想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

追緊第2胎.... 開始左3個月都仲未成功, 呢幾日又到派彩日喇,希望可以成功啦~~~~~
我大仔都3歲了,我媽成日話我想追應該一早追,
但奈何我生完呀仔, 好似有左陰影咁唔想開工, 連比老公掂一掂都好討厭咁,
直到呀仔差唔多2歲半我先打破陰影可以交下功課,
日復日... 到我想追第2胎時呀仔已經3歲了,
同第2胎好似好難中咁, 搞極都唔中, 唔知係唔係真係年紀大左有關~
再咁搞法, 佢地2個既年齡差距就愈來愈大.... 我又唔想, 唉!!!!!

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

Vampirecar 發表於 17-12-4 17:58
追緊第2胎.... 開始左3個月都仲未成功, 呢幾日又到派彩日喇,希望可以成功啦~~~~~
我大仔都3歲了,我媽成日話 ...

我追第二個時,都試左幾個月,唔緊要,唔好氣餒

大宅

回覆樓主

有個仔兩歲!今年六月小x左!我都好想快D有第二個!今個月要加多D油先得(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我都係超高齡(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

我育有一囝囝現2歲8個月,今年3月中9周小X,之後月經量開始變少佐,好擔心影響後期再追,想做足D準備同調理身體。想睇中醫調理下,有冇可以介紹下?

大宅

fdcm 發表於 17-12-4 20:35
我追第二個時,都試左幾個月,唔緊要,唔好氣餒弘
多謝你呀... 我都希望我快D 有好消息

複式洋房

我個仔今年三歲幾,同老公好努力咁追第二個,攪咗年幾都唔成功,朝朝量體溫量到夜晚發夢都夢到自己量體溫,超級高齡,所以越嚟越急,雖然明白急唔嚟,但真係好難放鬆,啱啱M嚟仲要比之前少咗,成個人灰晒.

大宅

mickey_c79 發表於 17-12-5 10:39
我個仔今年三歲幾,同老公好努力咁追第二個,攪咗年幾都唔成功,朝朝量體溫量到夜晚發夢都夢到自己量體溫,超級 ...

我同你差唔多,仔仔3歲幾,想追第2個,1月小產,以為之後會易啲,試了快一年,無任何消息。我出年3月39了,無咩時間了,呢兩年都無的話,真係好難再有,我快死心

大宅

回覆 ibe 的帖子

真係同路人好多啊!我出年4月就40啦!到時候真的要徹底放棄!呢幾年都努力追二胎,可惜我連小X的機會都無!而且我地2個結婚咁耐都無話過避孕⋯⋯可惜就係中左一次彩,生左個仔(8歲),後面想生但個天就偏偏唔俾咁,好唔甘心好灰!唉,我今個月都半放棄狀態啦,尋日傍晚就走左去跑步一個鐘,專心跑同聽歌,心情放鬆左D!

大宅

回覆樓主:

真係好多同路人,上次小X醫生話年紀大,卵子的質素會越差,所以真係要有仔襯嫩生,我地遲了 希望仍有希望啩

複式洋房

見到好多人話生第二個就即刻有,真係好羨慕,我得個恨子.

大宅

我都有一個仔 但老公怕了 因為牙仔成日發脾氣而且屋企冇空間 仔仔暫時仲係訓廳 但我又好想要多一個囡囡

大宅

mickey_c79 發表於 17-12-5 14:15
見到好多人話生第二個就即刻有,真係好羨慕,我得個恨子.

Me too,話生就生,我都係得果恨字,時間唔等人,一個月一個月咁過,自己年紀就越大

大宅

fdcm 發表於 17-12-4 20:35
我追第二個時,都試左幾個月,唔緊要,唔好氣餒
唉..... 今日M COME 了, 又要等下一次~~~真係唔知要試多幾多個月緣份先搵到我

大宅

回覆樓主

唔知係咪因爲要同時間比賽,所以心情太緊張仲難有過第一次吖。我個囡都兩歲幾,下年都39啦。越黎越心急,好怕依世無機會再大肚吖。

別墅

回覆樓主

我仔仔3歲喇,自己想幫仔仔追個伴,但老公唔多想,我下年38喇,追多一年我都放棄,怕自己年紀太大辛苦

複式洋房

回覆 lovedogsgirl 的帖子

我咪又係,我仲要係超級高齡,每過一個月就少一個機會,明知急唔嚟,但事實又係越嚟越喼.

別墅

回覆樓主

我都追緊二個,囝囝三歲。斷斷續續試左兩年,都不成功。心灰意冷,都唔明爭啲乜!不過會繼續試,大家都加油!本來第一個都難中,做唔到第二個一樣咁難!有手足一定比較快樂,至少童年時會係,長大後就睇佢地緣份了!

大宅

大家加油!!緣份到, 2寶一定黎報到架!

我生大仔時, 1 TAKE過就中, 到大仔差不3歲半, 我決定再生, 第一個CYCLE已經化學左, 我都好失望, 開始有壓力... 之後到第5個CYCLE, 半放棄時, 2寶就黎左啦!

所以真係唔好俾自己壓力!! 有冇2寶都好, 我O地都已經有一個大寶貝係到=) 而且, 我覺得真係唔需要介意2個小朋友之間的年齡距離, 好似我咁, 2個會差4年半, 但我覺得好好呀, 因為大仔恨左做哥哥好耐, 所以佢係全屋最期待弟弟出世的人, 我相信佢唔會jealous同埋佢到時仲可以幫忙照顧, 媽媽都冇咁大壓力架=)

別墅

DottyDoggies 發表於 17-12-7 15:16
大家加油!!緣份到, 2寶一定黎報到架!

我生大仔時, 1 TAKE過就中, 到大仔差不3歲半, 我決定再生, 第一個CYC ...

你講得岩嘅 我地已經有個大寶寶係度 都好幸福拉 希望無壓力嘅情況下二寶會出現。主要好想仔仔有個伴 大家可以一齊玩 一齊分享 有咩一齊傾訴。

大宅

回覆樓主

你地覺唔覺得對追第二胎存在矛盾感。好似我宜家巳經有一個,將所有愛同金錢上都俾晒佢,怕自己生多個時,點都會依兩樣分薄左,怕大嘅唔開心。但自己又有時好想再生,所以成日好矛盾。

首頁

尾頁

跳至