自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

prof.mimichan 發表於 17-10-9 21:09
BB 8個月大, 自從加固後大便更難去, 兩三日先一次好硬的。近呢幾星期每次屙屎慘過生仔, 谷幾日都去唔到, 一 ...

我覺得係奶粉問題,試下轉奶粉

子爵府

prof.mimichan 發表於 17-10-10 10:04
多謝各位媽媽們既意見呀 人間溫暖

有d意見自己過濾下,蜜糖一歲以下唔食得,茅根太寒一般中醫都唔建議比bb/幼兒服用,仲有話某奶粉似母乳所以無便秘.....

我囡一直全人奶亦試過加固初期有便秘,都係食多d菜同飲多d水就無問題,唔肯飲水都係慢慢氹再讚佢飲水好乖,慢慢就肯飲多d水。同埋瞓醒無耐會飲得多d水,當然唔係一瞓醒就叫佢飲水,啱啱瞓醒心情通常麻麻地。

奶粉bb食開一個牌子唔好亂轉,因為bb腸胃適應左食開果款,突然轉新牌子要重新適應過,可能情況比未轉之前更差。

唔知樓主bb平日邊位湊,聽過一位媽媽講,bb由工人湊有嚴重便秘,後來先發現係工人沖奶用少左水,例如:開6安奶加6匙奶粉,枝奶開完都係岩好6安滿,餐餐開奶都用少左水

bb大便乾硬已經代表係大便水份唔夠,最重要係比bb補充多d水份

大宅

回覆樓主

我女21個月大,最近幾個月都有便秘,試過2日痾唔出屎,夜晚訓覺時都醒幾次喊住話痾屎,最後天光攬住我喊住咁先痾得出來,睇見佢痾屎好辛苦我就好心痛,自從佢便秘後,都已經每日2餐水果,每餐2樣瓜菜。最近2個星期開始早餐食d麥皮,佢的飯菜有落dd油(以前一直無落油),前幾日開始餵某牌子的嗯嗯樂,最近幾日佢都飲多左水和湯水,唔知道邊樣野有效果了,前日突然痾得好順暢,痾左4次,今日痾得有少少辛苦都痾左2次。

禁止訪問

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我覺得關奶粉事,我大仔之前試過一轉反
食之前既奶粉後就即刻冇事

大宅

回覆 艾森 的帖子

一日飲幾安先夠呢....宜家已盡量5-7安果汁水....BB 不時嗯嗯聲好似想去, 逗佢去又反抗

水晶宮

回覆樓主:

木瓜,通便超好
一般食後第二日會有便便

火龍果唔好比BB食,會食壞腸壁
我仔差不多2歲都無俾過,起碼到6歲先好比

便祕要多飲水,無其他辦法

唔好比果汁水,清水最好

咁細個就飲果汁水,太重口味了,以後點會肯飲清水呀?

伯爵府

回覆樓主:

我細b當時8-9個月加固都痾唔到,日日食火龍果加水蜜桃,或者牛油果香蕉,蒸熟萍果,輪住當2餐正餐食,食左3-4日就痾到,之後啲poo仲靚到不得了,又靚又軟又痾得順又唔臭 我係變態媽媽。。。連poopoo都要研究一大餐。。。

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

聽講無花果煲水都好有效

子爵府

回覆樓主

去睇醫生
如有需要,醫生會開軟便藥,屙番順先,再慢慢跟進番飯食邊道要再改善

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

bb粥仔,煲or燉架?
長燉粥仔好燥熱,會痾唔出。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

prof.mimichan 發表於 17-10-9 21:20
BB 而家 7安奶X3餐 + 2固 (3/4碗) 其中A餐一般是米糊+瓜菜+肉 , B餐一般是水果+米糊。
每日盡量迫佢飲水5- ...

我覺得小朋友都8個月了,可以不用食米糊, 煲好棉的粥仔比佢食會好些,例如加些瘦肉片同瓜菜煲, 減少便秘。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔10個月食開hipp無呢個問題,以前陪月話可以試下按腳瓜long通便,再唔得可能要睇醫生

男爵府

wing_19870612 發表於 17-10-9 21:21
我想知你b食咩今牌子既奶粉?我囡之前食雪印都係好似你咁既情況,之後轉左能恩,d便便好去左
...

應該係個人體質關係,我仔食咗美贊臣同恵氏都係皮膚差同去便便辛苦,但轉咗雪印之後係每日便便通暢同皮膚白白喎。

複式洋房

prof.mimichan 發表於 17-10-9 21:09
BB 8個月大, 自從加固後大便更難去, 兩三日先一次好硬的。近呢幾星期每次屙屎慘過生仔, 谷幾日都去唔到, 一 ...

似乎係米糊熟氣? 8個月大可以改煲粥仔食

複式洋房

mln 發表於 17-10-12 23:22
我覺得小朋友都8個月了,可以不用食米糊, 煲好棉的粥仔比佢食會好些,例如加些瘦肉片同瓜菜煲, 減少便秘。 ...

珊瑚宮

我觉得個人体質问题

有人自细到老都便秘

有人自细到老都溏瀉
玩具萬歲!

大宅

BB食物你有冇落少少油呀?
冇油份都係每BB排便困難的主因!! 其實每餐幾滴就夠了...

另外, 5-7安水真係太少了~ double都未必夠.... 500ml-700ml就差不多~

子爵府

prof.mimichan 發表於 17-10-12 12:43
回覆 艾森 的帖子

一日飲幾安先夠呢....宜家已盡量5-7安果汁水....BB 不時嗯嗯聲好似想去, 逗佢去又反抗:l ...

仲有d話睇醫生食藥、食益生菌、用甘油條.....無可能長期都靠非天然方法「幫」先有大便,亦會影響變成依賴產品「幫」先可以大便。天然方法食生果、固體食物加少少油係可以(加油唔係必需,我囡一歲後先有加油)
而且治本方法一定係攝取足夠水份同纖維。另外,火龍果有大量果核唔適合腸胃幼嫰幼兒食。

其實大部分便秘都係水份同纖維攝取不足,大便質地/顏色都可以反映飲食,食得多藍莓有黑色便便,食得多紅蘿蔔便便橙橙地.....乾硬大便明顯大便唔夠水份,夠水份既大便唔會又乾又硬.....

同埋你兩餐固體只有一餐有菜唔夠,兩餐固體都要有菜,中間茶點食生果

需要飲幾多水答唔到你實際容量,我唔會計飲左幾多水,天氣熱/凍、流汗多/少都有影響。而且我囡囡無用奶樽,都係經常餵佢飲水,如睇到便便較硬身就餵多幾次水,跟住便便自然變返軟身。

首頁

尾頁

跳至