親子旅遊

跳至

首頁
23456...16

尾頁

公爵府

shirleyng817 發表於 17-2-28 09:11
如果自駕,係咪唔可以揸車上少女峰附近?知道車可以停泊那裡?

咪講左要係grindelwald坐火車上囉! 有冇parking就無留意到

大宅

我未去過瑞士, 準備暑假去8日左右, 我哋唔會自駕,有個7歲小朋友行程可以點安排?
去瑞士係咪要成日轉酒店?

公爵府

NgNgMa 發表於 17-3-2 17:05
我未去過瑞士, 準備暑假去8日左右, 我哋唔會自駕,有個7歲小朋友行程可以點安排?
去瑞士係咪要成日轉酒店? ...

我諗你可以考慮2晚zermatt, 2-3晚少女峰區,1晚 Luzern, 1晚geneva

公爵府

回覆樓主:

請問可吾可以帶米入境瑞士, 諗住咁多日住apartment, 帶少米去煮兩餐吾知得吾得? 之前都只係帶烏冬果d

複式洋房

請問我準備8月頭去大約14日左右連機程, 大約擬定了以下想去的地方和景點了(可有其他提議呢):
-蘇黎世(Zurich):蘇黎世大教堂 Grossmünster、萊茵瀑布Rheinfall、沙夫豪森Schaffhausen、萊茵河畔的石丹Stein am Rhein
-琉森(Lucerne/Luzern):冰河公園、獅子紀念碑Lion Monument、卡貝爾橋 Kapellbrücke、瑞士交通博物館The Swiss Museum of Transportation
-茵特拉根(Interlaken):少女峰 Jungfrau、格林德瓦 Grindelwald
-伯恩: 熊公園Bear Park
-策馬特Zermatt: 未有頭緒如何安排

跟以上行程是否由飛去蘇黎世開始比較好呢?
我會在晚上11點到蘇黎世, 最後一日中午12點左右機走, 行程如何安排好呢? 每個地方留多少天好呀? 每天晚上應留宿在那個區比較好呢? 以上行程適合我6歲和8歲小朋友嗎?
如果我想坐一段風景比較美的黃金列車(Golden Pass)是否可行啊? 如果可行, 可如何安排好呢?
謝謝大家的幫忙啊!

公爵府

captvictor 發表於 17-3-24 17:25
請問我準備8月頭去大約14日左右連機程, 大約擬定了以下想去的地方和景點了(可有其他提議呢):
-蘇黎世(Zuri ...

14日, 減頭尾兩日, 12日即11晚, 如果吾想成日搬酒店, 可以咁樣

zurich 4晚 (包你到步同走果兩晚)
luzern 2晚 (去埋bern)
少女峰區 3-4晚
zermatt 2晚

公爵府

NgNgMa 發表於 17-3-2 17:05
去瑞士係咪要成日轉酒店? ...

今日學聯買swiss pass有6%off

伯爵府

其實你有超過十日時間玩,可以去埋法語區例如MONTREUX. ZWEISIMMEN -> MONTREUX 也是 GOLDENPASS LINE 最精采的地方,值得安排乘搭.

伯爵府

ZERMATT如果只玩一日,就搭火車上GORNERGRAT,回程就在半山行一段,可以去到一個湖邊欣賞朱古力山的倒影.如有兩日時間,可以考慮上KLEIN MATTERHORN和去SUNNEGGA行山.

複式洋房

如果行程安排可行嗎? 對小朋友適合嗎? 希望大家比比意見喇!
詳細行程未知點安排呀, 希望可以盡快安排了大致地點和留宿地方, 可以先訂酒店, 因為我8月頭出發啊. 謝謝!!

