跳至

首頁
23456...30

尾頁

大宅

好媽媽勳章

真係唔勁呀...係"R"頭就真...係扭繩花...不過唔記得扭幾多針同幾多行...要數過再記低...跟手快手織埋個尾...如果唔係放低左...又唔知幾時會再織...

好多編織同鈎既高手...都話鈎易過織...我會好好研究一下...

原文章由 paklok 於 08-11-27 01:18 發表

好勁呀!
係咪扭繩黎架?
我上網學左呢隻花諗住試下,
我又係唔記針數架,
以後唔可以再係咁啦...

到我織到咁上下我就會學鉤架啦,
我聽人講話鉤易過織呀! ...

大宅

好媽媽勳章

非常同意...

千奇唔好買深色毛冷...會搵自己笨嫁...多毛既冷我唔買嫁...因為我會鼻敏感發作...

原文章由 paklok 於 08-11-27 01:39 發表

記得買D淺色冷,
最好係唔多毛既tim,
易織好多架

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

深色我都織過,係有d難度,不過多毛嘅我就唔得啦,因為自己有鼻敏感

原文章由 paklok 於 08-11-27 01:39 發表

記得買D淺色冷,
最好係唔多毛既tim,
易織好多架

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我會慢慢睇,希望可以慢慢學識織

原文章由 tungtsz 於 08-11-27 01:47 發表
鈎係快過織...而且好似容易D...因為只係用1支針...唔似織要用2支針...加油呀...你可以去編織站個網址...佢有網上教學織蝴蝶巾...
http://knittingclub.yokolab.com/elesson/e-scarf2.html

...

大宅

好媽媽勳章

阿藍,

嘩嘩...你仲夜瞓過我...天氣轉呀...多D休息...尤其你都有鼻敏感...我呢2日鼻敏感又發作喇...

有鼻敏感真係要好小心揀毛冷...我試過買錯冷...一路織一路打噴嚏/流鼻水...辛苦到根本織唔到...最後唯有掉晒D冷...

原文章由 阿藍2006 於 08-11-27 04:05 發表
深色我都織過,係有d難度,不過多毛嘅我就唔得啦,因為自己有鼻敏感

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩! 你兩條友咁夜先訓既?!!
我睇完女人唔易做就去搵周公啦~
大家都有鼻敏感, 我仲以為係咪我呢排打得邊爐多, 所以朝朝起身喪流鼻水,
原來唔係, 今朝起身又係, 好似成舊啖塞住左喉嚨, D鼻水又細水長流, 好辛苦呀!

大宅

好媽媽勳章

我會提早D瞓喇...因為天氣轉涼...如果太夜瞓會好易冷親...萬一病左...得1個人係屋企...又要照顧BB..自己又要休息...好辛苦嫁...

鼻敏感真係難搞...我每年一轉天氣就發作...要食藥同用噴劑...

侯爵府

乜你鼻敏感咁嚴重要用噴劑!
我以為哮喘先會tim...
咁你小心d啦,
你如果病倒就麻煩啦!

大宅

好媽媽勳章

大家好呀, 我都係住大埔架, 我同大家一樣好鍾意做織女架 ,
比大家睇下我呢件披肩

大宅

好媽媽勳章

謝謝啊...其實已經病病地...個鼻真係好唔舒服...今晚要早D瞓...唔好掛住織織織...

原文章由 paklok 於 08-11-27 17:00 發表
乜你鼻敏感咁嚴重要用噴劑!
我以為哮喘先會tim...
咁你小心d啦,
你如果病倒就麻煩啦!

大宅

好媽媽勳章

福媽, 你好啊!

你件披肩好靚呀...我地d新手如果有唔明白既地方...可唔可以請教你呀...謝謝!

請問件披肩係織定係鈎呢...我都想學鈎...但係睇書都唔係好明d符號...真係有排學...

