美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

cbeyond 發表於 16-10-13 13:31
唔知大家知唔知, 檸檬精油係可以止血。
最近睇人fb, 意外整親流血, 用隻多人用既檸檬精, 半分鐘後止唔到血 ...

請問呢隻止血得唔得? 50蚊有30ml

Now Foods, Essential Oils, Lemon, 1 fl oz (30 ml)

HK$50.78

Now Foods, Essential Oils, Lemon, 1 fl oz (30 ml)

.

珊瑚宮

mw888 發表於 16-10-16 10:22

我從來唔係iherb 買精油.
若果有人用緊now這隻精油, 就回應一吓香味如何.
我用緊的精油, 完全係新鮮檸檬味道, 我隻止血得.
係香港, 我覺得靚既檸檬精油, 價錢係賣緊10ml $160-170.
仲要係幫seller買, 專門店幾錢我就無留意了.

大宅

now 既精油, 我是用來打皂及清洗(洗地, 洗衫) 用途, 最好不要用來護膚.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mw888 發表於 16-10-16 10:22

呢隻。。我用來洗衫。。未試過用來止血

別墅

精油用在皮膚上要小心一點,品質及用量很重要!
若果用於家居清潔就冇所謂啦。

珊瑚宮

Wing68 發表於 16-10-17 15:41
精油用在皮膚上要小心一點,品質及用量很重要!
若果用於家居清潔就冇所謂啦。
...

唔係啱晒, 要睇情況。
朋友既朋友就係貪平, 用now 其中一隻精油, 又覺得平, 所以常用這隻味道精油在家中。
撞上佢又係敏感體質( 精油純唔純自己諗),終於敏感一發不可收拾, 開頭仲以為佢係濕疹之類, 後來要經芳師先揾到原因, 足足敏感左成年。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 16-10-15 09:15
之前有JM問芳療課程, 除左學芳療知識外, 都會有額外著數。
某學校今年有辦rose otto團, 自家學生可以訂到16 ...
請問係邊間學校呢?

別墅

cbeyond 發表於 16-10-17 19:57
唔係啱晒, 要睇情況。
朋友既朋友就係貪平, 用now 其中一隻精油, 又覺得平, 所以常用這隻味道精油在家中。 ...

咁真係要小心d選精油!!

侯爵府

環保接龍勳章

多謝分享, BK JM好勁呀!

樓主,唔好意思, 騎劫一下你個POST

有朋友話乳香可以治癌 ? 你們會推介俾人用嗎?
我GOOGLE過, 但唔太肯定.

另外, 又係有朋友話香薰油唔可以用蠟燭點嗰D香薰座,
要用電嗰D先得? 真的嗎?

唔該晒.

大宅

onlam2005 發表於 16-10-18 13:35
多謝分享, BK JM好勁呀!
我讀緊芳療, 沒聽過乳香可以治癌, 精油是有療效, 但去到嚴重疾病, 不是單用精油可以處理. 通常吹到精油是仙藥的, 都是傳銷派的人吹出來.
也沒聽過香薰油唔可以用蠟燭點嗰D香薰座.

珊瑚宮

悠揚 發表於 16-10-18 13:50
我讀緊芳療, 沒聽過乳香可以治癌, 精油是有療效, 但去到嚴重疾病, 不是單用精油可以處理. 通常吹到精油是仙 ...

有, 乳香成分內係有抗癌成分, 但廢事講係咩成分, 免得益傳銷多個理由去呃人。
但是一般蒸餾萃取係無法提取到這個成分的, 要用特別方法(我都唔會講)。
咁, 大家諗諗同你講可以抗癌的, 有幾多係講緊真話。

珊瑚宮

回覆樓主:

另外, 唔會單一, 只用乳香精油去治療。
更加無成功例子, 係只到乳香精油去抗癌。

侯爵府

環保接龍勳章

Thanks

治癌我都覺得機會唔高,
GOOGLE SEARCH 到有PAPER話對婦科病有幫助,
我朋友爸爸係腸癌4期,
所以佢話用緊時我都有D奇怪,
但有時病患都都係想買個希望.
所以唔敢追問係咪傳銷嗰D
就算無作用, 應該都無害掛?

珊瑚宮

onlam2005 發表於 16-10-18 14:58
Thanks

治癌我都覺得機會唔高,

未必。
真實個案, 長期病患者, 經常睡不到。
用薰衣草精油對佢有幫助, 所以越用分量重, 半年後, 佢走左了。
是否過量薰衣草油, 加快左時間無人肯定到。但用過量薰衣草精油, 有副作用是肯定的。
傳銷所教用精油方法, 多是過量的, 是否對病情有影響, 就唔知了。

大宅

onlam2005 發表於 16-10-18 14:58
Thanks

治癌我都覺得機會唔高,
有些精油, 是有神經毒性及肝毒性, 並不可以高劑量, 長期的使用. 外國曾有案例, 高劑量使用冬青精油而致命. 所以, 精油並不是隨便用無害的.

男爵府

悠揚 發表於 16-10-17 13:55
now 既精油, 我是用來打皂及清洗(洗地, 洗衫) 用途, 最好不要用來護膚.
咁Neal's Yard remedies 有冇用過呀?品質ok 嗎?

珊瑚宮

回覆樓主:

我所講case, 係香港發生的。
所以唔明d人點解會信傳銷, 成日叫人用高劑量精油個套, 就算薰衣草這類較温和精油, 都唔係絕對安全。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 16-10-18 17:54
所以唔明d人點解會信傳銷, 成日叫人用高劑量精油個套, 就算薰衣草這類較温和精 ...

Agree

大宅

cbeyond 發表於 16-10-18 17:54
所以唔明d人點解會信傳銷, 成日叫人用高劑量精油個套, 就算薰衣草這類較温和精 ...
因為傳銷者通常都是自己的朋友, 朋友講到咁神, 又日日高劑量用無咩事, 咪信囉.

珊瑚宮

悠揚 發表於 16-10-19 10:05
因為傳銷者通常都是自己的朋友, 朋友講到咁神, 又日日高劑量用無咩事, 咪信囉. ...

根本係連基本用油知識都無, 見佢地成日叫搽精油係小朋友身上就知。
小童用油應該要額外小心, 佢地反而唔注重。
係2手版賣緊鼻敏感油先係亂咁來。
佢地咪話自己複方精油好, 點解仲要加多幾支單方精油一齊用, 憑咩理由要咁用?
d媒仲猛咁讚好用, 真係....

首頁

尾頁

跳至