婆媳關係

跳至

首頁
23456...18

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+anidacat+於+15-10-18+發表雖

原帖由 肥妹心 於 15-10-18 發表
點解你答得咁得意既?冇廚房咪自己諗辦法囉,板間房同劏房d人唔就食咩?點解你唔答,99唔俾地方你住,我會 ...
你講得啱,我應該掉開一家人嘅想法,儘快分番開煮食等等,互不相見先係最好。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 肥妹心 於 15-10-18 發表點解

大宅

引用:Quote:原帖由+anidacat+於+15-10-18+發表咁

原帖由 bell18 於 15-10-18 發表
最重要的是你老公企在你果邊。。。

唔明點解晚飯要分開食叫工人攞上比你地?
有次整好細路啲晚餐,全部人都係哂度,我問老公,拎上去食定係度食?佢話上去食,奶奶亦冇話叫啲細路係度食,咁咪之後都一路拎上去囉。我嘅理解係,佢地都覺得我地應該上去食,分番兩家,唔應該再霸住佢地個廳一齊食飯。

大宅

引用:Quote:原帖由+anidacat+於+15-10-18+發表你

99唔覆你係明智,樓主你現家明白未?
原來咁係明智!我明了。所以我都退咗 group.

大宅

引用:Quote:原帖由+anidacat+於+15-10-18+發表你

99唔覆你係明智,樓主你現家明白未?
而家我完全明白係自己多事,佢地搬黎時,因為佢用開 wechat, 我叫老公裝,仲自己開咗個 wechat group, 方便大家溝通,歡迎細佬返屋企咁話,真係多舊魚。所以我而家退咗 group 了。

大宅

引用:Quote:原帖由 bell18 於 15-10-18 發表最重

原帖由 anidacat 於 15-10-18 發表
有次整好細路啲晚餐,全部人都係哂度,我問老公,拎上去食定係度食?佢話上去食,奶奶亦冇話叫啲細路係度食 ...
唉。。聽落你老公都有啲嬲嬲地喎佢話上去食。。。

講真佢地決定搬回來之前是否知道你地已經係到住先,天台無得煮食要落留下?。。
對我來說頂樓連天台是一個家,天台地方有多大?我估相信一定冇頂樓奶奶到甘完善。。

奶奶由細到大本來在家中是否最疼细仔?甘就唯有要大哥大嫂你就就嘞。。。因為你同叔仔果邊唔啱,奶奶肯定幫果邊啦。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 bell18 於 15-10-18 發表最重

有次整好細路啲晚餐,全部人都係哂度,我問老公,拎上去食定係度食?佢話上去食,奶奶亦冇話叫啲細路係度食 ...
我係你自己買電池爐係二樓煮,唔用佢地廚房!

侯爵府

其實我覺得你奶奶唔覆你係明智,你send啲咁既msg俾她即係要她表態支持你個房或者叔仔個房人。作為呀媽手背係肉手心係肉,梗係覺得講多錯多費事無風起浪。宜家你叔仔老婆大肚,奶奶論情理都係以個大肚婆為重啦,呢段時間你叔仔個邊肯定佔上風,你奶奶可能係唔想搞咁多嘢,等你叔仔老婆生完仔先算。你頂唔順奶奶偏心,搬係上策,一間屋3個女人得一個廚房肯定遲早搞單大龍鳳出黎。

男爵府

引用:Quote:原帖由+kyky123+於+15-10-18+發表樓

多謝你⋯我覺得你最明白我⋯
樓主,我明你感受。你勿怪我直言,我覺你而家興過了頭。因為情緒,你之不滿,一廂情願之付出遠多過,接收,或甚至被傷害。不甘,憤怒控制了你理智。

請你退一步,各位姐妹唔合你聼之話,其實不是冇理或惡意。只是你執著太多。

我多言,因為不想你行我舊路。有些事知了,就算,keep 住憤怒,keep 住行動對抗,只會傷你身心,傷夫婦兒女感情。唔需要對抗。自己化為隨緣,正念儲錢是了。

唔好有憤怒去找為什麼?唔好做好多事去對抗。一來浪費心力,你越來越不開心,二來其他人未必有感覺,冇意義。

更更重要,過執著、過激行為、令本支持你之c6 會不支持。或者心中有刺,有考驗時,成了埋怨你之藉口。

對人好,對人不好.必須有界限。不越界。君子之交. 冇期望,冇失望。自己努力生活。其他勿多想

方方媽媽    發表於 15-10-19 01:03

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 肥妹心 於 15-10-18 發表99唔

大宅

引用:Quote:原帖由+theluckysheep+於+15-10-18+

當然有!我借哂啲陀b 書俾佢,分享自己陀b 時係點,教佢點排政府醫院,大概咩時候有咩產檢要做等等。只係佢 ...
你所講既關心,只係借下書呀,教下路呀,我睇唔到你有同理心,可能你自己陀得唔辛苦,你就覺得人地同你一樣唔辛苦。你話你盲點係唔明點解人地唔早訓,其實可能人地真係無辦法訓到呢

咁你試幻想下當你一星期返夜返足六日,日日凌晨先放工,先可以訓,你得星期日可以全日休息,你仲會唔會想個個星期日有兩個細路黎你屋企嘈?

