跳至

首頁
23456...12

尾頁

男爵府

原文章由 cherrian 於 08-10-20 15:33 發表

我好隨意架ja, 一手拿起就掉落去煲

係咪有渣架?用煲湯袋得唔得?

複式洋房

9月人奶b分享

我係全人奶, 無補奶粉, 其實我都幾上奶, 因為餵完b女仲可以pump到5-6oz, ..不過我都覺得佢食得好攰咁...

佢體重都有每星期上升...只係唔多

原文章由 marwai_1030 於 08-10-20 15:28 發表
我起初餵人奶時都係咁,
醫生發現我b女體重急速下降...
原來係我唔夠人奶比bb食,
令佢食得太攰,冇力再食要訓覺,
之後我每次餵完人奶後要幫佢補奶粉,
你有冇幫佢補奶粉呢?

...

男爵府

原文章由 tomato_mama 於 08-10-20 18:10 發表

我第一次飲黑豆茶就係咁了,仲發燒添! 不過我就無睇醫生,只係用熱full,沖熱水涼,瞓多d同埋一路按摩一路按住塞左果個位泵,之後就通返了...當通番時,按住塞左果個位,就算唔泵都會有條源源不絕的奶柱出!

不過果日真係好辛苦, ...

我係前兩日同bb拎出世紙, 冇餵兩餐, 加上飲完雞湯--原來好上奶,就攪成咁, 如果冇出街係屋企就唔會出事了, 而家仲未順晒,只係好少少, 已經不停熱fu,同按摩架喇~~

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 alkybaby 於 08-10-20 22:25 發表
我係全人奶, 無補奶粉, 其實我都幾上奶, 因為餵完b女仲可以pump到5-6oz, ..不過我都覺得佢食得好攰咁...

...

咁好好0丫, 食完仲泵到咁多, 我都冇呀... 所以我諗第時返工都係 人奶 + 奶粉

大宅

唔緊要la,其實你已經好好la,
有咁多奶出比佢食,佢又有重,唔洗擔心
我每日飲幾碗木瓜魚湯去谷都係好少奶...
每次pump奶最多都係得3oz...

你b女係鐘意訓覺啫,
如果佢食食下訓返,你pump出來留返下次比佢食,
你又知道佢食到幾多,唔洗嘥,咪仲好~

原文章由 alkybaby 於 08-10-20 22:25 發表

...

男爵府

各位媽咪,

我阿b己經滿左月但我得好少奶, 其實我己經日日飲木瓜魚湯, 可能因為之前我傷口爆完又爆, 同阿b分開左一段時間, 沒有埋身餵, 只係jit出來, 而家用電pump同手pump都吾係太得, 我好担心會收奶. 阿b而家一餐要吃140ml, 我盡量每餐都埋身啜下先, 然後先餵奶粉. 大家有咩提議, 點樣可以上多d奶. 我而家一安都無, 點算好呢? 我吾想giveup....唉.........

Coney

複式洋房

返工你地會唔會喂人奶啊? 同埋知唔知點戒人奶啊?

男爵府

原文章由 coney 於 08-10-21 17:53 發表
各位媽咪,

我阿b己經滿左月但我得好少奶, 其實我己經日日飲木瓜魚湯, 可能因為之前我傷口爆完又爆, 同阿b分開左一段時間, 沒有埋身餵, 只係jit出來, 而家用電pump同手pump都吾係太得, 我好担心會收奶. 阿b而家一餐 ...

你放鬆d心情先, 因為心情緊張都會上奶差d架

男爵府

cherrian,我想問你點同bb戒夜奶架?

男爵府

...

我日日飲木瓜魚湯都好似唔夠奶,我要成個下午返左工冇餵先pump到7oz

[ 本文章最後由 ho_yan2406 於 08-10-21 21:59 編輯 ]

男爵府

原文章由 ho_yan2406 於 08-10-21 21:52 發表
cherrian,我想問你點同bb戒夜奶架?

我冇同佢地戒架, 不過我好刻意將佢地d生活規律分日夜, 好似日頭我會比bb訓廳, 由得佢嘈下, 夜晚先返入房訓, 唔知有冇關, 我2個仔都係around 2個月自己半夜唔食, 但11點幾o個餐就勁食, 我o岩o岩先餵左成個鐘奶, 依家臭細佬一般都係5點幾6點先再起身食奶

男爵府

原文章由 cherrian 於 08-10-21 23:20 發表

我冇同佢地戒架, 不過我好刻意將佢地d生活規律分日夜, 好似日頭我會比bb訓廳, 由得佢嘈下, 夜晚先返入房訓, 唔知有冇關, 我2個仔都係around 2個月自己半夜唔食, 但11點幾o個餐就勁食, 我o岩o岩先餵左成個鐘奶, 依 ...

