跳至

首頁
23456...89

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 LongYin 於 08-9-26 12:55 發表

朗言係放校先搭校車架,返學係我或者我湊,
連係校車站接朗言放學既c9 都話校車個保母好惡。

無法啵....
可唔可以當反面教材... 同朗言講係 保母只係講野粗魯... 乖乖就唔怕... 重可以教朗言唔好學, 因會令人唔鐘意、唔喜歡.....

子爵府

原文章由 jolo 於 08-9-26 16:04 發表

無法啵....
可唔可以當反面教材... 同朗言講係 保母只係講野粗魯... 乖乖就唔怕... 重可以教朗言唔好學, 因會令人唔鐘意、唔喜歡.....

我地而家同朗言講,姨姨惡係因為唔想有小朋友唔聽話,
係校巴度唔守規矩,好容易受傷,
但係c9 同我地講,個保母叫仔落車時,
語氣真係唔好架。

大宅

Too bad!

但都無辦法,我地都控制唔到其他人ge態度,佢地遲早都要面對唔同人唔同面目,學jolo講,唯有當反面教材啦!
原文章由 LongYin 於 08-9-26 16:12 發表

我地而家同朗言講,姨姨惡係因為唔想有小朋友唔聽話,
係校巴度唔守規矩,好容易受傷,
但係c9 同我地講,個保母叫仔落車時,
語氣真係唔好架。 ...

大宅

ly,
小肥都係返學先搭校車,佢個校車ee又係好鬼惡,有日小肥等車時扭計,我抱住小肥,校車到我咪抱小肥上車再比書包佢,點知個ee好惡咁同我講,下次叫小朋友背好書包先上車,咁我又好惡同番ee講,平時日日小肥都自己背上車,今日只係唔多舒服先唔背書包,你駛唔駛咁惡呀,佢可能見我有火,就冇再出聲,之後我見ee比小肥坐係車門隔離,我咪問佢點可以比個k1小朋友坐咁近門口,到第2日已見佢比小肥坐入面個位,我平時都唔會咁火,可能我太緊張小肥喇,有次落咗樓先知唔記得帶書包,死未~~
原文章由 LongYin 於 08-9-26 12:55 發表

朗言係放校先搭校車架,返學係我或者我湊,
連係校車站接朗言放學既c9 都話校車個保母好惡。

5歲~~

子爵府

原文章由 kat923 於 08-9-26 21:19 發表
ly,
小肥都係返學先搭校車,佢個校車ee又係好鬼惡,有日小肥等車時扭計,我抱住小肥,校車到我咪抱小肥上車再比書包佢,點知個ee好惡咁同我講,下次叫小朋友背好書包先上車,咁我又好惡同番ee講,平時日日小肥都自己背上車, ...

早晨~~~~~

小肥媽,每個家長都會緊張自己小朋友,
好正常,不過最好盡量避免係小朋友面前發火。

雖然隔離c9 都係話個校車保母好惡好大聲,
但某程度上我都可以接受,因為小朋友講既惡,
暫時睇到係因為個保母好大聲叫佢地,
所以我都同朗言講,姨姨大聲唔代表佢惡,
只係因為太多小朋友係車,怕小朋友聽唔到佢叫,
所以要大聲d 叫名,另外係車上面因為要安全,
所以姨姨會比較惡對唔守規矩既小朋友,
希望灌輸多d 正面訊息俾朗言,等佢唔好怕,
多d 向好既方面諗。

子爵府

原文章由 jolo 於 08-9-26 16:04 發表

無法啵....

今朝都有同朗言再傾番校車姨姨件事,
佢應該只係覺得姨姨大聲,所以覺得佢惡,
朗言仲問番我轉頭,姨姨惡邊個呀?
可能係因為暫時只有尼位姨姨講野特別大聲,
所以佢認為佢係惡掛,就算係學校既姨姨,
都係細細聲同小朋友講野既。

今朝我同朗言講,校車姨姨大聲唔係代表佢惡,
只係姨姨怕小朋友聽唔到叫名,
唔識落車返屋企,所以先要咁大聲,
仲教埋朗言,下次姨姨大聲叫佢名時,
佢都要即時大聲回應番姨姨,"朗言係度"
仲要大聲講"唔該姨姨,我落車喇"。

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #1 LongYin 的文章

弊 ~~~~~
我成日講野好大聲o架啵....
朗言有無話我都好惡呀 ????

