婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你夫家唔係最難頂,你老公先係。
咁對老婆,古代咩,男尊女卑嘅生活你都忍到

pi0219    發表於 16-6-7 20:23

水晶宮

叫C6出聲,冇位,寧願租個地方俾佢哋住

複式洋房

開心吸收勳章

queenie3y 發表於 16-6-7 00:30
唉!我老爺奶奶自從在我地搬出去後(雖然每日都見),就怕我無服侍好佢個仔同d孫!驚我屋企無好飯送,無湯 ...

我62 都係潮州人 成日都撩交嗌 開頭比佢話我都忍。之後話得愈來愈過份 我都忍唔住嘈返佢。 所以我都愈來愈憎佢

伯爵府

引用:Quote:hanbb 發表於 16-6-7 08:09 其實你有

原帖由 queenie3y 於 16-06-07 發表
小朋友在奶奶附近讀,我話叫姐姐去接放學,佢地吾放心,怕要搭車過馬路 !所以今年阿女派小學,阿女又係派 ...
小學派左未,如未派就轉返近自己家。

小學要跟功課,跟通告,溫習,如果小朋友在9962家根本唔會跟到。

伯爵府

引用:咩叫唔鍾意你個跟人你,我個仔跟我啦老實講

原帖由 clippy 於 16-06-07 發表
咩叫唔鍾意
你個跟人你,我個仔跟我啦
老實講,人善被人欺
都係樓主老公問題。同潮州人有關咩?

我老公都係潮州大男人,但唔會俾6299話事管自己。如99話想湊我女由星期一至五過夜,星期六日先俾返屋企。我老公一句say no.。 好多類似事情都係我老公話事,唔會係6299話事。當然事前我倆會傾好的,如無傾過的會望下我,見我唔多高興都會reject。

我覺得係樓主老公太唔重視老婆囉。

複式洋房

queenie3y 發表於 16-6-7 07:56
黑面?我老公情願我反娘家住都要比佢地屋企人住呀!我永遠都係放在最後考慮因素,或者不用考慮!
...

我個朋友都係好似你咁嫁左個潮州人;佢老爺奶奶真係算死草,佢老公都係把父母同兄弟等其他人排頭去諗,自己老婆就最吾洗理!我朋友個堂叔子喺我朋友度住左成八年,一毫子家用都無俾過,白食白住!有能力都死吾搬走,之後娶埋老婆都賴死吾走,佢老公仲要話嗰個都算係半個細佬,無理由迫人搬走,半年以後我朋友要同佢哋吵大交,佢哋先搬走

子爵府

11人點住

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

queenie3y 發表於 16-6-7 13:17
間屋我有名!不過錢係老公出,老公負責屋企所有開支,我只負責小朋友洗費!但老公話無所謂!我都無計,我 ...
亞爸話咩就咩呀? 你老公真係••••••

子爵府

打地鋪都行唔到啦,11個人住兩房單位,妳間房幾百呎咩?三家人住埋一齊盞搞。
]

子爵府

回覆:一句\'你有鬼煲湯咩!\'觸發左我的怒火!

一於同小朋友返娘家住~~

別墅

queenie3y 發表於 16-6-7 00:30
唉!我老爺奶奶自從在我地搬出去後(雖然每日都見),就怕我無服侍好佢個仔同d孫!驚我屋企無好飯送,無湯 ...

叫佢地出去租apartment啦

大宅

似乎你嫁嘅唔係一個人 係一村人
唔鍾意就唔好同住兩個月喇
人生苦短
無謂用兩個月將自己荷爾蒙產生巨變
影響十年八載架都

男爵府

toyocat 發表於 16-6-7 23:52
亞爸話咩就咩呀? 你老公真係••••••

我老公無意見人事,平時對佢地屋企既野,例如去奶奶度食飯呀,生日慶祝呀,佢地有咩交帶呀,全部都係我做中間人或者我做決定,而奶奶同其他人都係咩都搵我!我依家開始覺得好煩,見呢度好多jm都話咩都睇老公做頭(應付奶奶一家),我開始覺得要學下呢度d JM! 我依家開始識我拋個波比老公了!

男爵府

Bido 發表於 16-6-8 02:09
似乎你嫁嘅唔係一個人 係一村人
唔鍾意就唔好同住兩個月喇
人生苦短

呢個問題真係煩左我好耐!未結婚前,覺得佢地好熱情好nice! 但結婚後,覺得佢地過份熱情,熱情到呢咩都要管,由其是我老爺仲係大家長角色,除左決定大事,連小事都理埋,好似我帶阿女去游水又鬧,買d咩反黎又鬧,佢鬧係真係鬧,我阿爸媽都無甘鬧我呀!
最討厭既係,我叔仔既小朋友同我的小朋友差不多大,奶奶就希望我d小朋友去邊度玩呀,去街呀,上興趣班呀,買衫裙,各樣野都想我預埋我叔仔小朋友一份,我買毛巾盒,我奶奶都話我吾買多份比佢地,我真係覺得痴痴地!我覺得自己生活好似咩都要同佢地一齊,更不用講平時放假就要同佢地飲茶食飯,推都推吾掉,睇我old post 就知!但因我老公放假放平時,所以好少同佢地,多數都係我,更加令我覺得我嫁既吾係我老公!係佢地一家人!(emoji)(emoji)(emoji)

公爵府

引用:Quote:rayrayus 發表於 16-6-7 05:05 叫佢

無可能!叔仔收入在貧窮線下!老公都吾知幾錫佢地一家幾口,對佢老婆仔女仲好過對我地呀!保險都100%比叔 ...
有冇攪錯?
保險俾叔仔而唔係俾老婆仔女?

公爵府

引用:Quote:winnie-p 發表於 16-6-7 03:54 十一

黑面?我老公情願我反娘家住都要比佢地屋企人住呀!我永遠都係放在最後考慮因素,或者不用考慮!
...
老公都唔考慮你感受,你考慮咁多做咩?仲唔嗱嗱聲執嘢帶埋仔女工人返娘家避難!

別墅

樓主 我覺得係要再強硬d!
c6都唔理你既感受,要成村人去你屋企幾個月,
我覺得真係好難接受.換轉係我,我通知c6我返娘家住.
佢地走曬先好叫我返黎.
另外你都請左工人,點解因為6299話唔放心工人揍返放學就要辛苦自己
晚晚接完小朋友先返屋企.如果可以轉學校快d轉返自己屋企附近.
你個叔仔真係咁大個人住係人地屋企幾個月咁唔要面.

大宅

queenie3y 發表於 16-6-8 08:32
呢個問題真係煩左我好耐!未結婚前,覺得佢地好熱情好nice! 但結婚後,覺得佢地過份熱情,熱情到呢咩都要 ...

買野俾小朋友都需要互動嘅
好似我咁 細個同兩個表妹住 類似寄幾公公籬下咁
舅母買野食乜都好剩係買俾自己兩個女 我無
我媽咪買乜都買三份
造成個唔太好嘅影響

不如各自買啦
作為子女 弟兄都係
不可能單方面長期奉獻

珍珠宮

回覆樓主:

租酒店啦 咁迫 咪玩啦

子爵府

畀面勳章

好心啦, 咁多個人出面租酒店都抵哂啦, 仲要黎你地度住, 一於SAY NO!
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

首頁

尾頁

跳至