懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

[quote]原帖由 yoyoslam 於 09-2-2 07:33 發表

想問吓你,點解住東涌都可以去廣華生呢?我今早去廣華想登記, 佢話九龍西最遠去到美孚咋~所以我未能成功登記.

大宅

近排有無人係廣華醫院生仔?

係廣華醫院生仔有無得揀醫生?

男爵府

原帖由 leesiubai 於 09-5-8 15:55 發表

係廣華醫院生仔有無得揀醫生?

政府醫院當然冇得揀醫生啦~

大宅

小B在上月底已順利出世了~~

再次多謝廣華南九全體上下對我同小B的照顧。今次生小B,我六度入院加加埋埋住院成五、六十日,親眼看盡醫護人員對產婦的照顧,深切明白到你們的辛勞,心理上的壓力。你們要照顧產婦在生理及心理的需要(有時是苛索),又要面對產婦家屬的要求,不分晝夜輪班工作,真的是一份勞心又勞力的工作。

多謝桂玲、雲英姑娘在我谷奶谷得很辛苦時落手的幫忙,仲有鍾經理、麗萍、張碧、妙英、惠雯、淑敏、麗燕、蕙蓮、玉玲、秀琼、曉燕姑娘…(真係太多人對我好,數不盡,漏左敬請見諒;仲有排名不分先後)…仲有一班可愛的助理及工友,謝謝妳們的照顧,對我有理甚至無理要求的忍耐。

不能少的還有替我開刀的吳坤蒨醫生、梁展華高級醫生、麻醉科醫生、產房姑娘(我淨係只道有個叫盧姑娘、同埋有個有左八個月的姑娘)、兒科醫生…。

居功至偉的當然是在整個懷孕過程,替我進行嚴密檢查的梁永昌顧問醫生、劉偉霖高級醫生及盧子健高級醫生。

總而言之,多得你們,我的小B才可以無驚無險地來到世上,Thank you very much~~

以我的體驗而言,的而且確,廣華是一個生仔的好地方。

大宅

原帖由 sillyhp 於 09-6-2 16:12 發表
小B在上月底已順利出世了~~

再次多謝廣華南九全體上下對我同小B的照顧。今次生小B,我六度入院加加埋埋住院成五、六十日,親眼看盡醫護人員對產婦的照顧,深切明白到你們的辛勞,心理上的壓力。你們要照顧產婦在生理及心理 ...

你咩事要住咁耐ga? 不過而家一切安好,,,,,要開開心心呀.

洋房

sillyhp, 請問可否share一下你當初懷孕時的體重呀?因為我結婚2年內肥左30磅, 有145磅, 然後有左bb,現時3個月, 但oscar 1/20, 好大機會係唐bb, 我一直擔心同肥有沒有關, 而且就算過關, 又驚之后會引起好多病, 好多野驚呀....

原帖由 sillyhp 於 09-2-27 21:03 發表
又是肥胖惹的禍。昨日去廣華產檢,左腳前晚開始由盤骨痛到落腳趾尾,站立也不得,好辛苦!產檢時醫生深怕高血壓的我,會出現腳血管栓塞的情況,安排我入院作即時檢查,幸好現時經骨科醫生診斷後,認為我只是坐骨神經痛,主要是因為我過 ...

複式洋房

原帖由 hv6338 於 09-2-2 01:08 發表
我都覺得廣華係一個生仔嘅好地方, 我三年幾前第一胎响度生好順利, 遇到一個好有經驗嘅助產士(黃梅枝姑娘)幫我接生, 由於我間屋個業主都係廣華做助產士, 我生完係同佢傾番, 佢都話我好彩由呢個姑娘幫我, 可惜佢而家已 ...

睇到我都喊......

複式洋房

原帖由 hv6338 於 09-2-2 01:08 發表
我都覺得廣華係一個生仔嘅好地方, 我三年幾前第一胎响度生好順利, 遇到一個好有經驗嘅助產士(黃梅枝姑娘)幫我接生, 由於我間屋個業主都係廣華做助產士, 我生完係同佢傾番, 佢都話我好彩由呢個姑娘幫我, 可惜佢而家已 ...

複式洋房

原帖由 manabcd 於 08-12-25 14:01 發表
我都係係廣華產檢, 不過我未感受到醫護人員的好, 因為每次覆診都好多人, 見醫生得幾分鐘, 好多問題佢地都唔會好詳細答我, 好似見你冇咩事想早早趕你出門口睇下一個咁, 係產檢這方面我覺得醫生真係好求其, 希望到我生 ...

產檢時係差DD, 但到生O個時真係超級好
放心啦

複式洋房

原帖由 heyermama 於 09-6-2 19:49 發表
sillyhp, 請問可否share一下你當初懷孕時的體重呀?因為我結婚2年內肥左30磅, 有145磅, 然後有左bb,現時3個月, 但oscar 1/20, 好大機會係唐bb, 我一直擔心同肥有沒有關, 而且就算過關, 又驚之后會引起好多病, 好多野 ...

我SHARE我既經驗: 我呢兩年暴肥, 由120磅肥到150磅
上年有左阿囝, CHECK OSCAR係1:12XXX, 有阿B時25歲
我唔敢講一定冇關係, 但未必有關係
你唔好咁擔心, 再CHECK下啦, 好多人CHECK到1:1X/ 2X咁都冇事, 你放心啦, BB會冇事架
我有左BB成個過程重左20磅左右, 但都冇話有糖尿O個D, BB順產, 出世時係10分BB
所以你都唔好咁擔心, 祝你同BB健健康康

洋房

听左你咁講, 個心定左好多, thank you

原帖由 jijimama 於 09-6-4 19:39 發表

我SHARE我既經驗: 我呢兩年暴肥, 由120磅肥到150磅
上年有左阿囝, CHECK OSCAR係1:12XXX, 有阿B時25歲
我唔敢講一定冇關係, 但未必有關係
你唔好咁擔心, 再CHECK下啦, 好多人CHECK到1:1X/ 2X咁都冇事, 你放心啦, B ...

首頁

尾頁

跳至