論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

回覆 Chunyan 的帖子

你這樣做證明不了甚麼,因為果兩蚊去咗邊都唔知,唔可以確定係佢攞左,或者跌左未定。梗係唔算偷啦!

男爵府

melonfans 發表於 16-4-28 11:02
出黎做野好多人都揾方法試你同跣你,個人吾貪心,跟本跣你吾到。

好似我姐姐咁,咩都偷,我成屋物品,吾 ...

同意。唔會偷你點試都唔偷。咁同話d人被人強姦因為著得少布無咩分別

子爵府

hsbc005 發表於 16-4-28 20:04
冇辦法,我有責任唔好引人犯罪嘛,
衣櫃,廚櫃,護膚品櫃,房門全鎖,再加多幾枝cam,
我又唔識睇相請佢時 ...

其實我都明,我一直都收好d錢,如果自己亂放都有責任,自己的錢多少都放入夾萬,定期改密碼,應該這問題不大。
至於孩子的零用錢都要他們鎖好,用密碼鎖,可是一年前我檢查發現小了很多,我開始懷疑,亞女確定沒告訴人密碼包括我在內,當時都有懷疑是姐姐,可能個鎖得三數字即combination只有1000個,懷疑比佢試幾日crack到個密碼,沒法子,沒有證據,算是唔小心。自此零用錢都由我keep.亞女算是小心的人,我絕小幫他執書包,執功課,也絕小失手。所有都信得過。佢確定說keep好。失左都沒法子。
再加上文提到我唔見利士的事情,所以我好想知道佢是不是真係有問題。
不過就算有證據我都唔想報警,炒佢我都未必,畢竟大家都一齊生活過四年,而且佢同我小朋友都fd,唔續約就算。

大宅

畀面勳章

引用:Quote:hsbc005+發表於+16-4-28+20:04+冇辦

原帖由 Chunyan 於 16-04-28 發表
其實我都明,我一直都收好d錢,如果自己亂放都有責任,自己的錢多少都放入夾萬,定期改密碼,應該這問題不 ...
樓主,其實你唔需要介懷,雖然有jm覺得你專登去試姐姐嘅做法唔好,但我明白你嘅諗法,如果已經有懷疑,點都應該搵方法去證實

公爵府

Chunyan 發表於 16-4-28 21:52
其實我都明,我一直都收好d錢,如果自己亂放都有責任,自己的錢多少都放入夾萬,定期改密碼,應該這問題不 ...

我明白你同佢有感情
但希望你都對下位僱主有責任心

而家你都明顯知道佢有第三手
唔報警之餘仲比佢完約
下手僱主 以為兩張完約好 請左返屋企
如好似我阿嫲咁 成負身家係屋企
咁就真係大鑊
(唔好話教育老人家收好d錢
可以敎到就教左n年)

希望你認真諗下 斷佢約同報入境處
等佢唔好再害人
連嗰兩蚊都唔放過
因佢有可能會偷晒老人家的養老金
(報警留案 可唔洗比一個月代通知金)

入境處唔做野 係佢的事
但起碼對得神 對得人
請認真考慮 幫幫香港僱主

珍珠宮

hsbc005 發表於 16-4-28 20:04
冇辦法,我有責任唔好引人犯罪嘛,
衣櫃,廚櫃,護膚品櫃,房門全鎖,再加多幾枝cam,
我又唔識睇相請佢時 ...

佢地對老人家遺物,金器,玉器極之有興趣。我隻野走咗,發覺仔仔donald duck筷子,thomas幾set餐具,winnie the pooh豉油碟都偷埋,真係廚房要装cam,仔仔支 bath oil用埋,佢知貴野,專登用。吾通廁所都裝cam? 我d skin care已入哂房. 請着呢d cheap 人真係

珍珠宮

吾好畀佢完约你已經好寬容,等佢2個月無收入。你再搵下屋企物品,可能發覺遺失的更多,同小朋友fd都偷佢地d錢,你話係咪好可笑。

公爵府

melonfans 發表於 16-4-28 23:18

佢地對老人家遺物,金器,玉器極之有興趣。我隻野走咗, ...

有人話你唔可以鎖晒呀
疑人勿用 用人勿疑喎
以嗰位人兄的理論
你鎖晒野即係懷疑佢
咁你(emoji)如補錢抄佢
難怪而家咁多工人用呢招等僱主抄佢地
當出多個月雙糧

珍珠宮

Ol0314 發表於 16-4-28 23:30
有人話你唔可以鎖晒呀
疑人勿用 用人勿疑喎
以嗰位人兄的理論

我好後悔無鎖埋仔仔間房,冬天薄長袖tee偷剩1件, 只能着淨色樽领衫,偷唒bb新衫。
我記得之前有人講過吾可以咩都鎖,代表吾信工人,思維真係費解

伯爵府

melonfans 發表於 16-4-28 23:18

佢地對老人家遺物,金器,玉器極之有興趣。我隻野走咗, ...

我個肥印仲cheap,
連藥水膠布都偷,
人地送俾我的手信又偷,
cheap 很到連我串珠仔的一粒粒水晶都偷,
(有水晶有膠珠),
wok 又偷耳環加營素漱口水乜春都偷,
唔好同我講將我媽的金器鑽石戒指放入銀行保險箱,
我夜晚瞓唔著諗起呀媽鐘意拎出黎望吓架。

伯爵府

melonfans 發表於 16-4-28 23:43

我好後悔無鎖埋仔仔間房,冬天薄長袖tee偷剩1件, 只能着 ...

