夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

引用:輔導都無用啦,問題係你度,你嫌棄佢你睇佢

原帖由 carwaichu 於 15-10-04 發表
輔導都無用啦,問題係你度,你嫌棄佢
你睇佢唔起,唔係你嫁錯,係佢娶錯
你上進,你學歷高,就強逼人哋跟你 ...
完全同意。

伯爵府

引用:其實你好似將自己一套夾硬套喺人地身上根本

原帖由 wing514 於 15-10-04 發表
其實你好似將自己一套夾硬套喺人地身上
根本價值觀都唔同, 你逼佢跟你個套咪盞搞到2個都唔開心...
可能你老 ...
全對
變得操控左對方

公爵府

cheong_amy 發表於 15-10-4 10:51
你朋友後悔當初同佢老公分開嗎?即佢覺得佢如果可以再揀,寧願會接受佢老公一世都係咁,都唔好分開各自追 ...
係,佢後悔至今!如果重來,佢唔會勉強佢老公轉行,因為佢發覺老公重要過一切,唔係因為佢自己太過執著,就不會弄到如斯田地,敬告你一句,學懂包容,唔好勉強老公轉變去配合你,這只會將你倆距離越來越遠!

男爵府

引用:Quote:wanmm323 發表於 15-10-4 13:56 我公

原帖由 cheong_amy 於 15-10-04 發表
你滿足依家生活嗎?你地既價值觀相同?目標同小朋友教育方向一致嗎?
我講得出黎,當然滿足啦 幸好價值觀都相同,我地唔係虎爸媽。我地都想生多1個。

男爵府

回覆:是嫁錯郎嗎⋯?(有啲長)

我c6成日都問我d英文點解點讀,有時會叫我翻譯佢公司的野,我覺得無問題啊。佢份工人工唔會少過大學生。你仲年輕,對生活對將來還有僮景和追求,不甘於現狀,好正常,我都年輕過,放生你老公重新追求新既生活,你有青春的本錢,每個人係唔同階段對生命的要求唔同,你諗清楚,唔後悔就去做吧。

侯爵府

引用:如果仍然愛但價值觀不同⋯可以繼續一起走下

如果仍然愛但價值觀不同⋯可以繼續一起走下去嗎⋯?婚姻輔導嗰啲可否幫到手⋯?真係唔想行到嗰一步⋯⋯:pit ...
愛就包到啦!愛就唔會因為佢唔做啲咩就唔愛啦!其實最愛個個係你自己,佢跟到你行就咩問題都唔係問題,佢跟唔到就放大所有野,其實你無錯,人人都自私,勸你唔好以為佢會變,因為即使變佢係追唔到你步伐,呢個係事實,你最好承認,咁落去,再愛都會磨滅,如你都改變唔到自己何必妄想改變到別人? 不如趁後生放生大家!

大宅

睇咁耐,都係講緊你覺得點,你想點,同你想佢點。可否企下別人角度諗,勉強別人以你價值觀嚟做人,迎合你,其實會令人地好辛苦。住邊,生小朋友嘅嘢唔係結婚前已傾㗎咩,而家才怨這怨那? 如果咁唔岩你,你又嫁比佢嘅?

大宅

我冇讀過大學,我老公讀好多書。我工作上唔識嘅英文,佢都會幫我,幫完之後唔會怨我。呢啲先係真正包容。我唔覺得佢會睇唔起我,講真10隻手指有長短,我讀書唔叻但我都有我優點,你老公都一樣,唔通咁唔可取咩?諗嘢唔好咁一面倒。結左婚點都會平淡啲,日對夜對冇左熱戀激情正常,唔好成日諗住拍拖果套啦,2回事。咩都要人氹,好煩㗎,佢都只係個人,都有煩惱。。。

伯爵府

引用:Quote:SASAYAKI 發表於 15-10-4 10:37 可唔

我都希望一人退一步可以遷就到,但價值觀唔同係咪真係會做唔成夫妻架⋯大家想揾既人都好似唔係對方咁⋯我 ...
我同老公價值觀都好唔同,性格也是相反
但也是欣賞對方有既特質,被吸引
當你愛對方時,缺點也被包容接納,有正面的眼光視為優點!
唔夠愛咪相反囉,咩都睇5順眼,繼而變得要求對方改變&操控對方,迎合自己生活模式

男人最需要女人尊重!

