋企
你身份仲係我太太
但我的人生自由你無權過問。。。。
除了父母之外
你地都係夫妻呀
咁他作為老公的角色去左邊?
佢個人佢個心飛左去邊
未經本人同意,請勿轉載內容!

瑪瑙宮

豬兜有情人 發表於 15-8-17 16:35
其實我有想過他是由我引導吓問佢先講, 佢會唔會答我都未必是講這樣, 還是男人講野一衝動就絛晒組織? 我真係 ...

我覺得您問佢您地關係係咪完, 佢無答, 咁重有機會修好喎. 如果佢答係, 就番唔到轉頭.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:eggpudding+發表於+15-8-17+16:27+咁

原帖由 豬兜有情人 於 15-08-17 發表
我問他咁我點算?

Jm, 雖然我唔太清楚前因後果,但呢刻妳要耐心忍一忍,唔好再追問大家既關係,男人有時想逃避所有事,找個山洞當避難所,等佢靜完之後,自然會走番出黎,到時再好好傾下

女人, 因為內涵而神采飛揚; 女人, 因為自信而美麗。

子爵府

anan3388 發表於 15-8-17 16:33
如果環境容許就喊出嚟啦,聽到佢咁講你都覺得傷心,難受,又擔心,又大壓力,真係唔容易
...
昨晚和他傾完後, 看見他的放款態度, 我心情真的好難受心痛得不懂形容, 我走去飲酒, 飲到醉醺醺, 嘔埋出來, 他都只是比毛巾我, 扶我起身幾次, 我當然太激動叫他不用理我, 全程都無攬實我, 如以前一定會, 到今早好早起身在床都瞓唔到, 想起昨晚的事又哭起來, 他是聽到但扮瞓, 完全無理過我!

我真的很傷心!

子爵府

Hi-Fi 發表於 15-8-17 16:40
Jm, 雖然我唔太清楚前因後果,但呢刻妳要耐心忍一忍,唔好再追問大家既關係,男人有時想逃避所有事,找個山 ...
明白!

子爵府

eggpudding 發表於 15-8-17 16:35
對唔住
我個人可能鍾意諗埋一邊
我GET的是:
我從來都不過問佢去邊玩, 他亦知我好尊重及給他好大自由度的.

大宅

回覆樓主:

其實你問得佢可能都感受到有d嘢,例如關係好似冷淡咗。
咁佢答的話,最理想當然係真係你多心咗佢仲好愛你。但佢一樣亦可扮無嘢唔講收埋自己感覺。
佢坦白講,你係難受,但仲有機會了解下佢諗咩。但係會好難受囉。
依家估佢係仲乜都言之過早。
但肯定是佢感覺灰心,失望,無希望。呢刻無動力修補。但佢仍重視家庭和仔仔。
咁佢咩原因轉變到咁,仲有無機會可拉返近,就好多因素嘅。我聽過的cases,有可能中年危機,情緒問題,工作壓力,太太集中哂個仔忽略老公,一直收埋不滿無講,積怨,錢銀,婆媳,第三者。真係太多可能性,好難估。
我個人覺得與其亂諗,不如試下再溝通下先,俾佢見到你都緊張佢。再睇下肯唔肯一齊見輔導。

子爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-17 16:37
我覺得您問佢您地關係係咪完, 佢無答, 咁重有機會修好喎. 如果佢答係, 就番唔到轉頭.
希望是這樣

大宅

豬兜有情人 發表於 15-8-17 16:41
昨晚和他傾完後, 看見他的放款態度, 我心情真的好難受心痛得不懂形容, 我走去飲酒, 飲到醉醺醺, 嘔埋出來, ...

鄧你傷心
錫返

子爵府

anan3388 發表於 15-8-17 16:48
其實你問得佢可能都感受到有d嘢,例如關係好似冷淡咗。
咁佢答的話,最理想當然係真係你多心咗佢仲好愛你。 ...
其實婆媳和他姐妹是不好的, 但近年幾我回去都是唔出聲只是吃飯, 昨晚我亦有問他是否這原因, 他話這是枝節來無影響我們, 但我唔知妳幾時會變成咁?

又問他是否工作壓力 / 有第三者 / 事業步步高升覺得我配不起你? 答案: 全部都不是!

瑪瑙宮

豬兜有情人 發表於 15-8-17 16:48
希望是這樣
係呀, 點解我咁講? 因為 ex 同我講, 好淡好淡, 唔想再係咁, 唔想再對住(我), 咁講就真係無得番轉頭. 所以, 您老公可能有得 moun 的.

子爵府

anan3388 發表於 15-8-17 16:49
鄧你傷心
錫返
今日上班個樣成隻鬼, 眼又腫晒, 胸骨臉都撞瘀!

首頁
23456...28

尾頁

跳至