自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

樓主,

若我無眼花,你都要好多錢過年喎...

一般銀行每日過數或提款的上限,都起碼有1-2萬,都係你要借的一半?

既然自己都月月清,你諗住要多久才可還錢俾你妹妹?

我過年都諗住用1萬以下...

大宅

樓主都失蹤埋啦!
講咁耐都無覆既!!

我當年都有借錢比我妹還債,
但因為佢係我妹, 所以我借左無耐,
見佢肯慢慢還, 所以等佢還左d之後,
就同佢講唔駛還,
當我比佢個女既生日禮物,
但純係因為佢真係有心還,
而我又唔等錢駛!

我又遇過好多人問我借錢,
我都係好似你妹咁,
人地問我借一萬, 我過5至8千,
因為成日覺得人地唔會還,
諗住過少d當跌左咋!!!!

這幾年唔係好fd或好親,
都唔會諗借比人,
但好親的, 例如我細佬,
就更加唔借,
因為仲欠我錢,
根本無心還!!!!

大宅

原帖由 CYK 於 09-1-19 13:36 發表
樓主,

若我無眼花,你都要好多錢過年喎...

一般銀行每日過數或提款的上限,都起碼有1-2萬,都係你要借的一半?

既然自己都月月清,你諗住要多久才可還錢俾你妹妹?

我過年都諗住用1萬以下... ...

我都覺得都係, 過年要咁多錢?
你自己都係唔夠錢又無收入,
點解仲要打腫塊面黎過年wor?

男爵府

2018復活節勳章

我試過借錢比人,又係知我剛被redundant有筆補償金 , 又係唔追唔還,還就還dd, 又唔準時, 仲比我知佢去泰國旅行, 還(追)到最後剩下跌$200元都要再三催促,坦白講,佢1千, 2千, 1百, 2百 dd dd 咁還比你,我等於冇咗d錢, 問人還錢真係要好大勇氣,慘過叫你去打劫.

大宅

諗借唔借錢俾人, 其實都好煩; 借俾你幇到你, 當然好; 但如果借完收唔返, 就真係可能連朋友都冇得做架啦!! 個人又好唔想因為錢而傷感情~~

問人借錢, 難; 問人還錢, 仲難;

大宅

原帖由 3e 於 09-1-19 02:13 發表
我係呢度發誓, 我有能力借錢比人, 一定會用最快既時間將錢交到去對方到, 因為, 開口問人借已經好難堪. 好似我而家咁.

其實唔駛借比人呀!
淨係還返d錢比你妹時你都咁有效率先算啦!

咪到時你覺得自己個妹好討厭,
咩果小小錢好似欠左你幾十萬咁,
成日吹住還!!!!

大宅

原帖由 hehe_baby 於 09-1-19 14:05 發表
諗借唔借錢俾人, 其實都好煩; 借俾你幇到你, 當然好; 但如果借完收唔返, 就真係可能連朋友都冇得做架啦!! 個人又好唔想因為錢而傷感情~~

叫人還$$未仲煩, 又要i 又要西咁, 仲慘過求佢咩
又要唔該前唔該後你還$$俾我

咁委屈, 真係最好唔好借$$俾人

當佢係fd, 最後會令你傷心的 見到個fd 真面目

珍珠宮

原帖由 GQ 於 09-1-19 14:10 發表

叫人還$$未仲煩, 又要i 又要西咁, 仲慘過求佢咩
又要唔該前唔該後你還$$俾我

咁委屈, 真係最好唔好借$$俾人

當佢係fd, 最後會令你傷心的 見到個fd 真面目 ...

借得錢俾人預左掉落咸水海,
最慘都唔知邊個人教落: 朋友有通財之義
呢句話真係害死人, 親戚朋友之間講錢就一定傷感情, 最好唔好有錢銀瓜葛

禁止訪問

男爵府

真正當你係自己人/朋友仔o既,
係唔會伸手問你借錢o既!

大宅

樓主, 你個妹係咪好有錢?
你覺得問人借錢難, 你有無諗過你細妹問你還錢仲難?
其實佢可以借到比你, 已經好好喇~
點解仲要開個topic講到好似佢唔啱咁? mouth:

大宅

雖然係親姊妹, 但往往借得一次就一定再有下次, 根本長貧難顧, 唔借又驚影響姊妹情, 借的話又預左唔會還, 直頭當送錢比你使. 所以我覺得你細妹真係好慘!

原帖由 7evelyn 於 09-1-19 14:37 發表
真正當你係自己人/朋友仔o既,
係唔會伸手問你借錢o既!

子爵府

same as you! 奇怪!D老同學/老朋友(應該話現好多人)借左錢好像都無想要還的,借果時就話每月分期還,但都6年啦,一仙都末還過......但見她個手機,手袋,件衫,介指....全部貴過我好多...什麼世界...火都來...

原帖由 win_bb 於 09-1-19 09:41 發表

係呀, 問人還錢仲難...
當年我就快結婚, d親戚問我地借錢, 你地知啦, 結婚要洗好多錢... 又驚唔夠錢找數. 佢講到明會係我地結婚前還, 但現家都5年了, 一元都未還過law... 好彩我地夠錢找數, 唔係我地要即場拆d ...

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

原帖由 pigmei 於 09-1-19 15:16 發表
same as you! 奇怪!D老同學/老朋友(應該話現好多人)借左錢好像都無想要還的,借果時就話每月分期還,但都6年啦,一仙都末還過......但見她個手機,手袋,件衫,介指....全部貴過我好多...什麼世界...火都來...

...

我都好怕 d 咁既人, 人渣!

子爵府

these kind of people, everwhere in HK!
What a shame!!!
Therefore, I tell myshelf, I will not lend money to anyone! Hope the people want to borrow money undderstand!

原帖由 mei524 於 09-1-19 15:22 發表

我都好怕 d 咁既人, 人渣!

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 WinChi 於 09-1-19 08:53 發表
我剛結完婚就失業
那時約1998年
公司賠了約六萬多元我
伴娘知道左
就問我借五萬元
因為佢買了十萬元滙豐
後日要結數
我唔肯借
結果朋友都無得做了
我自己都好難受

只是借係人情 唔借係道理
我最多話你妹妹
不對 ...

你呢位朋友, 唔要都擺啦, 無錢買股又要去買, 我有個朋友問我借錢話幫佢表妹, 因佢自己d錢做緊定期,唔想未到期就攞, 我都唔理佢, 自己的錢又唔借出來,要搵其他人幫你充好人:;pppp:

子爵府

我借左咁多 出去到家下1個仙都收唔番咪仲慘
問佢還佢仲惡過你,
慘過問人借呀~

子爵府

原帖由 rhinegarden 於 09-1-19 13:56 發表
我試過借錢比人,又係知我剛被redundant有筆補償金 , 又係唔追唔還,還就還dd, 又唔準時, 仲比我知佢去泰國旅行, 還(追)到最後剩下跌$200元都要再三催促,坦白講,佢1千, 2千, 1百, 2百 dd dd 咁還比你,我等於冇咗d錢, 問人還錢真係要好大勇氣,慘過叫你去打劫.

首頁

尾頁

跳至