自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:其實幼稚園駛唔駛學咁深?

我細仔k3一啲都唔深,今日寫\"孩子 工作 ear boy girl\" 自己姓名等等,我大仔以前仲淺,上小學時一啲問題都冇,我相信幾多歲就學咩程度的課程,太早小朋友handle唔到,所以選幼稚園都好重要。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

我見有啲幼稚園啲書係同以前唔同左,會揀reader黎做textbook,唔係以前咁得啲vocab黎死記。用故事帶出黎既野咪多左,有啲比較native啲既,感覺咪深,不過只係我地接觸得少。
eg 以前我地學鳥,只會有bird,邊會再教parrot, sparrow...但事實鳥真係有好多類型,有啲有外藉老師既學校自然就唔會教得咁表面,隻隻都只講bird

水晶宮

回覆:MA33IE 的帖子

Unseen dictation唔怪得咁多人學phonics

水晶宮

回覆:siny2 的帖子

你都啱、我地以前水果就學幾隻淺既Apple orange 果d,所以問親鍾意咩都係答果幾種
但真係好深呀

水晶宮

K1開學唔係畫線,係寫英文字同數字,非大家認識的名幼!

子爵府

引用:Unseen dictation唔怪得咁多人學phonics

原帖由 luckybaby2011 於 15-10-03 發表
Unseen dictation唔怪得咁多人學phonics
phonics真係好緊要,阿仔默英文好易上手D,所以佢鍾意英文多過中文

禁止訪問

男爵府

我記得我囝幼稚園時有教恐龍名的。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

aprilbaby04 發表於 15-10-3 16:34
真係難為了媽媽,我小朋友出年先K1,揀太深嘅學校又驚佢讀唔上,太淺嘅,又怕佢上到小一跟唔到,真係點到死 ...
其實真係好矛盾! 仲話happy school, 唔好講考直私, 派位唔滿意, 叩門都要考小一既野! 除非一路happy school上去.....
放下自在

侯爵府

呢d幼稚園都係神校。。。我子女K1 仲係畫緊線條,圈圈XX....

禁止訪問

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

引用:Quote:原帖由 Gopher_Lo 於 15-10-03 發表

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 15-10-03 發表
唔係呀,鴉片戰爭小二GS text book已經講喇,林則徐銷鴉片,割讓港九新界,中英聯合聲明,97 歸還香港etc. ...
想暈

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:識多生字無用架,小朋友應要識禮貌同品德先

原帖由 lemontea520 於 15-10-03 發表
識多生字無用架,小朋友應要識禮貌同品德先囉,家下啲學校好似唔會教甘,父母又無身教。。。
讀書叻做人無 ...
依家香港教育只係學術上不停催谷,反而德育真係忽略左,所以依家人嘅質素不斷下降

ankrock    發表於 15-10-5 00:30

男爵府

而家D課程又深又快, 又多默書涮驗, 由2, 3歲開始, 小朋友同大人都辛苦...少D課外活動係唯一家長可以控制到...

我最鐘意D老師係小D功課, 因小朋友已太多野做.....

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:myaisha0435 發表於 15-10-3 10:34

原帖由 greenpea 於 15-10-03 發表

我為貓狂

珊瑚宮

侯爵府

好在無小朋友~

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

si_princess_si 發表於 15-10-3 18:47
依家香港教育只係學術上不停催谷,反而德育真係忽略左,所以依家人嘅質素不斷下降

...
德育, 品格都差左........
放下自在

象牙宮

justltw 發表於 15-10-3 19:01
回覆 cattz288 的帖子

除非有錢攻細路去外國讀或者讀國際學校,唔係就一定要面對第日唔happy school的問題, ...
問親小學家長都係果句, e+都無咩小學唔谷, 出名既繼續谷, 寶校都要谷番上去......我做家長既心態都係希望佢小學可以讀得輕鬆d咋!
放下自在

首頁

尾頁

跳至