跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 zxzx 於 16-03-14 發表咁你仔

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-15 發表
正职学校教書。副業课後私人補習,收cash, 唔報税。
如果真係work.我諗住教一二年,之後主力做補習。 未生仔前,我係香港都係放工後同星期六日都去補習,都幾好收入,當年都佰幾二佰一個鐘。part time 咁做都多幾千蚊收入,難得我又有興趣。唔知呢度幾錢個鐘。

我問過我讀的科有exemption 。可能可以快d 完成。唔知呢度有冇人做教書?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Mrs.Kangaroo+於+16-03-15+發

原帖由 1mocha 於 16-03-15 發表
如果真係work.我諗住教一二年,之後主力做補習。 未生仔前,我係香港都係放工後同星期六日都去補習,都幾好 ...
嘩!如果真係真我都想教書喎,我以前讀大學時都係靠補習幫補生活費!出黎做野就無再補習啦,自己part time仲要讀master太忙啦!

我都想知多些係澳洲教書既資料,唔知各位有無人知多d呢方面資訊?

子爵府

for reference only (different uni will of course be different):
Graduate Diploma of Education (GDipEd)

Tutor's fee can vary a lot.
(paying Uni student $40 per hour, paying a retired high school teacher $80 per hour - all cash in hand, year 12 level)

Recommendations are mostly word of mouth.
(ie. friend's child did well in HSC, so when we need to, we ask them which tutor did they went to)
A good tutor need to be up-to-date on the syllabus, and have access to past papers from various popular schools. These you can get from being a high school teacher.

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-15 發

原帖由 1mocha 於 16-03-15 發表
如果真係work.我諗住教一二年,之後主力做補習。 未生仔前,我係香港都係放工後同星期六日都去補習,都幾好 ...
我估要睇下你教咩年級,咩学校。亦要有口碑。

我同事malaysian chinese, 家姐教書,只揾到d middle of nowhere 嘅学校肯請佢,所以轉行。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 16-03-15 發表如果

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-16 發表

我同事malaysian chinese, 家姐教書,只揾到d middle of now ...

佢教什麼科?

複式洋房

回覆:大家返緊的工多亞洲人嗎?

我公司全部鬼佬,他們很nice,但我英文一般,很少交流,有時我主動打開話題,我又唔識講落去,每次都係一句起,兩句止,感覺好唔舒服,就算同事主動撩我,我都好cool,我性格比較靜,再加上語言,文化上的差別,久而久之我好似isolate咗自己。我打office工。

公爵府

引用:我公司全部鬼佬,他們很nice,但我英文一般

原帖由 newbaby2015 於 16-03-16 發表
我公司全部鬼佬,他們很nice,但我英文一般,很少交流,有時我主動打開話題,我又唔識講落去,每次都係一句 ...
做左几耐?我果時都做左好耐先溝通得好d咋。

初入职時唔夠胆,講嘢細細聲,而家,比人投诉我讲嘢大聲呀。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-16 發

原帖由 Fatrix 於 16-03-16 發表
唔記得lu.

子爵府

The human cost of NSW's teacher oversupply

Wonder if high school teachers has better job prospect.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 16-03-15 發表如果

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-16 發表

我同事malaysian chinese, 家姐教書,只揾到d middle of now ...
只係理科才吃香。老實講,如果真係讀course 或教的亞洲人都只係理科得,除非土生。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

補習呢行唔係我哋咁諗咁容易入,
家長揀補習好挑剔, 唔係名牌學校老師唔考慮,
HSC 畢業生 冇99+ 就更加唔會有信心, 98+ 人哋重要睇埋你個單科成績有冇 90+ 以上.

我都識有香港人做中學教師, 而且都係教精英中學 數理化,
當佢哋升到 head teacher 個位置, 就真係名利雙收, 好賺過醫生.

