自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

領養已經好好啦
點解要咁諗人?好多人屋企未必夠大養到唐狗(某啲唐狗可以好大隻)
或者有人鍾情某品種嘅狗嘅個性(同主人夾,例如某啲唔好動嘅品種啱懶人,活潑品種啱好動人)人人都有自己原因
肯領養已經好好

子爵府

八婆仔@ 發表於 16-10-25 16:47
我領養是一隻黑色唐狗,因為佢係唐狗,加埋係黑色,根本無人會要。我記得spca義工話,叫我考慮佢,因為黑色 ...
吓... 咁都叫樣衰?啲人都唔識睇 同埋我未聽過黑狗唔lucky喎,黑貓就聽過。另外,我睇狗狗一定睇對眼,見到佢地好忠心嘅眼神會被電到暈低

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

fishfish121 發表於 16-10-25 15:39
我覺得領養唐狗既人先係真心想領養, 見啲人領養啲名種狗, 似係想唔洗錢買先去領養唔好意思咁樣諗可 ...

絕對認同!

子爵府

ivycowcow 發表於 16-10-25 17:22
其中一個原因係屋企細,養細狗易好多

大狗不嬲都較少人領養。
都係咖,仲要而家啲屋豆腐潤咁細 一係就屋苑唔俾養,所以都好無奈

男爵府

d人話唐狗忠心架

男爵府

其實會選大小選歲數唔等於唔係真心想領養。我屋企細,所以我揾可領養嘅狗狗時都會講明想要細size但無需係名種狗。我亦有講明要盡量年紀細嘅狗狗,因為我上一隻寶貝喺幾年前過身,我養佢養咗16年,經歷過佢離開嘅痛,而呢種痛過咗幾年嘅今日都無法變淡,每次諗起都會喊。本來無勇氣再養狗狗,但身邊嘅朋友同我講,不如將份愛延續去幫助其中有要嘅狗狗,所以先鼓起勇氣去領養。

我宜家嘅寶貝係poodle,係幼犬,亦真係一蚊都唔使就領養咗返嚟,只需要隨心捐助俾負責佢嘅個案嘅狗義工嘅基金會,一切都係緣份。雖然唔使錢領養,但我接收時狗狗雙耳已經嚴重感染,連獸醫都話未見過年紀咁細但有咁嚴重感染嘅狗狗。個個星期要山長水遠(自己揸車來回都要兩個鐘)帶佢去覆診,前後唔使兩個月已經用咗一萬蚊,仲未計要補打返佢前主人無帶佢打嘅針。身邊有人話我用咁多錢醫佢,不如當初買狗仲簡單直接,話我傻。我只會簡單講句,支持領養,拒絕購買。

我家寶貝都係繁殖場下嘅犧牲品,名種狗係易俾人領養,但唔等於領養佢哋嘅人全部都只係貪佢哋係名種。

唐唐其實都好可愛又忠心!不過體型上一般較大,可能未必每個尋領養家庭都有足夠空間去養。

子爵府

kkuen1992 發表於 16-10-26 02:02
我反而鍾情黑唐
我個傻女好乖好聽話,會排隊飲水架

你另一隻係北京?

男爵府

ccsai 發表於 16-10-26 16:13
其實會選大小選歲數唔等於唔係真心想領養。我屋企細,所以我揾可領養嘅狗狗時都會講明想要細size但無需係名 ...

係,每一隻被遺棄過嘅小朋友,無論乜品種,都會唔多唔少有陰影同問題,領養者的確要花時間同金錢去處理。
唔係話領養=唔洗錢有一隻狗咁簡單

男爵府

carmen0807 發表於 16-10-26 17:54
你另一隻係北京?

松鼠黎架

伯爵府

我隻唐狗係貨櫃場執
超乖,人見人讚
我仲帶佢做spa
做唐狗都可以有名種狗既享受

男爵府

Lorican 發表於 16-10-25 16:14
香港其實都好多人鍾意唐狗,又乖又忠心,如果我屋企有地方都會領養。
但唔可以話領養名種狗既領養人係慳錢 ...

認同。我都喜愛狗狗,但家居環境細所以只可養細種狗(大部分人都認為細種狗為名種狗一種(emoji))。
如果我家夠大都唔介意養唐狗,因為佢地好純。
(我細個時阿公住沙田石屋養咗幾隻唐狗,超可愛

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

我養唐貓,將來有能力&緣份的話,會養唐狗,唐貓,唐狗+唐人,good

水晶宮

好媽媽勳章

引用:我領養是一隻黑色唐狗,因為佢係唐狗,加埋

原帖由 八婆仔@ 於 16-10-25 發表
我領養是一隻黑色唐狗,因為佢係唐狗,加埋係黑色,根本無人會要。我記得spca義工話,叫我考慮佢,因為黑色 ...
我細個時都想養黑色兔仔,

水晶宮

好媽媽勳章

引用:我領養是一隻黑色唐狗,因為佢係唐狗,加埋

原帖由 八婆仔@ 於 16-10-25 發表
未打完, 細個時都想養黑色兔仔, 大人話唔老黎

近排有個親戚養咗隻黑貓, 比佢d長輩鬧

我覺得寵物係講緣份

首頁

尾頁

跳至