自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 曾開心 於 15-10-15 發表雖然

原帖由 李豆豆 於 15-10-15 發表
其實都係,小朋友已經返咁學咁長時間,返到屋企仲要做一大堆功課,仲邊有時間休息

多數學校都係咁,轉得去 ...
無錯,就算想轉小功課嘅學校由10樣功課變7樣,都係每日做做做,重長時間過大人返工,有用咩。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

mother904 發表於 15-10-15 11:34
無論佢自覺幾有理由都好,只要佢最後唔投訴學校扣佢女操行分,唔介意俾老師當欠交,我會尊重佢。 ...
都係呀

學校又係自己選,入得去就要跟學校。呢個道理而家好似消失左

唔好講功課,好似星期一咁,學校未換季就係未換,但仲有人會著冬季(當然可能有人真係身體唔受得)

伯爵府

引用:Quote:原帖由 曾開心 於 15-10-15 發表雖然

原帖由 李豆豆 於 15-10-15 發表
其實都係,小朋友已經返咁學咁長時間,返到屋企仲要做一大堆功課,仲邊有時間休息

多數學校都係咁,轉得去 ...
無錯,就算想轉小功課嘅學校由10樣功課變7樣,都係每日做做做,重長時間過大人返工,有用咩。

大宅

2024年龍年勳章

如可次次欠交, 咁對其他同學好似唔係好公平

大宅

回覆:家長自行調節功課量?!

我唔敢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

再講, 學生係辛苦, 每日8:00 上堂, 3/4 點 放學

每日1x樣功課, 就當佢有 12樣
補習就話時間緊迫做唔切

但如果係屋企 自己做 即係 4:00-8:00 有3小時做, 1小時 食飯
平均每小時做 4樣功課

再講, 佢地d 功課,
改正 又當一樣 (如果岩晒, 跟本唔使做)
作業填2筆 又做埋
基本上, 要好長時間完成一份功課, 真係小之又小

除左小5, 小6 有部份功課真係幾費時之外 (都只得 1/2樣)
其他又唔覺得太吃力

我仲要時間溫默書, 做補充

不喜勿插

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

991129 發表於 15-10-15 11:05
無錯, 佢只用"過多"呢個字眼, 無舉例, 好含糊, 會唔會係呢個小朋友唔專心, 太散漫而用過多時間去完成呢? ...
認同,點為知”過多”呢?有人認為多過一樣就係過多。家長可以選擇轉校,而唔係要學校迁就你!

此家長不能認同過多!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

畀面勳章

依家既風氣真係好得人驚. 完全自我中心. 好似要世界圍住你轉咁...
你唔做咪唔好做lor. 仲要寫信叫學校認同你...

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:我實在不敢苟同

原帖由 allah 於 15-10-15 發表
我實在不敢苟同
佢寫俾班主任有咩用,寫俾教育處或校長先得,功課係個科老師俾既,班主任只可以控制自己個科改課啊

水晶宮

我支持呢位家長既做法喎.
去學校,是為了學習,太多功課,會適得其反.無時間理解和溫習,只係做做做,有時都唔知自己做緊咩.
我會認真考慮仿傚呢位家長既做法.

HAPPY~123    發表於 15-10-15 23:00
orangesasa    發表於 15-10-15 20:41

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

selinako^^ 發表於 15-10-15 11:43
以我補習經驗
單非既媽媽, 係緊張小朋友功課量
佢地成日會講: 唔緊要, 比多D佢地做,

本人個囝就係日日有1x樣家課既家長,

我可以話, 如果認真做2小時內可以做哂,

溫書, 就真係好大難講, 1分鐘又叫溫咗, 星期二默.....星期三後日日溫, 都可以到星期一都唔識

我覺得而家係怪獸家長問題

有好多, 一觸及到家長, 佢就會比自已意見...例如: 甘深.....點會小一識呀?, 甘多.....點可以做哂呀????

其實佢地只係見到個數字, 就喊哂鬼,

比小朋友聽到, 佢咪認為, 哦....原來1x樣家課我係做唔到喎, 哦....原來呢d題目我係應該唔識喎(但係明明上堂老師有教)

1x樣家課, 如果你積極甘做, 其實1-2個鐘就可以做哂

Sugarbabegirl    發表於 15-10-15 22:38
selinako^^    發表於 15-10-15 19:24
amazingbb123    發表於 15-10-15 13:06
tiffanylmc    發表於 15-10-15 12:01
日本の平安を祈ります

水晶宮

kk80400 發表於 15-10-15 11:21
你邊區,我識一間小學係得4-5樣功課,令外有間暑假係冇功課,你係咪想轉校?

...
我係葵涌區,有無好介紹?

翡翠宮

畀面勳章

高瘦平 發表於 15-10-15 11:50
如可次次欠交, 咁對其他同學好似唔係好公平
唔會架,其實好公平

長期欠交既表現一定會反映係成績表同操行分度,只要到時唔好嘈點解人地張成績表好咁多就得

日日是好日

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:kk80400+發表於+15-10-15+11:21+你邊

原帖由 方方媽媽 於 15-10-15 發表
我係葵涌區,有無好介紹?
其實好多區都係有呢d學校,鮮魚行都出名唔多功課呀,較近你

日本の平安を祈ります

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

慘過返工

男爵府

好媽媽勳章

引用:我支持呢位家長既做法喎.去學校,是為了學習

原帖由 方方媽媽 於 15-10-15 發表
我支持呢位家長既做法喎.
去學校,是為了學習,太多功課,會適得其反.無時間理解和溫習,只係做做做,有時都唔知 ...
我都覺得奇怪。久不久就有人喺bk出帖鬧教育局鬧學校鬧tsa,話太多功課要救救小朋友還佢哋開心童年。但而家有家長有guts出嚟反抗,又咁多人唔支持佢。 我諗如果一班家長都夠膽一齊咁做,學校必然要正視同改善。

所以有乜辦法吖,小朋友只有繼續捱。

男爵府

其實有冇必要做咁多功課?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆:大檸樂 的帖子

最重要的是唔係小一,係中一。。。先得人驚

首頁
23456...16

尾頁

跳至