論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 -Johnnywalker- 的帖子

同你一樣,我個工人呢種,乜都要人𥄫住,乜都要教一百次都未必識,乜都唔知呢種,又無大錯,卻會令人瘋巔。我今朝,見佢咁得閒,叫佢抹露台,佢話今朝已抹左。我先唔信,唔叫佢,佢又點可能會抹吖。我平時無叫過佢抹嘅。咁我叫佢再抹一次。佢因為我們係度,就認真做。成塊布黑晒。如果之前有抹又點會黑晒。因為前幾天叫佢抹牆,我無𥄫住佢,佢之後話抹晒全屋,我都唔知佢真定假。
所以學精咗,睇住佢做。
叫佢抹床邊條縫,指一條,抹一條,唔指果條唔抺。請著呢種工人,一係就睇住佢長期發呆,一係就自己放假都要逐様叫佢做,好唔得閒。

大宅

janicetsang 發表於 17-12-28 21:23

同你一樣,我個工人呢種,乜都要人𥄫住,乜都要教一百次都未必識,乜 ...

我工人都係呢種,你講得好岩,佢又唔算好大錯,但係就會令人發癲,令人好憎佢!
就係因為咁我同屋企人嘈左好多次炒唔炒佢,佢地覺得無大錯唔值得炒,但最終我都請左個新既搏一搏,諗住後日炒左而家呢件。

男爵府

janicetsang 發表於 17-12-28 21:23

同你一樣,我個工人呢種,乜都要人𥄫住,乜都要教一百次都未必識,乜 ...
嘩嘩嘩一模一樣。昨日個洗碗機攞出嚟嘅碟肥淋淋(多野得滯個洗粉格打唔開所以肥淋淋),
佢叫用乾碟布去抹乾,
我話:你抹到條布肥晒啦,都洗唔乾淨你見唔見到?
佢即時話,我冇抹呀!
大佬呀,做住都否認,真服佢。

公爵府

回覆樓主

我會話一次,之後再唔記得就上agent 到三口六面講清楚,當黎左一段時間之後工作review ,佢有乜唔明白要講,你有乜不滿要講。

危機意識好重要,第時你仔女/貓貓爬窗,而無關好窗花就好嚴重。

如果嚴重地講多一次仲唔醒目,可能炒

別墅

McNaNa1013 發表於 17-12-18 19:27
11月頭請左個賓賓(喺中東做過,未嚟過hk,自己有個3歲嘅仔話喺自己湊嘅)。 我bb12頭出世,請姐姐係為將來翻 ...

我地同病相連,請時個agent話佢好純好乖,係馬來西亞同一僱主做左三年,基本野佢識做,自己有兩個小朋友話係自己湊。唔好話煮飯,連揸刀都冇力揸,唔識切,我重驚過佢,基本點鋪好張床都唔識,但agent又話training 要考試合格先可以出黎,都唔緊要,咪自己教囉。自己請假教左一星期,清潔買同認路,夜晚老公教煮飯,有次叫佢買野煲湯,講左要買咩同咩size要幾多個,佢即時抄低晒都可以買錯,我拎佢本簿佢連寫都寫錯晒,湊住我個仔成日行錯路,好彩我個仔都小四,可以教返佢,問佢明唔明又話明,就算佢即時重覆係正確第二日都會做錯,比時間叫佢帶個仔去補習,成日都唔睇時間搞到遲到,agent淨係不斷同我講話比多d時間佢教下佢,話佢乖同好純,但睇黎佢冇半年都唔駛止意會有進步,日日返屋企勁勞氣,最後唔夠三星期炒左佢,到而家agent重未搵到新姐姐比我,又話聖誕同新年假冇乜姐姐合我要求,今次比個agent玩死,為左收錢就虛報資料,而家請另一個重要再比半價,又冇貨㨂,日日放工返屋企變身做姐姐

男爵府

唉......我個來左兩個月,又係唔係犯大錯,但佢要我望住佢做嘢先唔會做錯,只係望,不用教,咁即係佢根本識做,但做嘢求其,叫佢唔好做的事,佢就去做,要佢做的,就唔做。我日日得閒望住你,我使鬼請佢咩

男爵府

回覆 0902 的帖子

我發現炒左個姐姐,半價在同一Agent再請,佢地都係懶懶閒,我之前炒左,我都係自己走上去看file揀姐姐,不過現在D姐姐質素真係好差

別墅

3aaa_baby 發表於 17-12-29 09:09
唉......我個來左兩個月,又係唔係犯大錯,但佢要我望住佢做嘢先唔會做錯,只係望,不用教,咁即係佢根本識 ...

完全同意!所以炒左之後係自己每日放工要做家務辛苦d,但起碼唔駛日日勞氣,個段時間真係心力交碎。

別墅

3aaa_baby 發表於 17-12-29 09:12
回覆 0902 的帖子

我發現炒左個姐姐,半價在同一Agent再請,佢地都係懶懶閒,我之前炒左,我都係自己走上 ...

