自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

回覆 ru_663th 的帖子

無錢係要捱要搏, 朋友case

case 1
聽返黎, 單身女人老公死左退休, 村屋起到密麻麻, 長年無光, 全屋係跳蚤

層樓無人買, 申請唔到公屋, 靠朋友接濟

case 2
銀主村屋幾十萬一層, 深山一角四面樹, 行出去坐車,必經大貨車條路,出入好危險咁
過左十年八年, 終於守到隔離開發, 終於有鄰居

男爵府

我算幸運嘅一個,一抽抽到居屋,老爺幫比首期,奶奶出晒所有家電,(當時剛結婚用
晒老公D錢),我賣咁少少金器用黎裝修,實用面積5百幾尺3個人住,我都好滿足
而家老公比以前搵一倍多D,而家可以盡孝

大宅

因為很早出社會工作,一直很努力儲錢,所以廿幾歲已經買新界私樓,供到死死下。早幾年用黎換左間大D。
只可以講身體力行好重要

大宅

melody1234 發表於 17-2-23 07:37
其實真係咁難買嗎?現在可借九成,當500萬樓,都係50萬首期,如兩公婆都有做野,一齊儲都唔係好難啫,有心 ...

脫晒節了吧?
500萬做唔到九成
兼且稅同agent佣金都好貴

珍珠宮

ru_663th 發表於 17-2-22 22:53

tbb熱話....唔同人儲蓄方法買樓, 租樓住已好辛苦。人生我覺得 ...

咁o岩我c6連續幾年年尾都有份大 bonus.. 儲左幾年有份首期買第一間樓... 再儲多3年再買多間大d既.. 之前個間就放租..
如果來緊老公份 bonus 都生性既話.. 睇下可唔可以遲d用屋企人名買第三間..

公爵府

gm147 發表於 17-2-23 09:45
其實兩人月儲五千,五年都六十萬,夠買四百萬樓下既樓。月儲五千如果未結婚,收入中位數萬五蚊黎講,唔算難 ...
其實好多人唔識諗,上車盤冇問題,自己真係住唔到,就租出去囉,租金用來供樓,自己就繼續租啱住嘅樓。上車盤都會升值,到有日心儀單位出現,賣左層上車盤做首期,容易過完全靠儲錢

LCHF    發表於 17-2-23 13:59

珍珠宮

回覆 sjnl43 的帖子

一開波豪宅,醫生都上唔到會, 無錢個個都係咁, 住遠d

當初屯門新開條路未掂先平, 個個都守住先, 而家咪修成正果

無資格申請公屋, 再遠再細有自己個竇麻

珍珠宮

我用九成按揭買樓,普通打工仔一名,冇月入幾萬,都要比家用,都要去旅行,都要用iphone,都要儲幾年錢,但對我黎講買樓唔係不可能的任務,我唔係要住幾百呎,唔駛住市區,只係一般人認為九成按風險好高,當初買嗰時身邊個個都話我會負資產、隔涉、層樓冇升值潛力etc

大宅

claudia 發表於 17-2-23 09:27
你知道實際條數點計嗎?
500萬樓, 就算HKMC批到, 都係借8成.
首期100萬, 印花稅15萬.
我表弟2016年買,402萬,做9成,首期42萬,加雜費6萬,屋好企理,用2萬買家電同油下牆,剛剛好50萬完成,點解一定要買500萬樓,話好難上車

珍珠宮

mugtaitai 發表於 17-2-23 09:59
其實好多人唔識諗,上車盤冇問題,自己真係住唔到,就租出去囉,租金用來供樓,自己就繼續租啱住嘅樓。上車 ...
我老公當年就係唔識諗.. 09年睇中左美孚個單位.. 260萬有500幾尺.. 但我老公當時睇唔起美孚呢d舊樓.. 同埋覺得佢一係唔買.. 一買就要大間d靚d.. 錯失左個機會.. 終於我迫佢14年買樓.. 貴左一個 double 仲要細d... 佢終於明白自己當年係幾咁蠢...

大宅

回覆 Rubik 的帖子

不知幾多人因為做9成先有今日既安穩生活

子爵府

好羨慕做地產商嘅就真。

男爵府

回覆樓主:

我最後一期居屋,雖然大西北,但平呀,唔使100萬有三房單位。而家算安居樂業

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

答單問下, 有無非原居民住村屋? 

不時見唔洗2百萬有個單位,除左細d 有無陀地收錢個d ? 治安如何?

有無流浪狗?

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

2024年龍年勳章

luvkaka 發表於 17-2-23 09:43

對於我自己來講, 我後生時揾到下錢, 果時睇中咗某區, 同當時男朋友即現在老公講話想 ...
我都覺得係. 我老公有位親戚, 2008 年左右結婚, 兩公婆收入及學歷普通. 不過, 佢地話唔會買新界區樓, 因為返工唔方便. 之後租左間市區樓, 租約期過, 搬左去租新界樓. 又過2年, 愈住愈細愈遠. 如果當年佢地肯先買一間細細既新界樓, 呢幾年就唔使成日搬. 宜家佢地租樓租左10 年, 呢10年既租金都百幾萬..我覺得買樓, 幾時都係按自己能力買樓上左車先, 有能力再搬大一些.

luvkaka    發表於 17-2-23 10:24

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:ice_seiya 發表於 17-2-23 01:43 好

原帖由 caryfox 於 17-02-23 發表
唔係北角⋯⋯好似係薄扶林置富花園⋯⋯
yes,係置富,嗰區自成一角,正!

公爵府

teresayan07 發表於 17-2-23 10:05
我老公當年就係唔識諗.. 09年睇中左美孚個單位.. 260萬有500幾尺.. 但我老公當時睇唔起美孚呢d舊樓.. 同埋 ...
我都係蠢過先悟出呢個道理

沙士時貝沙灣全新 1400 呎樓都係 700 幾萬,我媽咪話好抵買,叫我入,話我差幾多首期佢借足比我,只要我供得起就得了,我老公好心郁,但我當時正失業,唔敢搏,其實冇諗過自己住唔起,可以租比人,用租金來供樓,如果當時膽粗粗買左,今日呢個單位值 2800 萬,係當時 4 倍,我揸住呢層樓都夠退休了

大宅

回覆樓主:

做樓奴好過做租奴啦。一世人租樓,晚年咩都冇

首頁
23456...7

尾頁

跳至