Day 1 Hong Kong – Zurich (arrived Zurich around 2300hrs) (Stay Zurich)
Day 2 Zurich – Luzern -冰河公園Gletschergarten、獅子紀念碑Lion Monument、卡貝爾橋 Kapellbrücke/Chapel Bridge、瑞士交通博物館Swiss Museum of Transportation (Stay Luzern)
Day 3 Luzern - 霍夫教堂- Bern - 熊公園Bear Park (Stay Bern)
Day 4 Bern – Vevery - Montreux蒙特勒 (Stay Montreux)
Day 5 Montreux (Goldne Express: Montreux—Zweisimmen茨韋西門) - Interlaken – Grindelwald (Stay Grindelwald)
Day 6 少女峰 Jungfrau (Stay Grindelwald)
Day 7 少女峰 Jungfrau (Stay Grindelwald)
Day 8 Grindelwald – Zermatt (Stay Zermatt)
Day 9 Zermatt (Stay Zermatt)
Day 10 Zermatt (Stay Zermatt)
Day 11 Zermatt – Zurich- 蘇黎世大教堂 Grossmünster (Stay Zurich)
Day 12 萊茵瀑布Rheinfall、沙夫豪森Schaffhausen、萊茵河畔的石丹Stein am Rhein (Stay Zuich)
Day 13 Zurich – Hong Kong (Noon Flight)

公爵府

captvictor 發表於 17-3-27 11:34
如果行程安排可行嗎? 對小朋友適合嗎? 希望大家比比意見喇!
詳細行程未知點安排呀, 希望可以盡快安排了大致 ...

我覺得你day 3可以住多晚luzern, 因為luzern去bern都係1hr左右

複式洋房

回覆 BBChu 的帖子

如果day 3在Luzren住, 這樣之後的行程可須要改變呢?

伯爵府

你的小朋友有沒有興趣上山餵土撥鼠?我覺得去開ZERMATT可以順路去埋SAAS FEE,這個地方其實是ZERMATT那一帶山脈另外一面的一個小鎮,風景和ZERMATT一樣靚,而且這裡的山上如spielboden遍滿土撥鼠,可以引這些小動物食嘢是很難忘的體驗.

如果你DAY10和11行程修改如下就可以去到,ZURICH教堂改最尾那天去一去:

DAY 10 ZERMATT (STAY BRIG)
DAY 11 BRIG - SAAS FEE - BRIG - ZURICH (STAY ZURICH)

複式洋房

回覆 jcctiu 的帖子

我去Montreux的目的是乘坐黃金列車, 其實我的最終目的地是Grindelwald, 那麼是否值得坐Montreux – Zweisimmen再由Zweisimmen-Interlaken Ost2段乘黃金列車嗎? 還是直接由BernGrindelwald好呢?

另外, 我check火車是否用sbb 比較好, 因為我check Brig 去Zurich段, SBB同RAILEUROPE出現的路線有分別啊?

謝謝!

珍珠宮

2018復活節勳章

首先,要注意在暑假期間,瑞士的天氣不太穩定,特別是山區 (包括 Zermatt and Jungfrau region),大約三分一時間好天,三分一時間下雨,其餘時間陰天或變化天。旅行團式玩法要有心理準備可能遇上壞天氣掃興。暑假期間,只有 St Moritz 及附近的最南端地區有很大機會是好天氣。
若果景點和玩法不變,建議改一改路線:
第一天:住機場酒店應該是最舒服
第二及三天:住 Luzern,可以即日來回遊 Bern
第四天:搭 Golden Pass Express 第一段去 Interlaken Ost,再去 Grindelwald (個人覺得住 Wengen 更好,Lauterbrunnen 都不錯)
第五、六及七天:繼續住 Jungfrau region
第八天:先去 Interlaken Ost,搭 Golden Pass Express 第二及第三段 經 Zweisimmen 去 Montreux,短暫停留 Vevey 玩一陣,然後再去 Zermatt
第九及十天:Zermatt
第十一天:去 Zurich 玩,住 Zurich (我覺得住 Winterthur 更好,火車站旁的酒店不錯,非常方便,比起 Zurich 位置好的酒店要便宜一截,去瀑布附近也近一些,而且去 Zurich 機場只要十五分鐘。)
第十二天:住同上

