自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:好奇多數人會點睇呢兩間u如果係同一科 你地

原帖由 coeyapple 於 15-11-20 發表
好奇多數人會點睇呢兩間u
如果係同一科 你地會點揀
睇環境? 睇名氣?
睇下讀咩科,polyu務實d,中大港大嘅畢業生自覺好叻,但係出來工作就見真章。有些工種,成績固然要睇,但係你嘅態度更重要,讀書幾叻都冇用,自覺高高在上,張櫈喺佢隔離推開少少唔好阻住條路,叫都唔做。

子爵府

回覆:Poly 定 CU

cu

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:你的CU不會是指City U 吧?如果是指Chinese

原帖由 gigilam528 於 15-11-20 發表
你的CU不會是指City U 吧?
如果是指Chinese University of HK,盲既都會選CU啦?(除非讀fashion或者CU無 ...
係 lor, 樓主 cu 指邊間先?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

睇邊科,如果 hotel ,而家都係 poly u 好啲。

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

複式洋房

回覆:coeyapple 的帖子

Engine咪唔可以做過世囉,以前的同學仔九成都轉左行。

男爵府

引用:中大名氣同排名都好過poly+呀!我相信香港

原帖由 Lovelovebear 於 15-11-21 發表
中大名氣同排名都好過poly 呀!
我相信香港學生一定首選港大, 中大同科大吧
但poly hotel nursin都好過cu喎
世事冇絕對既

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Ernest888+於+15-11-21+發表

原帖由 coeyapple 於 15-11-21 發表
I see 明白 不過好奇有d咩科係冇得學以致用架?

子爵府

引用:睇下讀咩科,如果civil中大收生20分,poly

原帖由 家庭主婦 於 15-11-21 發表
睇下讀咩科,如果civil中大收生20分,poly u要24分以上
乜中大有civil咩

子爵府

引用:沒有貶義,我知poly好多科都好,但舊一輩的

原帖由 Fatjelly 於 15-11-21 發表
沒有貶義,我知poly好多科都好,但舊一輩的人都唔當poly係u,算係職業先修高DD ...
咁請人果d咪會睇低佢地

子爵府

引用:我係CU所以揀CU. 個campus似翻間大學, 有ha

原帖由 cheung2000 於 15-11-21 發表
我係CU所以揀CU. 個campus似翻間大學, 有hall住更好
hall係咪宿舍?乜poly冇既咩

子爵府

引用:Quote:原帖由 coeyapple 於 15-11-20 發表

原帖由 方麗娟 於 15-11-21 發表
睇下讀咩科,polyu務實d,中大港大嘅畢業生自覺好叻,但係出來工作就見真章。有些工種,成績固然要睇,但係 ...
認同態度好重要

子爵府

引用:Engine咪唔可以做過世囉,以前的同學仔九成

原帖由 Ernest888 於 15-11-21 發表
whycivil都係??

男爵府

我唔係讀三大,當年on居推了cu 讀maths 的offer., 入左另一間。

大個左好後悔呀!三大畢業生,人地cv都望多兩眼,考政府AO EO都易d

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 cheung2000 於 15-11-21 發表

hall係咪宿舍?乜poly冇既咩
都有. 我意思係指喺CU住宿舍正啫....可能因為地方隔涉、鄉下啲,以前只會六日先返屋企, 平時就成日同隔離鄰舍玩煮飯仔

咁我都有朋友讀polyu, 之後發展都好好, no offense

侯爵府

引用:Quote:原帖由 孟母3000 於 15-11-21 發表Cu

好多范即係?
佢話鐘意civil 同埋話CU冇civil得engine揀
Engineering 有Civil, Elect, Mechan, Building Services , Industrial , Computer ,……還有好多咖。Civil 中大無得讀,咁你親戚一心做Civil Engineer ,就理大啦。Civil Engineer 唔係港大就理大畢業咖啦。我姨甥女理大Civil ,前年未畢業就收幾間大firm 嘅offer ,有20,000咖。

子爵府

引用:Quote:原帖由+家庭主婦+於+15-11-21+發表睇

乜中大有civil咩
sorry,打錯左,中大engine收生20分先啱

***南無阿彌陀佛***

男爵府

引用:Quote:原帖由+孟母3000+於+15-11-21+發表咩

civil engineering or engineering
poly for sure

珍珠宮

識個男仔,band 1英中年考頭三,棄港大,取理大,佢讀測量嘅,我地初頭唔識野,個個話邊有甘蠢,有港大唔讀。後尾先知理大測量多實習,出路好。個男仔今年剛畢業,已經有offer, 請佢嘅係實習時嘅大行,開心到佢亞媽
另外,我仔同學,舊年英國返香港,入左港大測量,都話早知入理大測量。港大理論多,實習唔夠理大多。
所以專業應該跟科大學。
好似global business 一定係科大最top

水晶宮

Fion_Chan 發表於 15-11-21 09:52
Engineering 有Civil, Elect, Mechan, Building Services , Industrial , Computer ,……還有好多咖。Civi ...
想問下 CITY 既 ENGINE 又如何? DSE幾多分可入?

侯爵府

CUHK

首頁
23456...8

尾頁

跳至