自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:精靈BB女 發表於 16-4-6 11:25 哎,

原帖由 BIGPAT 於 16-04-06 發表
我成日覺得唔離婚, 就係要俾完整家小朋友,呢個觀念好錯. !!!
我都覺得係。如果個家又有家暴,又日嘈夜嘈,對於小朋友嘅成長會有好大影響,甚至比單親更慘。尤其是如果小朋友懂事,俾佢哋知道媽咪係為咗佢哋有個完整嘅家先唔離婚,繼續忍受,對小朋友來講,係一種無形嘅壓力同內疚。
不過兩夫妻,能夠互相溝通下,大家都讓步改變下就最好。

侯爵府

我同你差不多 c6 皮氣9流 對小朋友一流 不過我無移民 佢無比家用我 欠債 之前我話想唔做工 佢話一齊踎街 大男人 但家用不大男人 我日日想離婚 同佢瞓覺 可以話係等皇上點燈 我成日哭 覺得自己可以更好 都係因為小朋友而唔離婚住 佢仲成日打機 唔理仔女 邊個慘點? 好彩我有份工 忍受唔到 都可能會離婚 等佢為自己行為負責都好 不過 我亦然

公爵府

精靈BB女 發表於 16-4-6 10:01
仲成日話佢仔以前个女友幾好幾好,親戚見親都鍾意,我老爺就話佢,甘果个女仔就有福啦,唔使對住你个仔

老爺神回呀又學到野....睇到你99咪知道何為慈母多敗兒LO ?

大宅

回覆 micsin 的帖子

我以後都唔會做甘多,出錢出力都仲要比人閙,我儲翻錢帶小朋友翻去玩下好過,所以翻親去機票錢我都要佢出一半,因為仔女佢都有份,唔應該我出晒,你唔出我就留系度无翻工湊佢地

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:真係好唔開心,我應該選擇離婚或系繼續忍落去

首先再搵下方法睇你老公可唔可以改善,如果真係唔得,你就諗下係咪可以繼續忍受,如果忍受唔到,就諗下分開後既路係點

侯爵府

引用:經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩

原帖由 精靈BB女 於 16-04-06 發表
經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩三次,我已經好容忍,老公小氣,計較,脾氣態度差,以前系香港全 ...
可能因為咁佢先鬧。証明佢自己先係一家之主。我姑姐也在加拿大但冇乜華人區

侯爵府

引用:Quote:精靈BB女 發表於 16-4-6 11:25 哎,

原帖由 BIGPAT 於 16-04-06 發表
我成日覺得唔離婚, 就係要俾完整家小朋友,呢個觀念好錯. !!!
同意~

子爵府

畀面勳章

你重鍾唔鍾意老公呢?我見你話唔閙交關係好好,如果咁離婚好可惜,不如下次試下,如果老公話你揀水果差,你話咁下次一齊買,你幫我地揀,响屋企閙你,你攬住佢叫佢唔好閙啦,你好唔開心,以上方法未必得,但起碼叫試下避免再嘈落去,樓主你好叻,要凑小朋友夜晚又要返工,真係好辛苦,你老公真係身在福中不知福,不如考慮俾呢個post佢睇下,等佢知道佢有幾好彩,同埋你忍得幾辛苦,你要加油!

公爵府

引用:經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩

經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩三次,我已經好容忍,老公小氣,計較,脾氣態度差,以前系香港全 ...
如果亂鬧你,但你只係容忍,即係縱容佢繼續鬧你。你要有強硬態度,唔駛同佢嘈,但要俾個意識佢唔可以咁。否則佢永遠唔知自己錯。

侯爵府

你又唔使靠佢食,又唔使靠佢力,使乜怕佢者?
你覺得自己無錯,就要據理力爭,吾系想拗贏佢,系要俾佢知道你吾系傻既,吾系去想點就點。

禁止訪問

子爵府

If we all suggest you to divorce, will u do it?
I think you need to assess the pro & con, then u will know how to do.

大宅

減齡達人勳章

引用:其實佢係咪有情緒病,少少事都咁燥

原帖由 ipodbaby_123 於 16-04-06 發表
其實佢係咪有情緒病,少少事都咁燥
我覺得係!
通常呢d人都唔承認或去求醫

子爵府

一人之下 發表於 16-4-6 10:00
我建議你出返來做野,你吾係靠佢養,面口會好d.呢d係我經驗之談,我都試過做ftm, 兩公婆關係差到差吾多離婚 ...

有同感

珍珠宮

2018復活節勳章

有搵婚姻輔導嗎?
有時就係喺呢啲位解決唔到,如果無第三者同暴力問題,先請教專業人士睇吓仲有無得改善同挽救

子爵府

我老公都類似你老公咁既行為,佢要做大爺咁,要人尊重,前晚我仔唔知要點裝飯俾佢,沒裝到佢飯,又拎錯佢對筷子自己吃,我老公大聲—句,你想點啊?是未想唔俾我吃?我同佢吵,爭的家變我覚得我老公是對現況唔滿意,又大男人,出面死狗,番屋企未擺款囉

子爵府

精靈BB女 發表於 16-4-6 09:49
睇完覺得樓主好叻, 一個人照顧一家人, 自己既需要係放最後。

我睇法係最好唔好離婚, 小朋友成長環境有爸爸同冇爸爸係有分別的. 不如試下找婚姻輔導, 有第三者幫下溝通應該會好D啩.

除左因為小朋友, 我認為婚姻唔係咁兒戲, "唔開心就分開啦", 有問題應該兩個人一起解決吧! 有D係外人睇係模範夫妻, 但其實好多人都坦白講試過吵架吵到想離婚, 但最後互相溝通下又好返, 我諗每對夫妻都試過婚姻有問題吧! 如果當long term relationship睇, 短暫有問題係好正常, 大家自己細個都同父母吵過架吧? 最後一家人係會諒解的.
當然啦, 努力過但都解決唔到, 勉強一齊都冇意思.

BTW 睇左你老爺講果句, 笑左出來! 都OK啦, 你老爺同姑仔都認同你, 有supporter冇咁孤單嘛! 我老爺奶奶都係幫住佢個仔的,

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:結婚8年幾啦,經常都吵,佢完幾日佢會無事

結婚8年幾啦,經常都吵,佢完幾日佢會無事對你態度又會好好,但一遇到唔順眼又鬧人,佢妹都話如果是佢老公 ...
你老爺好中肯

伯爵府

引用:結婚8年幾啦,經常都吵,佢完幾日佢會無事

結婚8年幾啦,經常都吵,佢完幾日佢會無事對你態度又會好好,但一遇到唔順眼又鬧人,佢妹都話如果是佢老公 ...
少爺脾氣

禁止訪問

引用:回覆 精靈BB女 的帖子明白你心情, 男人有咩

首頁

尾頁

跳至