若果稍改行程,小明友可能更開心,我的小朋友很喜歡 Saas Fee 的土撥鼠,山上的大小動物,玩刺激的 toboggan,玩雪,但卻討厭行教堂。

複式洋房

我會第十三日回香港 (2點幾機)
如果我想去Saas Fee咁應該點加落行程好D呢? 其實我都麻麻地參觀教堂haha, 加上有小朋友都知佢會喜歡玩多D
咁去Saas Fee住Brig/ Saas Fee呢?
其實我無特別喜好一定要坐Golden Passline, 因為我真係唔知點安排得豐富D, 小朋友開心D又舒服D, 第一次去瑞士咩都想感受下, 但又唔想咁頻撲 haha
我都係”抄”考其他人行程plan了之前個行程出嚟.
我未決定買swiss pass 定half fare pass… 如果即係來回bern 都好似唔平

珍珠宮

2018復活節勳章

captvictor 發表於 17-3-31 11:25
如果我想去Saas Fee咁應該點加落行程好D呢? 其實我都麻麻地參觀教堂haha, 加 ...
Saas Fee 近 Zermatt,正路是連在一起,一先一後玩。這樣無可避免要削減其他行程,至於減什麼才適合,當然你最清楚。你一家去瑞士最想看什麼玩什麼呢?你說出來,大家可以給點建議你。若果要舒服D,就不要去太多地方,每個地方留長一些時候,慢慢細味,另有一番滋味,也更大機會看到美景。旅行團式的玩法,不但辛苦D,也更容易受壞天氣影響。

Saas Fee 本身是一個禁汽車的小鎮,頗漂亮的。除了 Spielboden 的土撥鼠,鎮內還有 coaster/toboggan 玩,而且可以看到 Allalin 雪山,雪山上盛夏都可以滑雪,值得留下住宿,附近也還有其他的景點。住 Brig 真的不知道有什麼優點,若果是為了不用搬酒店就可以去到 Saas Fee 和 Zermatt,那應該是住兩個小鎮中間的 Stalden Saas,而不是 Brig,又或者住其中的一鎮,坐巴士/火車即日遊另一處,最少去其中一處會方便一些。還有,Saas Fee 的酒店,在瑞士來說,是相對便宜抵住的。

公爵府

captvictor 發表於 17-3-31 11:25
如果我想去Saas Fee咁應該點加落行程好D呢? 其實我都麻麻地參觀教堂haha, 加 ...

即日來回bern, 好處係吾駛帶住行李轉酒店, 同埋都慳左時間。 不過都可以睇睇bern既酒店價錢同位置岩吾岩心水先

複式洋房

我們第一日2300到瑞士,會stay 機場洒店店,第十三日1400機回香港,我會安排最後一個行程到Rheinfall & stay Winterthur。
我一家去瑞士最想看有以下景點,主要也是就兒子,希望大家可以給點建議,如果安排最好,並且有其他景點推薦呢?謝謝!
-Rheinfall/Schaffhausen/Stein am Rhein
-Lucerne: 冰河公園、Lion Monument、卡貝爾橋 、瑞士交通博物館
-Jungfrau Region
-Bern Bear Park
-Zermatt
-Saas Fee

公爵府

captvictor 發表於 17-4-2 00:04
我們第一日2300到瑞士,會stay 機場洒店店,第十三日1400機回香港,我會安排最後一個行程到Rheinfall & sta ...

如果去bern target係想睇bear park, 可能會失望, 果度幾隻bear係好懶, 吾郁既, 有野食都無咩反應, 同埋係高處望落去。 但bern本身個town就好靚。 如果睇動物, 不如去zurich zoo或Knie's Kinderzoo, Rapperswill

首頁
23456...16

尾頁

跳至