自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

畀面勳章

薯圈 發表於 16-7-14 23:05
接受朋友嘅好意都係一種付出。友誼就係咁有付出,有接收,先係健康嘅交流。
...

其他jm擔心嘅,我都有諗過。
反而你嘅回應係少數,但值得細想
接受別人的幫助或好意,都係衝破自己心理障礙或者自己成長的一部分,有時係我哋自己諗得太多。

我仔幼稚園時,學期尾(大約5月)保母車才突然說唔做,我又返緊工,搵曬隔離左右學校 /同區的保母車,都無人肯做,真係好頭痕。
好彩當時有同學仔家長話幫我接個仔放學,湊去佢屋企,我放工時先接返佢,當時我都有考慮,因為同學仔家長都要返工,係爺爺,婆婆接,要煩到人哋屋企人,真係勁唔好意思,不過無辦法之下都接受咗。

之後那家長同我講返,唔好成日覺得麻煩咗佢,其實佢幫我接仔返屋企,我仔去到好乖,坐定定做功課,無形宗令佢仔女都坐定定,你話邊個幫邊個喇!
我好感激那家長,佢講嘅可能只係部份事實,最大原因係等我放低麻煩到佢嘅想法。

對方向你作出呢個邀請,一定係覺得你為人ok,小朋友又ok,又有伴,可能你答應咗,會成為對方小朋友不再懶床的動力,你係幫咗佢架。

侯爵府

好媽媽勳章

如果同媽咪都熟,咁我會俾個仔搭,瞓多一個鐘,小朋友爭好遠㗎,我會成日請對方母子食飯睇戲,自己識做就ok啦!朋友間互相幫助幾好呀,唔使諗得咁複雜
開心每一天

大宅

千奇唔好,我覺得幾fd都要有個距離
一陣兩個小朋友唔岩玩麻煩
有意外你會唔會責怪人地媽味先
起碼我搭校車可以投訴

公爵府

回覆樓主:

如果同對方家長熟,知道佢唔係斤斤計較嘅性格,我覺得ok.假如我係有車嗰個家長,我真心覺得順路車多個小朋友係好少事,完全唔會介意。

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 16-7-14 22:54
人地主動邀請,兩個小朋友又fd,我會主動夾翻油錢,試一兩個月先囉

X2

侯爵府

回覆樓主:

開心見誠同同學仔講,夾返油$,好黎好去

侯爵府

heilok 發表於 16-7-14 23:47
如果同對方家長熟,知道佢唔係斤斤計較嘅性格,我覺得ok.假如我係有車嗰個家長,我真心覺得順路車多個小朋 ...

x 2

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實不如單純d去諗,如果你同個家長熟,我覺得係舉手之勞,人地都未必諗咁多,就好似淘寶我frd有時都搭單叫我買,呢d咪仲煩,但是其實無所謂,講真如果有日佢病唔返學咪搭的士law

最重要係態度,有時人地唔得就唔好黑面老奉,請嘢食或者有時幫下手我覺得ok,人地都會有拜託你的時間(例如幫下手睇仔)

大宅

judy_cheung 發表於 16-7-14 22:29
同學仔嘅媽咪新學期會買私家車接送返學,放學。佢地住我屋企附近,隔一條街。佢同我小朋友係好朋友。今日佢 ...

我寧願不要

用戶要求終止服務

judy_cheung 發表於 16-7-14 22:29
同學仔嘅媽咪新學期會買私家車接送返學,放學。佢地住我屋企附近,隔一條街。佢同我小朋友係好朋友。今日佢 ...
比我一定不會接受此提議.

費是欠人人情

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我唔鍾意欠人情,而且如果開車唔小心出意外,又或者是但一方遲出門累遲到咁,我覺得總會遲早搞到唔開心,坐校巴乾手淨腳好好多,唔駛有心理負擔

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

豬C9 發表於 16-7-14 22:41
我自己就唔敢坐啦(我講自己炸,我認我個人比較小心眼)
唔排除你小朋友同學仔媽咪只係想哂命(買左新車) , ...

買新車都值得晒命?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mozhai 發表於 16-7-14 22:39
um,好老實,心底裡我會首先考慮安全問題

我都有這想法

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

rayrayus 發表於 16-7-15 00:22
我唔鍾意欠人情,而且如果開車唔小心出意外,又或者是但一方遲出門累遲到咁,我覺得總會遲早搞到唔開心,坐 ...

係,同埋佢小朋友如果有事唔返學/臨時唔返學,安排好似仲煩

琥珀宮

畀面勳章

好老實我會立即應承
不過自己識做得閒請下食野,去旅行又大大份手信個種囉

水晶宮

熱血金章

judy_cheung 發表於 16-7-14 23:30
我相信佢媽咪係真心建議。問題係,我怕就算俾咗車費,都會欠左佢人情。
...

比左車費唔算欠人情啦
一定便宜兩家著喎
佢係咪都渣車㗎啦
一個又係果程路,兩個又係果程路,
載多個,環保啲嘛!

大宅

無事好地地,有地事上黎⋯⋯

公爵府

畀面勳章

引用:同學仔嘅媽咪新學期會買私家車接送返學,放

原帖由 judy_cheung 於 16-07-14 發表
唔會,始終有個好長commitment, 大家都會有壓力,如果佢小朋友病左唔返,或者佢遲左仲要兜埋你,自然心生埋怨,早知唔車你,自己就唔會遲,你又會埋怨佢咁遲攪到你遲到。

珍珠宮

回覆樓主:

我唔鐘意欠人人情,更怕同其他家長 social

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我吾會,間中直系有事先會叫佢幫手!
人情債呢家野,無事發生就好,一有事,呢D位比人吹足十世

首頁
23456...9

尾頁

跳至