親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

樓主。我十月尾出發去米子☺️

大宅

wawaliluk 發表於 17-9-4 17:39
出雲大社應該今年年底會重建/或是修輯工程, 你CHECK下到時閉館未? PS 去完米子/岡山剛回港
...

請問你在何處得知出雲大社維修的消息,因為年底想去,但上官網又唔見有講

伯爵府

Debbydog 發表於 17-9-6 00:19
樓主。我十月尾出發去米子☺️

sorry 我改咗行程去大阪先,因為航班只有星期三,六,酒店又少3人房,你回來分享下d資料,我遲d再安排去

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

frogbobo 發表於 17-9-6 23:10
請問你在何處得知出雲大社維修的消息,因為年底想去,但上官網又唔見有講
...

因為我在8月25日係出雲大社見到,有大大個捐款箱話做維修搬遷,叫人捐款。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

樓主,

知你改了去大阪, 但都給你及各位打算住米子的朋友作參考, 以下我住過的酒店(三人房), 不新穎, 但是, 地點十分方便(正正是JR米子駅對面), 十分企理, 員工友善, 早餐好味!

米子タウンホテル

http://www.yonago-town-hotel.jp/facilities.html

email address:

[email protected]

伯爵府

MrsKong 發表於 17-9-7 15:05
樓主,

知你改了去大阪, 但都給你及各位打算住米子的朋友作參考, 以下我住過的酒店(三人房), 不新穎, 但是, ...

謝謝,留起下次參考,我覺得米子酒店真係唔多甘

水晶宮

介紹米子附近的皆生溫泉,當中有間松月旅館真係好正,夕食豐富又新鮮好食,令人難忘!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ahmama 發表於 17-9-7 21:17
介紹米子附近的皆生溫泉,當中有間松月旅館真係好正,夕食豐富又新鮮好食,令人難忘!
...

知道除左皆生,仲有三朝溫泉,其實那個較值得去?定係兩個都咁好呢?
另,請問松月夕食有d咩特別食物?謝謝你。

水晶宮

ILB 發表於 17-9-17 22:08
知道除左皆生,仲有三朝溫泉,其實那個較值得去?定係兩個都咁好呢?
另,請問松月夕食有d咩特別食物?謝謝你 ...

我會選旅館,唔會選溫泉區。松月夕食無特別,都係壽司、魚生,和牛,但用料新鮮豐富。冬天有松葉蟹。

大宅

ILB 發表於 17-9-17 22:08
另,請問松月夕食有d咩特別食物?謝謝你 ...

其實要睇你要乜,皆生賣點係近米子,而且望海,三朝賣點係歷史及有温泉街行下,兩者係網上都有好多遊記提及,自由行要多花時間自己去找資料去揀才能切合自己實際須要

大宅

ahmama 發表於 17-9-18 07:51
我會選旅館,唔會選溫泉區。松月夕食無特別,都係壽司、魚生,和牛,但用料新鮮豐富。冬天有松葉蟹。
...

謝謝,松葉蟹

大宅

frogbobo 發表於 17-9-18 08:20
其實要睇你要乜,皆生賣點係近米子,而且望海,三朝賣點係歷史及有温泉街行下,兩者係網上都有好多遊記提 ...

謝謝回覆,爬文也是這樣說
只想聽下jm 第一身既感覺
三朝,我諗似一般古溫泉感覺,好似道後咁。
咁應該向海既皆生有新鮮感d
thanks

大宅

ILB 發表於 17-9-18 10:13
謝謝回覆,爬文也是這樣說
只想聽下jm 第一身既感覺
三朝,我諗似一般古溫泉感覺,好似道後咁。

我其實都係打算係呢兩個中揀一個住一晚,要看行程安排,如果打算去埋梨博物館及柯南館,好似三朝好d, 如果去松江出雲果邊,住皆生方便好多

大宅

frogbobo 發表於 17-9-18 22:11
我其實都係打算係呢兩個中揀一個住一晚,要看行程安排,如果打算去埋梨博物館及柯南館,好似三朝好d, 如果 ...

我最後揀左三朝,條溫泉街名過其實,基本上無野行。
但揀左三朝館住,房間和食物都不錯,鳥取和牛好好味

大宅

ILB 發表於 17-11-15 09:43
我最後揀左三朝,條溫泉街名過其實,基本上無野行。
但揀左三朝館住,房間和食物都不錯,鳥取和牛好好味
...

多謝你無私分享,我農歷年去,應該都係選皆生,阿仔對柯南冇乜興趣.....

大宅

frogbobo 發表於 17-11-15 20:32
多謝你無私分享,我農歷年去,應該都係選皆生,阿仔對柯南冇乜興趣.....
...

可能香港人熱鬧慣,我有d唔慣。要有心理準備5點鐘開始條街又黑又靜,7點好多舖頭都打烊
在三朝那個下午及晚上只可留在溫泉旅館。
境港我住野乃,車站既壽司舖收7點,後來喺酒對面既舖頭食,收8點算夜。附近有間超市收10點,但記得帶電筒(認真的,行去唔遠,但好黑)
度度都好靜,想感受寧靜,山陰真係啱晒。

大宅

ILB 發表於 17-11-15 20:50
可能香港人熱鬧慣,我有d唔慣。要有心理準備5點鐘開始條街又黑又靜,7點好多舖頭都打烊
在三朝那 ...

出雲叫做有野行、有野食,但半天已夠,記得check 定電鉄/巴士班次,1個鐘先1班車,miss 左就要等好耐

伯爵府

回覆樓主

之前改咗行程去大阪,而加又plan番復活節去米子和烏取,機票成$4800 1張

伯爵府

frogbobo 發表於 17-8-24 16:07
即係你買左機票未?我到打算冬天去,大家交流下!

你去咗米子未?

伯爵府

cfs 發表於 17-8-29 23:56
暑假去完,機票$950,一定要揸車,慢慢玩,一個好舒服好正嘅地方,落機住一晩野乃,佢個早餐好正,之後逛境 ...

復活機票$4800+tax

首頁

尾頁

跳至