自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆:第2次旅行唔成,超唔開心

唔駛唔開心,你做得好啱,我相你父母都會感恩生左個女咁大體,我係你老公的話直頭自豪!一個咁識體諒老公既人响香港少見,我諗你老公d朋友一定好羡慕佢。旅行去少次有乜所謂,去得唔安樂我寧願唔去,你父母都年紀大,本身又唔係好想去,會明白。

禁止訪問

伯爵府

想生BB熱投

有事即飛回來都係幾個鐘,都係有限錢,無取消嘅必要囉

keroppi_pororo    發表於 16-7-30 12:16
I am Agent P

珍珠宮

唔好cancel住,如果老爺唔係好大件事,叫老公唔好去, 又向老爺解釋,按原本計劃照去!

禁止訪問

男爵府

其實依家去旅行方便到好似搭巴士咁,我會照去,有冬瓜豆腐即刻回港也很方便。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實可以你同你爸媽照去啦…不過無計啦,都取消哂

象牙宮

回覆樓主:

日本,容易撲機位返,我會照出發!下下咁cancel機票酒店,好多錢咩

男爵府

回覆樓主:

去日本都係玩5,6日遮,俾我唔會cancel,照去

大宅

照去,自己父母緊要d, 最多你老公cancel, 不要讓自己後悔

男爵府

回覆樓主:

我同樓主情況都幾似,62已經80+,經常進出醫院覆診或有事都會住上幾日一星期,我好明白樓主心情的。但另一方面諗,日本幾時都可以去,雖然夾時間好難就,但總係有機會再去,萬一62有咩事,以後係完全無機會見面了。

男爵府

點解要取消?

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

比我係你,會照去

翡翠宮

畀面勳章

既然已取消,放下心情吧

在香港一樣可以陪父母周圍去玩的
日日是好日

侯爵府

回覆樓主:

我一定會照去。老爺入院,有老公喺到怕乜?

舊年我爸爸過身,過身前佢冇病冇痛,身體好好,係突然間唔舒服入院。佢入院前一直都好想一家人齊齊去一次北京睇下長城故宮。到我哋一家人報好曬旅行團,爸爸開心到爆。不過到準備出發前1日,佢突然間唔舒服要入院,一個月後再也出唔返來,走咗!哩個係我一家人一世嘅遺憾。

樓主,你父母都70歲了,趁佢哋仲行得走得,多D陪下佢哋想做嘅事,想去嘅地方。老爺嗰邊有你老公搞掂,難得你父母咁開心,就同佢哋去下啦!

大宅

回覆樓主:

我會睇62係咩事出入醫院咁密先,如果係純綷得閒頭暈身熱或割痔瘡盲腸或因平時唔戒口血壓高個類會照去,如果隨時會唔係度個啲就留啦

水晶宮

睇唔到咩point今次要cancel喎.
有你C6係度,已經夠啦.
不過,你話你都驚62有事,所以,你都衡量過,覺得需要留係香港唔去玩,咁就尊重你既選擇啦.

禁止發言

回覆樓主:

侯爵府

seaheart88 發表於 16-7-30 10:25
好多話危急,吊下吊下又5,6年。。。真係吾使出?自己父母年老,後生照顧小朋友可能都無機會見下世界,趁佢 ...

冇錯,下下都話等下。講真,樓主父母都70有多,仲等得幾多年?
人生無常,萬一等等下,父母有咩事走咗先,結果到頭來連佢哋最想去下嘅旅行都冇做到,咁唔通樓主就唔會後悔咩?

樓主要對老爺孝順,唔通就唔使對自己父母孝順?唔通就需要犧牲父母嘅感受去成全老爺?

依家件上來睇,樓主老爺嘅情況又唔係話好緊急,樓主老公又叫樓主照去,又有老公睇住老爺,況且仲要只係去日本咁近,幾日時間,真係咁大不了?

唔通去日本就等於唔孝順老爺咩……

水晶宮

SKB 發表於 16-7-30 09:58
我過來人,農歷新年plan晒復活節去旅行,點知3月初阿媽中風,情況已穩定但留院,跟家人商量過,媽媽都穩定 ...

同男家商量咩?係樓主父母都覺去唔好喎⋯⋯

首頁
23456...7

尾頁

跳至