原文章由 福媽 於 08-11-27 18:04 發表
大家好呀, 我都係住大埔架, 我同大家一樣好鍾意做織女架 ,
比大家睇下我呢件披肩

http://lh5.ggpht.com/_09nBdkrC8nY/R5g4ZkbypwI/AAAAAAAABss/6qi5ZcmTrwg/s512/DSCN0989.JPGhttp://lh5.ggpht.com/_09nBdkr ...

侯爵府

原文章由 tungtsz 於 08-11-27 18:28 發表
謝謝啊...其實已經病病地...個鼻真係好唔舒服...今晚要早D瞓...唔好掛住織織織...

呢幾日開始轉天氣,
你都知架啦, 大埔越夜越寒,
寧願熱都唔好凍親呀!

侯爵府

原文章由 福媽 於 08-11-27 18:04 發表
比大家睇下我呢件披肩

http://lh5.ggpht.com/_09nBdkrC8nY/R5g4ZkbypwI/AAAAAAAABss/6qi5ZcmTrwg/s512/DSCN0989.JPGhttp://lh5.ggpht.com/_09nBdkr ...

福媽你好呀!
我一見你個名就諗起"福娃"...
你件披肩好靚呀! 明顯係高手所為,
隻冷係咪漸變色黎架? d色幾靚,
但我囡囡太細, 用白色織俾佢等於掉落咸水海
如果有唔識希望你可以指教下我地啦

大宅

好媽媽勳章

tungtsz,

呢件披肩係鈎架, 係我第一次鈎既作品, 其實遠睇都ok架, 但近睇就 , 我都唔係好叻架咋, 只係睇住本書黎學, 有時間, 不如大家約出黎一齊研究呀, 不過我而家坐緊月, 要遲d先得呀

原文章由 tungtsz 於 08-11-27 18:34 發表
福媽, 你好啊!

你件披肩好靚呀...我地d新手如果有唔明白既地方...可唔可以請教你呀...謝謝!

請問件披肩係織定係鈎呢...我都想學鈎...但係睇書都唔係好明d符號...真係有排學...

...

大宅

好媽媽勳章

係呀, 隻冷係漸變色呀, 第一次用黎隻冷, 都ok靚架

原文章由 paklok 於 08-11-27 18:45 發表

福媽你好呀!
我一見你個名就諗起"福娃"...
你件披肩好靚呀! 明顯係高手所為,
隻冷係咪漸變色黎架? d色幾靚,
但我囡囡太細, 用白色織俾佢等於掉落咸水海
如果有唔識希望你可以指教下 ...

別墅

你織得好靚啊 !!!
原文章由 福媽 於 08-11-27 19:59 發表
係呀, 隻冷係漸變色呀, 第一次用黎隻冷, 都ok靚架

大宅

好媽媽勳章

福媽...你坐緊月...恭喜你啊!

天氣轉呀...小心身體...好好休養...遲D有機會大家可以約係大埔見下面同研究下...

原文章由 福媽 於 08-11-27 19:48 發表
tungtsz,

呢件披肩係鈎架, 係我第一次鈎既作品, 其實遠睇都ok架, 但近睇就 , 我都唔係好叻架咋, 只係睇住本書黎學, 有時間, 不如大家約出黎一齊研究呀, 不過我而家坐緊月, 要遲d先得呀

...

侯爵府

福媽,
第一次既作品都好靚啦!
好好休息下, 坐完月有機會出黎一齊聚下啦

侯爵府

tungtsz,
我聽日會去大陸呀,
諗住順手去書店行下,
睇下有無平平地既編織書,
香港果D成百蚊本我唔捨得買呀!
如果有收穫, 我就post d pattern一齊用~

別墅

你小心揀, 大陸d編織書編得好亂.
原文章由 paklok 於 08-11-28 03:24 發表
tungtsz,
我聽日會去大陸呀,
諗住順手去書店行下,
睇下有無平平地既編織書,
香港果D成百蚊本我唔捨得買呀!
如果有收穫, 我就post d pattern一齊用~ ...

首頁
23456...30

尾頁

跳至