你根本唔應該叫奶奶表態,兩個都係佢個仔,你叫佢講咩好。係咪佢安慰左你,你就咁順攤咁以後星期日唔落去先?我相信唔係。一陣你攞奶奶既說話做理據同叔仔拗,奶奶水清都唔清。

其實你奶奶試過做中間人,不過你唔受之嘛,如果唔係你覺得叔仔同佢老婆會自動自覺同你道歉嗎?一定係你奶奶私下講左野啦!唔錫你駛乜理你感受,叫全家哄你

水晶宮

回覆:以前似一家人,而家似陌生人⋯(長)

我係99都唔覆!點覆都死。一家人唔代表要日日對住同飲同食、唔係個個鍾意大家庭、尤其係大肚婆真係好需要空間休息,其實你們已經係三個家庭,好像以前都reply過、你有頂樓連天台空間已經好夠、如果調轉你同99住樓下、佢地同bb日日係度作息、你又會唔會覺干擾?
你只係一直習慣左樓下係你家居一部分啫、講到以後唔見會唔會嚴重左....其實呢件事無人錯架....

tabletable2015    發表於 15-10-18 21:40

大宅

唔係人人鍾意一大堆人1齊....可能妯娌覺得你已經有樓上點解仲要成日走落黎佔埋佢既地方

大宅

回覆:anidacat 的帖子

你叔仔同佢老婆都是沒有做野?
日日留係屋企嗎?

男爵府

anidacat 發表於 15-10-18 07:59
我同老公住緊奶奶嘅樓,係頂樓連天台,奶奶住樓下,我地住樓上。一直以黎,樓下就好似大廳咁,大家會係度睇 ...
其實點解唔親自問,樓上樓下有機會見到,Msg問唔知點咁,
叔仔都想有私人空間,你地有樓上自己一家人,佢地以經要同奶奶住,重要你地周不時煮野食,
你係佢老婆都會咁諗,
當自己唔係一齊住但星期六日約出去飲茶囉,

複式洋房

我係你奶奶會心淡。
人多就會有磨擦,人地搬返黎,生活上點都有改變,而你跟本唔想改變去遷就人。
叔仔當你係外人情有可原。你奶奶無啦啦要做中間人,唔幫你,或者講唔中你想聽嘅野,就講到人地唔當你係屋企人,咁之前咁多年對你好,無曬咖?
你當奶奶係自己人的話係咪應該要體諒下佢, 唔好要佢難做呢?
一個磨合唔黎就要做陌路人,奶奶對你咁多年付出真係白費。我同情佢多過同情你。

winnie_totti    發表於 15-10-21 01:36
mothercare8888    發表於 15-10-20 01:01
方方媽媽    發表於 15-10-19 01:04

男爵府

引用:Quote:原帖由 jacobkit 於 15-10-18 發表我

我唔係要佢主持公道,只係想佢講吓佢點諗,就算佢話叫我就吓佢地啦,我都會冇咁唔開心

...
其實你奶奶之前已msg叫你忍下佢地囉,你又再問佢點睇、又話鍾意一齊食飯等等,你想佢點覆自己最清楚。
講真,你叔仔老婆大肚,奶奶一定會就佢,如果你地負擔唔到搬出去住就唔好再有爭拗,當租人地屋住見面打個招呼客客氣氣算,你而家又退群組又咁多不滿,一陣你奶奶頂你唔順叫你地搬就麻煩。

方方媽媽    發表於 15-10-19 01:05

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實你比我感覺係爭寵 不過衰左
講真 你99已表過一次態仲想點
你老公已經話上去食 難道你99要出聲叫你地留底
如果拒絕既話你99塊面唔駛要 仲要估計唔到你地會講乜野 一陣話唔啦癈事人地唔中意 咁樓下又有排煩
二兄弟 二媳婦都爭寵 幫是坦一邊都比另一邊討厭 咁真係唔出聲好過

公爵府

引用:我同老公住緊奶奶嘅樓,係頂樓連天台,奶奶

我同老公住緊奶奶嘅樓,係頂樓連天台,奶奶住樓下,我地住樓上。一直以黎,樓下就好似大廳咁,大家會係度睇 ...
其實每個女人都希望一家一主,你地日日去人屋企,人地會覺無私人空間你明嗎?

mothercare8888    發表於 15-10-20 01:02

伯爵府

回覆:anidacat 的帖子

同我一樣,以前99好錫我,出街都手拖手一齊飲茶。但我大伯結婚後,同佢個B6老婆成日搞風搞雨。依家都係當我地一家係外人,連個孫都唔望一眼。自己一直問心過句,真係對佢尊重、難道咁都係罪?係佢眼入面只有我大伯一家就係一家人。心灰意冷,從此我亦冇去飯聚,去到你只係外人。果D女人好自私,驚死我地要奶奶份身價,人前人後扮晒好人。

首頁
23456...18

尾頁

跳至