哦..咁我再睇下bb大少少會唔會戒先...
你餵一個鐘人奶咪好辛苦

男爵府

原文章由 ho_yan2406 於 08-10-22 00:56 發表

哦..咁我再睇下bb大少少會唔會戒先...
你餵一個鐘人奶咪好辛苦

都唔會o既, 頭先一路餵一路tum埋大仔訓覺....

複式洋房

琴晚點幾起身餵奶 , 比亞仔啜完應該會鬆哂的 , 但係 only 下半部鬆咗 , 上半部仲好硬 , 見到乳頭有白點 , 同埋太谷既關係 , 嗱嗱聲攞泵睇下泵唔泵到出黎 , 點知 , 泵極都泵唔出 , 咁谷住奶咁訓啦 , 今朝起身 , 白點仲响度 , 谷到好好好痛, 比亞仔啜另一邊 ,佢又唔願啜 , 最後亞仔今朝食奶粉 (但嘔奶同埋我覺得佢今朝好 "吽豆" , 唔知係咪琴日打完針 (乙型肝炎第二針)), 我再努力咁熱 "夫" , "按"同埋泵, 見到白點好似個皮起咗 "怎"咁 , 想試下用針篤穿佢 , 但我媽叫我咪亂黎 , 之後再 "夫" "按" "泵" 見到個 "怎" 好似穿咗 , d 奶係咁飛出黎 , 如是者努力多十幾廿分鐘 , 又用熱毛巾輕輕捽下個乳頭 , 想睇下甩唔甩到塊 "怎" , 比我捽到甩咗少少皮 ... 好痛既經驗 , 希望唔好再塞 ...
我想知 , 有冇媽媽有咁既經驗 ? 點解會咁既 ? 係咪比亞仔啜粗哂既關係呢 ? (post 咗响母乳餵哺)

大宅

我都試過有白點,去健康院俾姑娘用針吉穿佢。之後同一個位都有少少白點,但bb啜完就冇。姑娘話可以試下欖球式,用唔同角度啜會好d。

男爵府

原文章由 海倫31 於 08-10-23 10:12 發表
琴晚點幾起身餵奶 , 比亞仔啜完應該會鬆哂的 , 但係 only 下半部鬆咗 , 上半部仲好硬 , 見到乳頭有白點 , 同埋太谷既關係 , 嗱嗱聲攞泵睇下泵唔泵到出黎 , 點知 , 泵極都泵唔出 , 咁谷住奶咁訓啦 , 今朝起身 , 白點 ...

我前幾日又係乳腺塞,個乳房硬及痛, 熱fu,按摩左好耐, 先好d,
用花晒沖, or 用個小水樽入d熱水, 係硬及痛個度,向乳頭方向look , 按到有水柱出就通左~~
同買左隻叫 lecithine的藥丸, 係屈xx 維他命丸個度就搵到, 對防上阻塞有幫助.

睇下面, #22 有講乳腺阻塞及乳腺炎~~~

http://www.bhp.doh.gov.tw/breastfeeding/index10-7-1.htm

複式洋房

原文章由 heygirl 於 08-10-23 11:36 發表
我都試過有白點,去健康院俾姑娘用針吉穿佢。之後同一個位都有少少白點,但bb啜完就冇。姑娘話可以試下欖球式,用唔同角度啜會好d。

亞仔有 d 重量 , 我對手腕頂唔住了 ... 有時我會同亞仔訓响度食 , 但係佢又呑得唔好 ... 等我再 prastice 下先 ... 謝謝

複式洋房

原文章由 zozo2005 於 08-10-23 11:36 發表

我前幾日又係乳腺塞,個乳房硬及痛, 熱fu,按摩左好耐, 先好d,
用花晒沖, or 用個小水樽入d熱水, 係硬及痛個度,向乳頭方向look , 按到有水柱出就通左~~
同買左隻叫 lecithine的藥丸, 係屈xx 維他命丸個度就搵到, 對 ...

明白哂, 謝謝 !

複式洋房

另外呢 , 大家有咩好方法去搞醒 BB 食奶呢 ?
我個仔到而家簡唔時都仲有呢個問題呢 , 成日訓 , 唔願起身食 ...

男爵府

原文章由 海倫31 於 08-10-23 13:15 發表
另外呢 , 大家有咩好方法去搞醒 BB 食奶呢 ?
我個仔到而家簡唔時都仲有呢個問題呢 , 成日訓 , 唔願起身食 ...

我打算停bf 了, 因為就快返工, 比人湊方便d, 同怕怕乳腺炎了, 而家一日一日咁加奶粉比bb食~~

首頁
23456...12

尾頁

跳至