自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 mandy952 的帖子

而家有咩都擺上網公審.....今次老師真係躺著也中槍.

別墅

其實是一種藝術....

大家試想想, 由鼓勵到責罵呢一條線上, 要找到一點, 是小朋友有能力而且可以承受, 而家長又可以接受的成績, 並不容易.

鼓勵極端是, 拖牛上樹, 好難進步.
責罵極端是, 迫死小朋友.

父母是唯一一個可以為小朋友在這條線上找到平衡點的人. 因為你最了解你的小朋友, 你最了解自己既期望.

侯爵府

回覆樓主:

0分唔難攞,5分一個,錯夠20個就無晒。默書係court錯幾多,唔係計啱幾多。
唔知背景唔評論。不過小一默書,仲要頭兩個月,仲係適應期,其實唔止學生,家長老師都係,我主張訓練自理和基礎先。

珍珠宮

catmervin 發表於 17-10-25 09:08
我反而想知,0分之後,個老師會點做?會唔會同佢補默(唔計分)?係唔係罰抄就算?

自己係中學老師,愈來愈多中一 ...

多謝你提醒了我。
讓小孩有機會看見自己進步,感覺是奇妙的;
責罵得多,也會麻木。

我正迷失於小一的漩渦中,謝謝你

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

雖講先小一唔駛太嚴苛,但宜家小朋友成長下下都話要鼓勵,唔準責備處罰以免傷其自尊心。 但適當適量既責備處罰都有助小朋友成長,知道錯咗自己有後果要承擔責任。

子爵府

2018復活節勳章

bluetulip 發表於 17-10-25 10:25
有 heart 的老師唔一定要以責罵去教導學生
我意思唔係責罵係教導嘅方式.而係責罵呢個行為見到個老師仲著緊個學生. 當然唔排除有d為左發洩而鬧,但相信好少呢d老師.你唔聽都廢事理你,準時出糧,鬧你都曬氣.

伯爵府

家長應該繼續鼓勵呢位小朋友~ 失敗幾多次都要繼續鼓勵 !
無事嘅~

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其他同學攞咩分數呀,如果人地個個都平均7,80分,咁攞零分又真係要差左D。如果成班都好多人零分至1,20分,咁可能係默書範圍太深

琥珀宮

SHARONJULIO215 發表於 17-10-25 10:29

而家有咩都擺上網公審.....今次老師真係躺著也中槍.

呢個小朋友其實好可憐,出聲嘅又唔係父母,係厚多士嘅伯娘,而家咁攪一攪,老師以後就由佢攞0分,鬧都費時鬧,可能根本唔係父母嘅原意

珍珠宮

回覆樓主

助長0分

水晶宮

qqaa 發表於 17-10-25 10:23
你未又係一樣
呢度論壇,唔講個人意見,你真係以為自己律師上身好有point? 況且,律師都分好多種: ...

其實唔知關律師咩事
係咪「客觀事實」4 隻字仔令你聯想到壹號皇庭

睇完篇fb
咩都唔知就話個小朋友同家長
「家長冇同細路溫書,學生冇用功學習」

所以有人問唔覺篇嘢有寫

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

同意!伯娘其實咁做仲害左個小朋友.

珍珠宮

畀面勳章

smiletigger 發表於 17-10-25 10:30
0分唔難攞,5分一個,錯夠20個就無晒。默書係court錯幾多,唔係計啱幾多。
唔知背景唔評論。不過小一默書, ...
係, 分數反而唔係最重要.
如果小朋友係自己肯温, 低分同唔及格都唔緊要.
要阿媽捉住同補習先拎到100分冇用.

男爵府

回覆樓主

我好奇怪呢d理論點會有咁多人撐囉!0分就是0分,差就係差,有咩必要去包裝、喺度言語偽術?我唔覺得有需要太顧及小朋友感受,做得差,就要下次做好d, 少少挫折都受不了,將來就真係抗逆能力低喇。
寫出嚟個女人都低能,既然講求學不是求分數,又何必寫大段廢話同老師理論?佢應該教小朋友接受失敗再接再厲先啱,而唔係怪老師話佢差!小朋友有d咁嘅長輩真係不幸。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

py84ko 發表於 17-10-25 07:45
唔清楚來龍去脈就唔好亂Judge。

同意

伯爵府

回覆樓主:

我係老師會由得佢阿媽想點就點,自生自滅過一年,下年唔使再教你。

子爵府

點解咁多小朋友岩唔到,是相向,你小小事都同他頂,當有一刻無人同他頂就....,唔好以為睇一兩本教育書睇下所謂什麼家意見,就去覺自己想法正確,你話難唔難,深唔深,真是無標準,點解全班做到你做唔到,你唔去教小朋友而去話個老師,小一小二是吸收學習態度的重要時刻,你唔現在去令他明白讀書要點,唔通等他咁易放棄時才去教,呀伯娘,小朋友都可以給你累死的,小心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

catmervin 發表於 17-10-25 09:08
我反而想知,0分之後,個老師會點做?會唔會同佢補默(唔計分)?係唔係罰抄就算?

自己係中學老師,愈來愈多中一 ...

老師支持你 , 但現在又有幾多人會咁樣再被機會學生同鼓勵學生吖 , 有得補默好重要 , 係一種鼓勵同感覺無被老師放棄 。

珍珠宮

sunoil 發表於 17-10-25 10:26
「求學不是求分數,我集中稱讚她默對的字,下次比今次多默對一個字,這就是進步了。」我buy呢句!夠正面  ...

X2

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

伯娘意思唔係叫老師“學習體諒”咩?

家人覺得“0”分唔係問題 又無怪責老師教學方式。只是唔想比壓力小朋友啫。

如果家長已經留意到小朋友負面情緒爆燈,咁做應該可以舒緩下。

首頁

尾頁

跳至