以名氣老師計,
單補 HSC 英文, 每小時就 $100 以上, 重要提早2年 waiting list.
3U 4U數學就 $55-70/hr , 但最少每堂 2.5 小時.

伯爵府

引用:+本帖最後由+wiiabcd+於+16-3-18+05:48+編

原帖由 wiiabcd 於 16-03-18 發表

補習呢行唔係我哋咁諗咁容易入,
你講的補 HSC 英文及數的老師是否上門補?Year 11 開始會遲嗎?有沒有好介紹?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

vanessamom 發表於 16-3-18 06:55
你講的補 HSC 英文及數的老師是否上門補?Year 11 開始會遲嗎?有沒有好介紹?
...

如果數學根基一向扎實, 11班先補數唔會遲, 但如果想去 '杜博士' 度補就遲.

千祈唔好去' The Brain', 好多垃圾不負責任大學生/老師, 隨時一年換3 5 7 個 (老師).

伯爵府

vanessamom 發表於 16-3-18 06:55

...
名氣老師係唔會上學生屋企補, 佢哋D學生多到補唔切, 忙到有時間都要休息唔收新學生.

同埋好多家長自己搵到好老師通常唔會介紹比人, 怕老師揀學生教.

伯爵府

引用:+本帖最後由+wiiabcd+於+16-3-18+07:24+編

Matrix 補數得嗎?(姪女之前係度補)。另有間 Harry education (Hurstville) 口啤如何?點解杜博士會太遲?你所講的英文老師是否單對單?我係那裡可以揾到?如可以請推介,Thanks!

伯爵府

引用:Quote:vanessamom+發表於+16-3-18+06:55+你

名氣老師係唔會上學生屋企補, 佢哋D學生多到補唔切, 忙到有時間都要休息唔收新學生.

同埋好多家長自己搵到 ...
原來如此!

伯爵府

vanessamom 發表於 16-3-18 07:39
Matrix 補數得嗎?(姪女之前係度補)。另有間 Harry education (Hurstville) 口啤如何?點解杜博士會太遲 ...

Matrix , 睇你遇到邊個教, 以前就話個個都係現任教師, 但依家唔再係,
而且教得最好果批去晒 chatswood 教. 有人補過好就問下叫乜名, 可以揀老師上課的.

Harry education 係 Burwood 分校好, 唔關老師事, 係學生上課時的學習態度問題.
不過我兩個朋友個仔, 喺 hurstville 度補數, 兩個都 atar 滿分.

點解我話杜博士會太遲, 原因佢哋嘅進度係比精英中學超前半年,
即係話過多一個學期, 杜博士的學生就學完11班3U數, 你女太遲開始去杜博士,
人哋已經就快跑完11班D嘢, 你有信心個女一開波就12班?
到12班嘅3月份會教完全部, 再用2 個學期操卷操題型.

如果唔入杜博士的A班 (40+人/班), 你又甘願比一樣的學費讀B班?
連功課都普通 (basic) 好多的.

我記得你女嘅英文都好好喎, 英文補習你預 $100/hr 先有料到(公價),
如果係 HSC marker 要 $150+/hr.
比個貼士你, 你去 talent 100 問下, 今年嚟咗兩個超級人氣老師 (英&數), 全場爆滿(15人/班)

大宅

回覆:wiiabcd 的帖子

talent 100 係 1對1 or group class, 我想揾 year 9 English writing, 唔知它好唔好

伯爵府

leegbd 發表於 16-3-18 10:18
talent 100 係 1對1 or group class, 我想揾 year 9 English writing, 唔知它好唔好

...
year 9 上 group 已經學得幾好架啦, 英文要慢慢浸, 唔急得架,
有錢都留返12班一對一先, 因為課程已經唔一樣, 要老師單獨批改學校文章 & 講解.

大宅

回覆:wiiabcd 的帖子

我都係咁諗,但唔知邊間 group class 好?

首頁
23456...7

尾頁

跳至