樓市動向

跳至

首頁
23456...28

尾頁

大宅

畀面勳章

個租盤咁平, 好似假假地喎, 可能除左唔包差餉, 管理費之外, 仲係殘屋一間, 對正垃圾站/天橋...

其實我都睇過一個比較平嘅所謂筍盤, 不過係二樓同位置超差, 一入去, 好驚人!! 爛屋一間, 有啲地板爆起左, 唔知係咪水浸過, 全屋好多爛殘入牆家傢俱, 包括個神'木台', 間格又騎呢, 我問過裝修要30幾萬, 仲要個業主企得幾硬.

低市價少少, 其實一定有啲野, 無so...

原文章由 ellawyc 於 08-11-20 01:05 發表
報下料先....

1. 上星期六行過地產, 個姐姐出黎搭訕, 話有業主開始反價, 撻訂, 不過係奧海城....
(但係我明明係睇緊美孚盤, 奧海城關我咩事..... )

2. 平到喊租盤 - 5期860', 8800大元 (我懷疑係咪唔包差+ ...

別墅

上次我話睇樓睇全美孚最荀四期小童群益會樓上三房有露台個單位, 原本開290. 早兩日agent call我, 話間屋加下要成298, 叫我快D出價. 講真果間屋所謂裝修, 見人見智, 廚房牆(近廳果幅牆) 無裝大玻璃. 個廳細左, 放左sofa後感覺好逼. 而且買呢D裝修樓好怕係化妝樓, 電制位少, 又要自己拉過. 最重要係呢D裝修唔知有無半年保養? 另外, 第二間agent同我介紹呢間屋係開價288架, 但加下已加到298, 希望業主得償所願, 價高者得啦.

男爵府

原文章由 MimiCactus 於 08-11-21 12:00 發表
上次我話睇樓睇全美孚最荀四期小童群益會樓上三房有露台個單位, 原本開290. 早兩日agent call我, 話間屋加下要成298, 叫我快D出價. 講真果間屋所謂裝修, 見人見智, 廚房牆(近廳果幅牆) 無裝大玻璃. 個廳細左, 放 ...

講真美孚樓齢有番咁上下, 如果budget許可, 我寧願重新執一執先住, 如果買了化妝樓就煩, 到時爆水管仲大鑊

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 MimiCactus 於 08-11-21 12:00 發表
上次我話睇樓睇全美孚最荀四期小童群益會樓上三房有露台個單位, 原本開290. 早兩日agent call我, 話間屋加下要成298, 叫我快D出價. 講真果間屋所謂裝修, 見人見智, 廚房牆(近廳果幅牆) 無裝大玻璃. 個廳細左, 放 ...

我客廳係睇得到呢間屋
佢地裝修咗超過一個月
化妝的話應唔使咁耐

我又相當肯定佢有換喉
裝修時佢幅牆係鑿開幾條坑
如果唔係郁喉, 就唔需要咁做

不過, 今日我見有d燈搬咗入去
我仲以為已經成功放售添

別墅

雖然換過銅喉, 但本人好怕買樓D電制位唔合自己心意, 我見過電線竟就緊入牆, 唔入喉架. 另外地下要做防水, 而做銅喉又要有位置圖架. 自己樓想住得舒服D, 我會自己搵人裝修, 想點整就點整. 哈哈, 我好八掛地上網估呢層樓既價, HSBC估到293架. 但要按六成, 手頭上要有120萬先得
原文章由 ellawyc 於 08-11-21 16:23 發表

我客廳係睇得到呢間屋
佢地裝修咗超過一個月
化妝的話應唔使咁耐

我又相當肯定佢有換喉
裝修時佢幅牆係鑿開幾條坑
如果唔係郁喉, 就唔需要咁做

不過, 今日我見有d燈搬咗入去
我仲以為已經成功放售添 ...

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 MimiCactus 於 08-11-21 18:32 發表
雖然換過銅喉, 但本人好怕買樓D電制位唔合自己心意, 我見過電線竟就緊入牆, 唔入喉架. 另外地下要做防水, 而做銅喉又要有位置圖架. 自己樓想住得舒服D, 我會自己搵人裝修, 想點整就點整. 哈哈, 我好八掛地上網估 ...

嗯...咁佢開298咪高咗囉?

別墅

緊就要靠Agent把口啦, 可以減幾多. 佢地收1% Agency fee架
原文章由 ellawyc 於 08-11-22 02:13 發表

嗯...咁佢開298咪高咗囉?

男爵府

我住緊順緻苑,美孚好口的定係順緻苑好呢?

