自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-10-10 發表或

原帖由 健朗媽咪 於 15-10-10 發表
你未買過樓你可唔知,比完首期,起碼都要有舊錢可以頂到一排先會上車,呢個係正常做法囉

...
還要預留一筆現金,預防是旦一方失業,特別係上有高堂下有細路

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:Quote:健朗媽咪 發表於 15-10-10 20:44 加

原帖由 good_pig 於 15-10-10 發表
或者咁睇..租樓唔會清曬袋, 但係首期就會.....

又再睇...加息樓跌, 咁係唔係仲加租呢..我都唔知
加息每次都係加1/4厘試水溫,但現今好多業主加租都獅子開大口

翡翠宮

畀面勳章

siangsang 發表於 15-10-10 11:11
所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,就要節衣縮食,慳得就慳,務求早日供完,但一般打工仔可能要經過 ...
分別就在於,供樓可以有回報,有事應急衰衰地都可以賣樓套現,但租樓就只係付出,除左換到住之外冇任何回報,就算有事要錢應急,唔食都要交租,我覺得呢樣就係所謂儲蓄

Ritala2012    發表於 15-10-11 00:45
日日是好日

禁止訪問

引用:所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,

禁止訪問

回覆:樓奴

侯爵府

引用:其實香港人要扲人工一半來供樓真係好悲哀

原帖由 ninenine99 於 15-10-10 發表
其實香港人要扲人工一半來供樓真係好悲哀
點解要扲一半?

扲一半根本過唔到壓測。

大宅

引用:Quote:siangsang 發表於 15-10-10 11:11 所

原帖由 mother904 於 15-10-10 發表
分別就在於,供樓可以有回報,有事應急衰衰地都可以賣樓套現,但租樓就只係付出,除左換到住之外冇任何回報 ...
就係咁嘅意思, D錢放係銀行會眨值, 老人家話買舊磚頭保值其實有道理...

大宅

引用:Quote:原帖由 siangsang 於 15-10-10 發表

原帖由 dragonball0301 於 15-10-10 發表
其實真係可以當儲蓄的,即例如我宜家一家四口住700尺(當500萬買入),將來仔女長大又自己家庭,我可以將層 ...
同埋無論換大換細, 樓換樓容易好多...

大宅

引用:Quote:原帖由 Pandorrabbity 於 15-10-10

如果為左供樓,冇曬自己生活果d算係
咁如果係完全冇life凈返工都幾慘, 不過如果係供到咁, 可能真係afort 唔到...但如果只係話,以後少出街食, 去少D旅行, 換少Diphone, 有個安樂窩, 都值得gei.

大宅

引用:我都想有機會做樓奴呢。。。希望有日能成事

原帖由 fabei 於 15-10-10 發表
我都想有機會做樓奴呢。。。希望有日能成事
只要努力, 1定可以. 加油

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-10-10 發表如

原帖由 Pandorrabbity 於 15-10-10 發表
咁如果係完全冇life凈返工都幾慘, 不過如果係供到咁, 可能真係afort 唔到...但如果只係話,以後少出街食, 去 ...
但係呢類人都要住架,租就唔駛清袋。而家樓價,唔係唔出街食飯就追到

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-10-10 發表或

你未買過樓你可唔知,比完首期,起碼都要有舊錢可以頂到一排先會上車,呢個係正常做法囉

...
我買過啦,我唔係貴成咁既時候買者

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-10-10 發表我

靠四太又點呢,如果能夠負担到每個月供款,淨係唔夠首期四大又肯幫手出住先又有乜問題,一個願打(本),一個 ...
cash flow問題嘛...變左六個人cash flow都緊張

寶石宮

引用:Quote:原帖由 fabei 於 15-10-10 發表我都

原帖由 Pandorrabbity 於 15-10-10 發表
只要努力, 1定可以. 加油
可能跌d就買到啦

子爵府

good_pig 發表於 15-10-10 18:55
咁就未買而家快d儲錢啦

已經買咗,再儲到首期一定會再買嘅,不過d stamp duty都好甘

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 15-10-10 18:55 咁

原帖由 Toffeegirl 於 15-10-10 發表
已經買咗,再儲到首期一定會再買嘅,不過d stamp duty都好甘
加油

大宅

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 15-10-10 發表

原帖由 pomanlife 於 15-10-10 發表
加租,唔續租……又要搵地方搬都好煩
係, 我媽咪個租客就係咁, 2公婆40到, 之前—路個老公叫買, 個老婆唔聽, E+ 我地唔續租, 先開始plan 買, 搵極都揾唔到啱價...7月份叫佢地搬E+都未揾到...最後又死死氣租返屋...

男爵府

回覆:樓奴?

其實早幾年買樓嘅話,而家生活質素應該仲舒服d,供樓比租平好多。

大宅

引用:Quote:原帖由 Pandorrabbity 於 15-10-10

可能跌d就買到啦
最多升慢D...但跌就唔敢講...努力搵錢實際D😂

寶石宮

引用:其實早幾年買樓嘅話,而家生活質素應該仲舒

原帖由 amazingbb123 於 15-10-10 發表
其實早幾年買樓嘅話,而家生活質素應該仲舒服d,供樓比租平好多。
早幾年係,而家人地問我好唔好買,我話如果鬆動,自己ok咪得

首頁
23456...7

尾頁

跳至