一早都叫你鎖架啦,
信佢佢就唔會偷?
思維真係奇怪喎,
即係我信你唔偷,
所以唔上鎖,
到你偷走咗就係我責任,
又係因為我唔上鎖,
即係做乜都係我責任?
我以前真係乜都冇鎖,
連cam 都冇一支架,
仲個個星期都借$俾佢架,
点會諗到有家賊?
大家講個信字架嘛!
知佢係賊我就上鎖唔請佢啦,
最大責任都係怪我唔識睇相,
唔好叫我炒我現在其中一個話會搬我野返印尼的姐姐啊,
好難得先塭到個正正常常又唔玩電話的姐姐,
好唔好咁呢?
同佢講,
佢有呀媽生我都有呀媽生,
叫佢可憐吓我呀媽唔係度,
叫佢唔好偷我父母野,
始終我個個月出糧俾佢包食包住包醫療有時仲包佢打斧頭,
不過我都應該要感恩,
哩位姐姐偷我野前話我知佢將會偷我野,
唔係個個姐姐都會咁做,
至少我上次炒咗果個唔會先啦。

伯爵府

DengCK 發表於 16-4-28 21:17
同意。唔會偷你點試都唔偷。咁同話d人被人強姦因為著得少布無咩分別

中東女人去印度唔怕俾人姦,
因為佢地由頭包到落腳,
無引人犯罪。

咁中東有無強姦案呢?

公爵府

melonfans 發表於 16-4-28 23:43

我好後悔無鎖埋仔仔間房,冬天薄長袖tee偷剩1件, 只能着 ...

仲要你唔好報警 因為警察唔會信你
因係你裝佢 你放衫係度比人偷

最搞笑係報左警犯左法抄人都要賠代通知金
如果你唔係又話僱主比人告喎

不過你可以留意下
佢個相冊內係有一名疑似印姐的相
你就會明點解係咁

珍珠宮

hsbc005 發表於 16-4-29 01:02
一早都叫你鎖架啦,
信佢佢就唔會偷?
思維真係奇怪喎,

偷你野話你知?咩料

伯爵府

melonfans 發表於 16-4-29 08:14
偷你野話你知?咩料

佢睇中咗我家床單,
話會返印尼前搬走,
咁我咪幫佢改花名囉,
叫傻傻地,
偷野唔好事前話我知嘛,
你話咗我知我無理由唔鎖唔保護我自己財產啫,
我屋企得我同我個唔郁唔講野既呀爸,
我又要返工邊睇到咁多,
上鎖 + cam 係好辦法,
佢見我乜都鎖,
連冲凉出街開大都鎖,
佢唔好受我又麻煩,
唔理得姐姐有無harsh feeling 㗎喇,
人地都話保護自己財產係僱主責任吖嘛,
我都係盡我本份啫,
佢地知我睇得緊心水清又有cam,
我放在檯上的散紙 (試佢地用既,我知總數,放咗幾個月),
一毫子都無唔見!
之前又俾佢睇過佢地同鄉偷野俾僱主報警拉咗的新聞,
知驚喇掛?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Ol0314 發表於 16-4-29 01:51
仲要你唔好報警 因為警察唔會信你
因係你裝佢 你放衫係度比人偷

佢專同衰工人講好話, lai橫折曲, 成日話我地克薄工, 先令到工人對我地衰喎, 斷約唔關工人事, 我地衰之馬, 放心用斷約工人, 又sell話佢媽件斷約工人好到上天, 半個鐘頭去一次厠所一粒鐘天公地道, 做多過4粒鐘叫虐待, 四千幾蚊expect乜野人同你做野? 成日教人要對工人點點點,

即係專sell斷約印. 佢想點? 大家明啦.

斷約印工人專門店.

伯爵府

其實我都明,我一直都收好錢,如果自己亂放都有責任,自己的錢多少都放入夾萬,定期改密碼,應該這問題不 ...

放支針孔Cam,
我樓下個3唔識7既鄰居呀婆教我既,
佢話佢個女隻8萬蚊既鑽石戒指俾個印傭偷咗,
係個印姐走咗返印尼先知唔見,
報警都無用,
無仇報。

伯爵府

lily-of-valley 發表於16-4-29 08:47
佢專同衰工人講好話, lai橫折曲, 成日話我地克薄工, 先令到工人對我地衰喎, 斷約唔關工人事, 我地衰之馬, ...

其實我好支持佢地所爭取的,
跟香港人一樣出最低工資最高工時過時當OT計架,
到時應該有7成外傭要返鄉下唔使等到2017。
俾咗佢地最低工資就無理由仲要我包食包住包醫療兼包埋機票啦!

大宅

畀面勳章

引用:+本帖最後由+lily-of-valley+於+16-4-29+08

原帖由 lily-of-valley 於 16-04-29 發表
佢係agent?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

ngming_28 發表於 16-4-29 09:40
佢係agent?

佢話唔係, 但點解 lai橫折曲都係度同衰賊工人講好話? 斷約工人, 佢第一時間撲出來同人講好話. 工人偷野罪成立, 犯法都要炒賠一個月. 仲緊張過佢自己女.

首頁

尾頁

跳至