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 cy2008 於 08-11-22 11:09 發表
我住緊順緻苑,美孚好口的定係順緻苑好呢?

順緻係居屋
美孚係私人屋苑
單位大小唔同
地區又唔同
難以作出比較

大宅

畀面勳章

啲業主咁進取, 所以我都無咩心機睇住, 咁多機構結業, 咁多人失業, 遲啲佢地賣唔出就會平啲架喇

別墅

我都信遲D會平既. 新聞話花旗銀行, 如果美國政府唔注資, 會變雷曼. 花旗銀行在香港的業務好大, 我公司樓下有十層半都係花旗, 你話佢一執, 香港就唔知點啦.

其實依家好多業主重試緊價, 睇下個市點, 所以好多時開價重好高, 等我地呢買家既還價.
原文章由 zinacef 於 08-11-22 23:32 發表
啲業主咁進取, 所以我都無咩心機睇住, 咁多機構結業, 咁多人失業, 遲啲佢地賣唔出就會平啲架喇

民房

最近有冇人做過美孚按揭, 係咪只按得六成?

大宅

畀面勳章

I want to know too

別墅

好耐無睇美孚樓啦, 因為自己好忙, 所以叫左老公睇. 兩星期前, 老公睇左三期58號, 1042呎既單位係無裝修, 都要成338萬, 尋日agent call我, 話個單位賣左, 成340萬成交. 老實講呢排美孚無咩點跌, 個價都企得好硬. 12月頭睇左四期111, 叫價好嚇人, 成368萬, 我都知業主進取, 叫價高D, 等還價無更低, 但過份左, over過market rate. 緊都好, 無咩成交, 等業主驚下. 話唔定, 過左年, 個市場氣氛淡左, 議價就易好多.

大宅

好媽媽勳章

我係外區人,趁聖誕假期去睇吓,冇預約,經紀帶我去睇咗十個八個鎖匙盤,靚少少叫緊4--5千蚊呎,次級盤佢猛推介,向平台,停車場,馬路,3300---3700蚊尺,2,3,4樓

未買得落手。

原文章由 MimiCactus 於 08-12-28 10:58 發表
好耐無睇美孚樓啦, 因為自己好忙, 所以叫左老公睇. 兩星期前, 老公睇左三期58號, 1042呎既單位係無裝修, 都要成338萬, 尋日agent call我, 話個單位賣左, 成340萬成交. 老實講呢排美孚無咩點跌, 個價都企得好硬. 1 ...

大宅

畀面勳章

我都有睇過, 稍為ok啲價錢又高, 業主多數企硬唔肯減, 有啲仲要比銀行估價高, 我話貴啫, 但佢轉個頭又賣左, 仲要係炒家...

別墅

有時唔係黑心想咒個市跌, 只是個市場氣氛好怪. 明明個景係唔好, 但唔明點解唔快D浮出黎, 等大家早點心中有數, 作好準備. 好似我公司緊英資大集團企業公司, 每年平安夜就派加人工信和 performance bonus, 但今年突然hold住, 話company group under salary review, 聽聞原本八仟大圓的performance bonus 都cut. SARS最差果年都有四仟蚊bonus, 依家咩都無. 我個friend係水記會計師樓到做, 佢話公司要manager grade或以上每個月放多四日無薪假, 你地話呀, 無可能個樓市重可以企更硬, 只是個浪未埋身. 話唔定中國人新年後就慢慢浮出黎. 所以依家買唔到樓應該開心, 反而三月份開始要小心, 話唔定到時買唔買樓重驚, 個心重15, 16:正所謂低處未算低, 驚買貴野.

公爵府

好媽媽勳章

而家市場資訊好混亂, 與其係咁, 不如忍一忍手
信下自己眼光同供款能力係最實際!

我亦因為美孚價企硬, 已經開始睇區外樓
麗城係我心水, 不過老公返工好遠, 仍在思量中.....

別墅

今朝去銀行想唱定新銀紙, 一時八掛, 問下美孚樓宇按揭, 個職員話美孚可以按六成或七成不等, 好視乎供樓者的職業背景是否係高危族. 好似以一層買$338萬緊, 佢叫我預估價比買樓價少50萬, 即$288萬, 按六成估計, Cash 最少175萬, 話計計下重要Agent Fee, 律師費, 印花稅, 都要預留十萬, 重要想下使唔使裝修買過新傢俱電器, 果度都要廿五萬, 即是全部加起來要入場費是210萬啦.
mouth: 加下個市緊, 都係睇清楚D先啦.

大宅

畀面勳章

嘩! 咁點買得起呀?

首頁
23456...28

尾頁

跳至