洋房

多謝各位既意見!老實講,我覺得婚姻係一世,唔想就咁就放棄⋯我會tune一tune自己,唔會再期望佢改變成點⋯但我覺得夫妻係應商量,每人行一步,希望大家可以用愛去包容同接納對方唔同既諗法⋯

伯爵府

我新婚中,仍學習中,彼此也有不滿的地方,講完無改善都無法,至少表達左,比時間一齊改進,放下自己!

大宅

識佢時已經係咁
無得而家先嫌棄
我同bf,應該係未婚夫,相差都好遠
什至比你更遠
但我後來無要求佢追上我
只要支持我就可以
對佢我只要求keep住有工開就得
無得要求人地同自己一樣嘛

至於圈子生活習慣呢d
我地都好唔同
佢嘗試融入我so far都幾好

大宅

引用:你都冇嘜大志,貪人間公屋住……一開始你就

原帖由 mandychan1611 於 15-10-04 發表
你都冇嘜大志,貪人間公屋住……一開始你就应該睇吾起住公屋的人

...
係....其實無大志有咩所謂,我中意老公無咩大志,踏實做人就可以

大宅

回覆 cheong_amy 的帖子

你對佢有咁嘅期望,但係有冇諗過佢想唔想先?讀書多又點?我夠係大學畢業啦,搵錢唔見多得去邊,搵錢多唔多係好多原因,唔係讀得多書一定搵得多喎。

而且佢安於現狀唔代表佢唔係為頭家喎,起碼佢努力認真工作。

但我覺得你只係喺度抱怨

大宅

引用:多謝各位既意見!老實講,我覺得婚姻係一世

多謝各位既意見!老實講,我覺得婚姻係一世,唔想就咁就放棄⋯我會tune一tune自己,唔會再期望佢改變成點⋯ ...
識諗就好啦,加油呀,唔好諗埋一邊,住公屋讀書少唔緊要,份人老實就好。同埋男人都要氹㗎嘛,你氹下我我氹下你,磨合下,就一世!

大宅

引用:Quote:yoddo+發表於+15-10-4+11:07+如果係

所以我係應該諗下接唔接受到依家既佢⋯?即使佢打算原地踏步,我都不應push佢⋯?
如果我不斷向上(我打算 ...
其實你進修,同愛佢有抵觸嗎?好明顯你唔愛佢

大宅

好媽媽勳章

引用:如果仍然愛但價值觀不同⋯可以繼續一起走下

如果仍然愛但價值觀不同⋯可以繼續一起走下去嗎⋯?婚姻輔導嗰啲可否幫到手⋯?真係唔想行到嗰一步⋯⋯:pit ...
価值觀問題,婚姻輔導点幫呀!我同我老公価值觀都好唔同,辛苦架。有了小朋友更加多問題。你而家未有小朋友,想清楚。

男爵府

其實你根本就嫌棄緊你老公吧...我想冇人幫到你架啦, 如果你唔改變自己心態, 你地分開應該只係遲早既事. 而且你唔止嫌佢, 你仲一直將佢同你D大學畢業既朋友比較, 你想得到咩結論呢? 你識佢個時係咁, 點解你一定要逼人變呢...不如你再努力D, 賺夠你想要既, 十萬二十萬一個月, 養埋你老公囉, 咁大家都唔使咁難受我朋友就係咁, 佢賺得比佢老公多, 我地外人睇覺得佢辛苦, 佢就話兩公婆有咩所謂? 邊個有能力就邊個負責多D囉. 我諗呢D先真係愛佢吧?

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:其實你好似將自己一套夾硬套喺人地身上根本

原帖由 wing514 於 15-10-04 發表
其實你好似將自己一套夾硬套喺人地身上
根本價值觀都唔同, 你逼佢跟你個套咪盞搞到2個都唔開心...
可能你老 ...
同意。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:其實你根本就嫌棄緊你老公吧...我想冇人幫

原帖由 BOMDBORN 於 15-10-04 發表
其實你根本就嫌棄緊你老公吧...我想冇人幫到你架啦, 如果你唔改變自己心態, 你地分開應該只係遲早既事. 而 ...
郭藹明無嫌過劉青雲

mh1228    發表於 15-10-11 00:01
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

首頁
23456...7

尾頁

跳至