親子旅遊

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

syh913 發表於 17-4-27 16:52
終於有石垣行程share...石垣行程少之又少,謝謝樓主分享
請問樓主去幻之島上陸+浮潛跟什麼浮潛公 ...
我係跟平田觀光架!其實都係去到石垣島碼頭先報,一入從最右開始數起第2/3間,門口好大,你會見到佢地有幅圖有美人魚,好易搵到;而半日行程係包括登上浮之島及浮潛,其實幻之島只係一個沙洲,浮潛唔到,佢地係會載我地去海中心一個有珊瑚礁嘅地方先浮潛。
收費方便:成人6000yen,小朋友4000yen,已經包左所有潛水衣及浮潛工具,有需要佢地仲免費提供潛水相機添!至於到浮之島扮美人魚係唔使加錢架!到時上幻之島時你只要同佢講佢就會準備D美人魚尾俾你架喇!

大宅

Princess_Sa 發表於 17-4-28 10:20
我係跟平田觀光架!其實都係去到石垣島碼頭先報,一入從最右開始數起第2/3間,門口好大,你會見到佢地有幅 ...

謝謝你!好詳細呀

大宅

wingchu 發表於 17-4-27 22:15
請問竹富島有無巴士?thank
竹富島係冇巴士架!我地去到係踩單車。如果識揸車就可以租車甚至電單車自鴐。

大宅

emilylam 發表於 17-4-25 14:55
留毛學嘢

樓主你覺得石垣好唔好玩?係咪純觀光?
其實石垣真係只係純觀光,可以買野嘅地方唔多,不過因為我唔係自鴐,所以算巴士去每一個景點,呢6日5夜係非常充實,而且係好難得可以俾小朋友感受多D大自然,我本身唔係一定要去藥妝店,因為自己冇乜野要買,反而呢幾日就好鍾意行西松屋同100yen店,因為真係好抵,尤其係西松屋,D小朋友衫係好抵著,相信好多媽媽都會瘋狂掃貨。

大宅

syh913 發表於 17-4-28 10:22
謝謝你!好詳細呀
唔使客氣,另外想提提你,如果你去嘅日子係長(好似我咁係6日5夜),去到先報確實係好易就時間,但因為佢地呢D旅行社係非常注重安全,基本上如果有唔識日文嘅外地遊客報名佢地係會安排我地喺有英文導遊嘅團入面,但並唔係日日有英文導遊,就算你自己識浮潛唔介意唔識聽日文,佢地都唔會安排你去純日文導遊團,因為萬一有咩事成團都冇人識同你溝通就好大獲。

所以建議如果你去嘅日子短,可以先email去呢間公司到查詢一下,佢地識得用英文溝通的,所以打英文係冇問題。([email protected])

大宅

請問你用邊張電話咭?跳島收吾收到?好用嗎?謝謝!

複式洋房

精彩的旅遊日記

Day3 行程好精彩,我依家仲猶豫去唔去平久保燈塔,因為實在太遠。

好佩服你

大宅

suiwah06 發表於 17-4-28 15:22
請問你用邊張電話咭?跳島收吾收到?好用嗎?謝謝!
我係用呢張架!跳島都收得好好

大宅

choychihome 發表於 17-4-28 15:55
精彩的旅遊日記

Day3 行程好精彩,我依家仲猶豫去唔去平久保燈塔,因為實在太遠。
如果唔自鴐,去平久保燈塔真係要好準時上車及回程,否則等好耐,你本身係咪帶小朋友去?

複式洋房

Princess_Sa 發表於 17-4-28 16:20
如果唔自鴐,去平久保燈塔真係要好準時上車及回程,否則等好耐,你本身係咪帶小朋友去?
...

我兩公婆去,都係唔會自駕,住Grandvrio hotel。好想去川平灣,會搭川平灣線,但班次唔多,唔知1小時,川平灣夠玩嗎?

大宅

choychihome 發表於 17-4-28 16:35
我兩公婆去,都係唔會自駕,住Grandvrio hotel。好想去川平灣,會搭川平灣線,但班次唔多,唔知1小時,川 ...
嘩...你住呢間酒店,老實講坐車真係唔係咁方便,基本上係得「川平線」巴士會經過你呢度,本身酒店有冇shuttle出返石垣碼頭果邊?
川平灣如果你連埋坐玻璃船,好彩去到即刻有1個鐘都ok,不過好多時去到未必即刻有,所以保險起見你起碼預個半鐘,同埋你唔自鴐嘅話,你要就埋坐車時間。

如果只係兩公婆去,想去嘅建議你可以去平久保燈塔,因為大人行睇實時間實會趕得到,我小朋友8歲,算係大少少,所以佢都一齊趕得到,只係怕小朋友太細果D就會辛苦D law!

大宅

Princess_Sa 發表於 17-4-28 11:15
唔使客氣,另外想提提你,如果你去嘅日子係長(好似我咁係6日5夜),去到先報確實係好易就時間,但因為佢地呢 ...

