跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 swwong0592 的帖子

學術及派位

阮鄭>田千
怕課程深兩間都唔好揀,揀HAPPY SCHOOL

別墅

請問MR CHEUNG有冇阮銀升中?
上網搵唔到,又冇乜人提,好似廣福成績好過阮銀咁
老公係畢業生,所以有諗,自己偏向舊墟,兔年太多人所以好膽心

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 helenobe 的帖子

廣福阮鄭>銀禧
既有心水,你不如在阮鄭廣福舊墟 2揀1

複式洋房

樓主你好!我睇另一post得知你囡囡的目標是直接資或私小。本人都是! 我今年搵pn,你可以給我一些意見嗎?主流定國際班比較有效?定是要一晝主流+一晝國際?好煩惱哦⋯⋯

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 kingfisher677 的帖子

國際班你真係打算在國際學校升學才考慮。我知有些國際班不教中文。你有冇時間耐性教?如果純粹想細路英文好些。自己教或請人教便可。我女未讀n已經學左唔少英文生字了,開始學少少法文了。
主流班俾本地升學為主。

你諗清楚路線先。

複式洋房

mrcheung1987 發表於 16-7-18 18:39

國際班你真係打算在國際學校升學才考慮。我知有些國際班不教中文。你有冇時間 ...

謝謝你!以家長的角度,私小同直資是否都是要求高度參與小孩的學習,或者是更多課外活動,比較注重全人發展?
我工作忙,可能不能長期同囡囡溫書做功課。希望花錢去換取優質的學習機會。是否國際學校比較適合我?
你又怎樣看新開的德萃小學?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

私小同直資是否都是要求高度參與小孩的學習,或者是更多課外活動,比較注重全人發展?

-->百貨應百客,間間都有唔同賣點.你自己想個女走咩路線?如果我自己,我就重視學習及品德,課外活動如非洲鼓,你覺得對出來做野有冇幫助先?有好多家長幫仔女鋪排名校安排各式各樣的課程,我寧願把時間花在學術或一項體藝活動(小朋友鍾意的)就算.

入名校為追求成績,卻花大量時間在非學術的課外活動上,豈不本末倒置?

我工作忙,可能不能長期同囡囡溫書做功課。希望花錢去換取優質的學習機會。是否國際學校比較適合我?

-->都係如前文所言,你打算長遠安排囡囡海外升學,就國際學校吧,

國際學校不等於優質,只是出路不同

你又怎樣看新開的德萃小學?

-->卓頭野居多,我唔會搵小朋友做白老鼠,你有錢而囡囡又有本事,何不讀傳統名校?

傳統名校

複式洋房

mrcheung1987 發表於 16-7-19 07:10

私小同直資是否都是要求高度參與小孩的學習,或者是更多課外活動,比較注重全 ...

謝謝你的意見!現在囡囡太細,都唔知佢有無本事讀傳統小學讀得好,更不用提名校了。加上競爭幼稚圍學位都好似好劇烈,所以更加冇信心去行傳統小學名校的路。
聽很多意見都話這條路要在幼稚園階段開始計劃,但我囡是細b呢⋯⋯

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

咁你國際或主流幼稚園都去報下,睇下邊間收再慢慢諗吧
得一間收的話,唔使諗

大宅

樓主,點睇最近既兩間直資
語境真係好過津小好多?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Lu324 的帖子

語意不詳
邊兩間直資?小學?中學?

大埔無直資小,直資中學有羅定邦和三育,相比前者好後者好多

別墅

mrcheung1987 發表於 16-7-18 18:39

國際班你真係打算在國際學校升學才考慮。我知有些國際班不教中文。你有冇時間 ...

你小朋友識法文好叻,請問現正讀緊哪間幼稚園?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 fikay 的帖子

剛剛學幾個生字啫,未上N班
先搞掂母語及英文,見到小朋友學到咁上下先教佢學第3語言

別墅

mrcheung1987 發表於 16-7-20 10:33

剛剛學幾個生字啫,未上N班

謝謝分享,咁小朋友打算入讀哪幼稚園呢?只希望聽多個意見參考

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

只是普通全日制幼稚園,不值一提。
父母教導的影響力比幼稚園更重要。

我正在嘗試印證這一點。暫時個囡的表現都尚可。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 mrcheung1987 的帖子

早晨

終於有時間睇完4版

mrcheung1987心水清, 大埔大部份小學你都能夠睇得清

每年都有唔少家長不停問升中資料, 每年都如是不停答

辛苦你了

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 mrs.so 的帖子

幫到就幫
總之大家不要做怪獸家長,還有搵學校要搵能力相符的

大宅

Lu324 發表於 16-7-5 23:35
我覺得壓力大過自己返工。幼稚園我已經揀得唔理想,程度比較淺但呀仔開心。
身在洪流,身不由己。小學揀錯 ...
我同你一樣,我揀幼稚園都揀到成日喊,仲慘過自己揀學校,真係好驚幫小朋友揀錯,誤咗佢人生!

大宅

07mama 發表於 16-7-7 16:15
樓主提出的選校分析更適合應用在中學, 大學.
而選小學, 大多是個人喜好, 幸運與否.

大宅

mrcheung,我想請教一吓,請問你對賽小有乜嘢法呀?自己心儀賽小,亦都知賽小好多人想入,但係咪又真係比較程度係淺好多呢?

首頁
23456...11

尾頁

跳至