自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

朗誦比賽 . . . 個人嘅自己帶, 集誦隊老師帶 (搭校巴)
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

回覆樓主:

如果係我,我會帶埋,當幫人,而且亦都有機會認識下同學仔。

男爵府

回覆樓主:

而家無得諗啦,如果對方家長唔得閒, 又肯俾你帶就有得比賽, 如果唔係就要取消, 家陣你女係雙人組。
下年參加過囉,朗誦都你為左見識下啫。

公爵府

上兩年我女有份參加,我都有幫手帶,我覺得無問題, 今年我女無參加,我都有幫手帶,

伯爵府

傻Y頭 發表於 16-11-22 21:46
第一阿女拍擋我唔識的
第二當日是我老公帶的,一個男人帶住人家個女,好似唔係咁方便…(可能我先小人後君 ...
原來係男家長帶女同學,咁要同老師講聲,叫佢問下對方家長同唔同意先,或者對方家長知道係男家長帶可能會自己帶返

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我同事試過1帶4,的士去的士返,佢又好樂意

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

個人賽小組賽不嬲都係自己帶,個個都要老師帶,學生就唔駛上堂。如果有家長唔得閒,家長私下解決,搵友好家長而又同一時間比賽幫手,無相熟就自行解決。舉手之勞啫,啱路嘅,無所謂啦!
Minniemouse:-P

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女參加校際音樂節,通過學校報名,但學校通告寫明家長自行帶小朋友比賽,
我覺得OK,超碼清清楚楚。

不過,樓主呢個CASE就有D復雜,因爲係男家長帶,好似無甘方便。

唔知樓主有無新UPDATE???

男爵府

開心吸收勳章

如果拍檔冇人帶去唔到,樓主囡囡也不能參賽,練了咁耐變成白費心機,老師講到出聲,其實唔需要考慮,順便做接送好合情合理,唔答應才令人覺得奇怪。

子爵府

takuprio 發表於 16-11-22 21:29
阿女學校... 個人嘅自己帶, 集誦隊就老師帶

x2

我有幫過帶人地的小朋友,人地也幫過我帶我的小朋友。

其實互相幫忙,除了安全方面責任重大之外,實在沒甚麼大不了!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有時覺得大家諗多咗,uncle 帶有咩問題,阿女又响度,周不時都係咁啦!如果果坐的士或者自己車,我地仲會叫阿女問埋有無其他同學一齊。
大家互相幫忙,唔好斤斤計較,咁先開心。
題外話,睇到咁多留言,好興幸我識到一啲樂意助人嘅家長。
Minniemouse:-P

首頁

尾頁

跳至