我去8日,早去早返,實際7日。
我地自駕遊,會方便d。
諗住頭幾日先報團出外島玩,之後老公有幾日約左朋友去外島釣魚,自己同小朋友坐巴士周圍玩,但見巴士時間表⋯⋯
依家立即要練習揸返車。
我book左東橫inn, grandvrio同WBF
東橫inn就諗住出外島方便
Grandvrio就靚同有溫泉(之前想吾自駕,諗住巴士站就在門口,會方便!原來都吾方便,但現在自駕就吾駛諗)
WBF就新酒店同大房,有煮食工具

大宅

Princess_Sa 發表於 17-4-28 11:08
其實石垣真係只係純觀光,可以買野嘅地方唔多,不過因為我唔係自鴐,所以算巴士去每一個景點,呢6日5夜係非 ...

依排西松屋真你大減價,facebook上每人一箱一箱pack返黎。我已經過了這種瘋狂期,買少d行李重量,克制下自己......哈哈......

子爵府

原本無興趣去?
睇完你篇野。。。
我覺得去得過!

大宅

大宅

補返幾張Day 3喺玉取崎展望台上面同埋間可以好hea嘅餐廳相俾大家先

大宅

syh913 發表於 17-4-28 17:31

我去8日,早去早返,實際7日。
如果自鴐,就會方便好多,時間都可以唔人俾巴士困住,不過都係果句,記得報當地D外島/浮潛lour tour並唔你日日有英文導遊,所以會有機會影響你行程嘅安排架!(我原先諗住Day 3浮潛,因為果日冇團調左去Day 4,又因為天氣因素最後Day 5先去浮潛,結果原先定落嘅行程前後調轉哂)

大宅

syh913 發表於 17-4-28 17:42
依排西松屋真你大減價,facebook上每人一箱一箱pack返黎。我已經過了這種瘋狂期,買少d行李重量,克制下自 ...
唔怪得啦!不過我都係咁岩身邊有幾個朋友都生BB,同埋自己姨甥女著T-shirt好方便,所以都係買左半個行李箱嘅野,哈哈!

大宅

mosquitomon1031 發表於 17-4-29 03:06
原本無興趣去?
睇完你篇野。。。
我覺得去得過!
石垣真係好值得去架!因為果度嘅風景、海都好靚,個海有好多隻藍綠色架!好清好靚!

大宅

Day 4 - 早餐(杯麵)→川平灣→午餐

原先今日要去浮潛架!但因為天氣差,尋晚仲行雷落好大雨,今日雖然冇落雨,但明顯涼左好多,所以我地就改變行程去川平灣!

去川平灣,就緊係要坐川平線啦!因為川平線會途經日航八重山(09:43),所以我地今日冇出去食早餐,留喺民宿食杯面。

PS. 如果睇川平線嘅時刻表,你會見到「やいま村入口」站之後就係「川平」站,但其實中間仲有一個站叫「川平郵便局」站架!但其實兩個站都好近,如果你想早D落車行下,就可以喺郵便局落車,但係如果你想一落車就去報名玻璃船,咁就要「川平」站先好落喇!

下圖標示:
粉紅星星:停車場及商店(包括報名玻璃船嘅商店)
黃色星星:川平站
橙色星星:川平郵便局站
心心:公園茶屋

呢度其實有好幾間報名玻璃船嘅商店,其實價錢差不多(相差幾十yen啦!)大家可以選擇時間最適合果間,報左名後自己按時憑票經隔黎有條路入川平公園,然後經過公廁就已經見到落川平灣沙灘嘅樓梯,一落去就會見到好幾架船架喇!一般都係認制服,買票時你會見到職員著咩色制服,落到去搵返一樣就得架喇!(我印象中玻璃船收費成人1050yen,小朋友550yen,坐大概半個鐘)

坐完玻璃船,再行下川平灣影下相,都只係12點幾,而我地坐返出去果班嘅川平線,要14:00先有車,所以我地就上返頭先果D商店到行左陣及入去食野,間食肆好大間,有一面係手信店,另一面就餐廳,行入去中間仲有人教玩八重山樂器 - 三線琴 (1000yen半個鐘),原先食完野都見仲有時間,所以諗住俾小朋友試下,但我地唔識日文,個叔叔就教小朋友玩下八重山嘅鼓同埋一舊用手指控制、個樣有D似菠羅嘅木板,夾喺手指間敲擊嘅樂器,玩左半個鐘,但冇收我錢law~~

PS. 其實13:04喺川平站係有一架「米原線」嘅巴士可以返出市區,不過因為唔經我地下一站「八重山文俗村」,所以我地只好等到14:00先坐返「川平線」出去。就係因為咁俾我地行下行下見到有間「公園茶屋」(上面地圖有標示心心位置),原來都有野食架!D拉面望落去仲好正(雖然頭先食野果間唔係差),所以我地只係入去食左雪糕,豆腐味同紅芋味都好正。

TO BE CONTINUOUS

首頁
23456...10

尾頁

跳至