自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 17-4-21 18:29
多謝你、會努力、見到講全職媽咪放假個post d 人話個小朋友曳、通常就係話父母縱、唔教先、有點感觸...... ...

我都見到~

睇到話其中1個小朋友d野食熱,叫佢等一陣即發脾4,就知平日個小朋友係要咩就即刻得到果種,解釋左點解要等一等都唔接受,佢話點就點~

其實呢,我個女之前一直都係咁,我教過佢好多方法(等一陣、吹凍佢、用另1個碗畢少少……)但佢一樣係咁,但我係絕對有教,仲係每次都講,到依架就黎5歲,終於唔會咁喇!!

仲有話小朋友不當的行為,係父母容許,如:出街可以周圍走、唔順佢意即掉野......

我個女都係咁,之前次次出街我都要追9條街,好辛苦,但我絕對唔容許,不過講、鬧、打……都無用,近半年終於唔會喇!!

個post有jm話年紀細絕對唔係比小朋友任意妄為既理由,但我想每個小朋友都唔同,學習係需要過程,有d小朋友學得快、一教即聽,但有d學得慢、講10次都唔會聽,比點空間同時間父母同小朋友吧!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

我信每人性格天生已有,後天去改變而已

一出世并唔係一張白紙,係帶著唔同性格特質而來

有些很乖,有些很調皮,有靜,有動,父母控制唔到

遇上極度頑皮的小朋友,都幾頭痛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我覺得係架..

我識幾個....
出名人人話佢地曳的...
我唔會同佢地客氣...
結果..我出聲SAY NO既...
佢地咪一樣停手...

即係好明顯...佢地之前係蝦自己媽媽,屋企人囉..
我依D...阿媽既朋友...
佢地又叫我仔..佢地既大哥哥...咁聽我話...
聚會...未食野前齊齊玩手機..
一有野食黎..我叫我仔收機唔準再玩..要食飽先...
我仔即收...
另外2個..阿媽叫極都唔收..
我出聲話...哥哥收左電話啦..你地重唔收?食飽先再玩...
跟住佢地咪比番電話阿媽囉

有次我幫人湊BB一陣..
大約歲零..食緊粥仔的...
之前一直話佢食得唔好...一踠粥只食到半碗..
食得又慢又少...
結果果日我餵佢...BB不知食得幾好...
成碗粥食晒...亦唔係食左好耐...

所以我覺得..小朋友有得教既...
佢地識得蝦人姐...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得天性同後天教育佔一半半,我有朋友好calm, 性格好好的,佢大學係讀幼兒課程,有對孖仔,其中一個孖係好乖好溫文,另一個我係見過佢吐口水在餐廳既牆,又會講好多野吸引人注意,好頑皮。我相信父母只可以盡量引導,但性格係個個小朋友先天唔同,有d係易教,有d的確比較難搞

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 17-4-21 18:26
我都同老公講過類似、我都想坐埋一邊同其他媽媽吹水由個仔係公園跑跑跳跳、但現實係睇少一眼都心驚 ...

我依架可以了~

帶佢去公園我係坐埋一邊,邊睇住佢邊玩下手機又邊傾下偈~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

1mocha 發表於 17-4-21 21:48
現今的小朋友係難教d. 接觸事物多了。 我生完大,再有個細,才知什麼是一山還有一山高。

好難想像咁細, ...
每個小孩都是獨立的個體,我自己經驗,對大既教法成功,同一套方法也未必可用在細果個身上,父母只可以因材施教。氣小朋友應該好聰明,才會有咁多借口,慢慢引導佢,可成材呢。

伯爵府

tester5 發表於 17-4-21 22:56
每個小孩都是獨立的個體,我自己經驗,對大既教法成功,同一套方法也未必可用在細果個身上,父母只可以因材 ...

謝謝你的另類欣賞。 確實二個都有些小聰明,真係日日同佢鬥智鬥力。 重慘個返工。
我有幸參加一個child behavior 的course. 有專人study 我個家庭的個案,再tailor made strategy,真係學到嘢。估唔到小朋友心理係咁奇怪。

男爵府

我一仔一女,大嗰個真係難教,講極唔聽,叫佢做一樣要叫好多次都唔郁,你急佢唔急,又係成日撩事鬥非,搶人野,我返佢學校,佢啲同事同我講話佢成日打人,篤人,我真係想搵 loan 捐,我無教咩?唔係,係不停教,不停講正確野要點做,但都係做,成日橫衝直撞,俾我感覺技安一樣,我都會教到好氣餒

細嗰個,定好多,乖好多,但都會受哥哥影響學壞,唯有學之前 jm 講,教好個大先,但出無限力都好似攪唔掂個仔

Anyway,共勉之 ....

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我反而相信DNA已經決定你既性格~父母盡力教就夠了

男爵府

c9ha 發表於 17-4-22 06:50
我一仔一女,大嗰個真係難教,講極唔聽,叫佢做一樣要叫好多次都唔郁,你急佢唔急,又係成日撩事鬥非,搶人 ...

辛苦了!做人父母真係辛苦!我女女而家2歲~都係百厭型~最鍾意蝦婆婆同工人姐姐~例如去公園玩到唔肯返屋企就大喊~所以趁佢仲細好多野我同佢爸爸都嚴教~同成日同佢洗腦講道理~希望可以糾正佢

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

做左人阿媽後先知婆婆當年幾辛苦
細路唔聽話,做媽媽既又心痛又灰心
我女都好硬頸,搞到我頭都大
唯有慢慢教啦
欣賞多啲佢好既地方

男爵府

回覆樓主:

-定要堅持自己信念~d 小朋友好精架!你妥協-次佢地就不停挑戰你地底線!

侯爵府

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

我就是災難,好唔想教同理

大宅

試下攬多d佢,鍚下佢,奬罰分明,啱就讚,錯先糾正,可能效果不一様

伯爵府

係真

侯爵府

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

如果評估左有啲咩問題,
係會教你用啲方法去教。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

daisylhn 發表於 17-4-21 18:42
好似有個病叫ODD,小朋友勁唔聽話、勁反叛嗰啲。

部分ADHD小朋友兼有ODD,我見識過一個,真係好惡教!完全 ...

我個仔就係ADHD同ODD,佢覺得自己咩都可以做,會挑戰你底線,報復心重。
k3個陣試過自己走落街,成家搵左好耐。
叫佢唔好做既事佢會趁你睇唔到偷做,呢個行為歲幾兩歲已經有
阿妹唔小心整到佢,一定要整返佢先得
點教佢都係無規矩,激c人

子爵府

有啲小朋友天生性格係鐘意對抗、反叛、情緒起伏大、急躁、霸道

尼啲會教到想死

侯爵府

我覺得小朋友仲細,就有得教,但有分易教難教

但到十幾歲就真係有d教唔到

男爵府

好媽媽勳章

mandy108 發表於 17-4-22 09:48
我個仔就係ADHD同ODD,佢覺得自己咩都可以做,會挑戰你底線,報復心重。
k3個陣試過自己走落街,成家搵左 ...

佢而家幾大了?

真係要搵人幫,希望係慢慢變好⋯⋯青春期前一定要教番好佢

首頁
23456...9

尾頁

跳至