之前, 我咪成日叫泡菜唔好講野咁用力咁大聲o既... 依家, 我成日俾佢話 : 『唔好咁大聲呀 ~ 喉嚨痛o架...』.... 佢連係學校, 都係咁同 d 同學講.....

子爵府

原文章由 jolo 於 08-9-27 10:00 發表
弊 ~~~~~
我成日講野好大聲o架啵....
朗言有無話我都好惡呀 ????

之前, 我咪成日叫泡菜唔好講野咁用力咁大聲o既... 依家, 我成日俾佢話 : 『唔好咁大聲呀 ~ 喉嚨痛o架...』.... 佢連係學校, 都係 ...

佢每次見到你既時候都係一大班人玩,
點會覺得你大聲同埋惡丫,
不過我就灌輸左泡菜爸好惡,
因為佢成日都話要去泡菜屋企玩,
但係佢又怕泡菜爸。

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 LongYin 於 08-9-27 10:23 發表

佢每次見到你既時候都係一大班人玩,
點會覺得你大聲同埋惡丫,
不過我就灌輸左泡菜爸好惡,
因為佢成日都話要去泡菜屋企玩,
但係佢又怕泡菜爸。 ...

泡爸.....
joann 形容得最貼切.... 似黑社會...
我成日話佢, 做咩成日好似嬲左成村人咁, 又整個公安頭... 次次剪完, 我都話 : 『屋企唔用鮑魚刷o架... 又整個鮑魚刷頭返o黎...』

子爵府

原文章由 jolo 於 08-9-27 10:58 發表

泡爸.....
joann 形容得最貼切.... 似黑社會...
我成日話佢, 做咩成日好似嬲左成村人咁, 又整個公安頭... 次次剪完, 我都話 : 『屋企唔用鮑魚刷o架... 又整個鮑魚刷頭返o黎...』 ...

ok 喎,我又唔覺泡菜爸惡架喎。

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 LongYin 於 08-9-27 11:01 發表

ok 喎,我又唔覺泡菜爸惡架喎。

成日黑口黑面囉... 個樣俾人感覺惡 c ....
其實就係.... "林"+ 傻過乜....
叫佢去街市買野, 十次九次俾人昆... 明明叫佢買少少, 俾人講兩講買斤幾.... 買送 貴我買 成倍....
去藥房買尿便, 都可以俾人收貴左...
成日俾 d 師父、客 屈 ....

哪 ~ 你唔好話佢傻先娶我呀.... 我話親佢, 佢都成日咁講o架.... :;pppp: :;pppp:

[ 本文章最後由 jolo 於 08-9-27 11:23 編輯 ]

子爵府

原文章由 jolo 於 08-9-27 11:22 發表

成日黑口黑面囉... 個樣俾人感覺惡 c ....
其實就係.... "林"+ 傻過乜....
叫佢去街市買野, 十次九次俾人昆... 明明叫佢買少少, 俾人講兩講買斤幾.... 買送 貴我買 成倍....
去藥房買尿便, 都可以俾人收貴左...
...

事實既野,唔駛我多講架喇,大家都明

子爵府

早晨~~~~~

大宅

早~~! (咩要打夠10個字~?)

大宅

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-9-29 10:56 發表
早~~! (咩要打夠10個字~?)

bk咁上下就short架la~~

子爵府

原文章由 彥彥公主 於 08-9-29 16:06 發表

bk咁上下就short架la~~

今朝朗言喊住唔想返學,不過抱到佢到校門又無事。

大宅

原文章由 LongYin 於 08-9-29 17:02 發表

今朝朗言喊住唔想返學,不過抱到佢到校門又無事。

個保母車姨姨咁大威力?
返到門口無事,咪即係要返學校,唔要搭車~
仲有無其他返學方法?

禁止訪問

睛靈勳章

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

原文章由 applecarey 於 08-9-29 17:40 發表
hello ~~~

聽日蘋果仔學校要
"華服日"
今日見好似無咁熱
同蘋果妹去左赤柱行下

佢就好開心

但我就熱到CC下
不過好彩都平平地買左件

等遲D再涼D,可以再去行下
閒日真係無乜人,幾好行 ...

近排好多學校華服日喎,咁得意ge,我朋友個囡又係,又會呢個時候華服ge?
住近港島南都幾好喎,去赤柱好似落街咁方便,我地想去好耐,但早排得閒但又太熱..希望遲d可以去~~

首頁
23456...89

尾頁

跳至