所以而家諗緊請返舊個姐姐好定再搵新,個agent話唔會幫我搞手續請返舊姐姐,但佢又冇人比我㨂,我而家都唔知點算,日日辛苦我媽黎湊我個小朋友,今次完全覺得對我地僱主一d保障都冇(emoji)

複式洋房

0902 發表於 17-12-29 19:21
所以而家諗緊請返舊個姐姐好定再搵新,個agent話唔會幫我搞手續請返舊姐姐,但佢又冇人比我㨂,我而家都唔 ...

你打去agent道問佢地做唔做direct hire 同幾錢,佢話做嘅,你先表明身份囉。

唉,我都覺我地好無保障。interview嗰陣乜都okok,嚟到貨不對板我地又乜都無得拗。炒,又要洗多舊錢,又要貼錢同機票送瘟神。唔炒,又谷到爆血管! 我都好認同要我下下(emoji)住姐姐做野不如唔好要姐姐。望到佢做錯又激氣,教唔聽又嘔血,愈炆就愈唔想望佢,但愈憎佢就愈唔信佢。。。一個極壞嘅循環。唉

男爵府

-Johnnywalker- 發表於 17-12-29 00:17
嘩嘩嘩一模一樣。昨日個洗碗機攞出嚟嘅碟肥淋淋(多野得滯個洗粉格打唔開所以肥淋淋),
佢叫用乾碟布去抹 ...
我果件,又係,日日遊雲,所有深藍黑色衫褲無論咩size都認為係sir嘅。問佢我條褲喺邊,昨晚仲係梳化,又話唔知唔見,最後又係摺左比阿sir.明明剛剛摺完,又唔記得自己摺左。有時候覺得有佢我仲忙,成日要教要問要睇住佢,又成日唔知佢放左D野去邊。佢仲鍾意,如果我覺得佢放野唔啱位,我放去另一處,佢又放返去我唔想佢放果個位。
今天,佢只需整早餐麥皮呀麵包,乜都唔使佢煮,晚餐我們食㚈賣,因爲佢煮野又唔得。咁老公去沖涼,工人又去開大,連本身可以幫我們叮下野咁簡單,都閃左去廁所。咁我明白,人有三急。可惜我呢個姐姐,一天去三次大,一個小時去一、兩次小,一日到黑都是去厠所廁所廁所。咁搞法,我都係自己叮野食算。

男爵府

回覆 McNaNa1013 的帖子

我同你的處境一樣,我平時要返工,放聖誕假見到個姐姐完全唔係跟我地教的方法去做清潔,阿女敏感好嚴重,要係床的塵蟎,昨日發現佢原來呢兩個月,完全無吸到,重要係用係地下的機來吸床,所以阿女呢兩個月不停食敏感藥
佢仲好鍾意留返D嘢等我返來做,好似食完飯唔洗鑊同碗,今日叫佢仲係洗面盆鞋,真係越來越憎佢,鬧完佢驚,錯得更勁,更加游雲

複式洋房

3aaa_baby 發表於 17-12-30 18:27

我同你的處境一樣,我平時要返工,放聖誕假見到個姐姐完全唔係跟我地教的方法去做 ...

我明啊!愈鬧佢愈荒失失咁!本身已經唔make sense,e家更嚴重。

我最激氣係如果佢真係乜都要踢先郁,我當你堅係鈍,咁我咪乜都比instruction你囉。但佢又唔係喎!有d野叫極都唔聽,有d位又鐘意加自己嘅諗法 eg 叫佢唔好收起我地d拖鞋,講極佢都要收埋。問佢點解唔聽,佢話佢想門口無鞋。我真係著哂火!間屋你架咩。

佢日日幫陪月煲薑水比我沖涼,今朝唔知點解要改變煲嘅方法,煲開20分鐘嘅佢今日話自己落熱水煲,所以煲5分鐘就算。我真係比佢激到想跳樓。

大宅

McNaNa1013 發表於 17-12-22 08:36
觀察力低真係唔知點教>< 世界上有咁多野,你又係大人,點expect每一個細節都要提架遮

好似琴晚,平 ...

睇到我簡直笑緊,完全倒模,我個又係overseas,又中東,又有個五歲女,但我懷疑佢連自己女都冇湊過……
日日慢到呢,行步路都似古時d公主咁行,叫佢炒菜,已ready好放獲炒之嘛,仲要日日炒,我哋食住等啦,點知同老公邊傾邊食完先發現冇咗碟菜,再望廚房仲燒緊熱獲,連菜都未放……
我女滴咗一滴朱古力奶落地叫佢抹啦,佢竟然用廚房抹枱布抹地,激到我即時要佢掉,開條新,我勁想叫佢咁不如抹埋面,唉……

如果你要佢凑B,一定換人,冇得唸,佢哋完全冇Sen

男爵府

McNaNa1013 發表於 17-12-30 19:41
我明啊!愈鬧佢愈荒失失咁!本身已經唔make sense,e家更嚴重。

我最激氣係如果佢真係乜都要踢先郁,我 ...
佢所有改變的方法,都是偷懶,想方便自己。睇件都火。

複式洋房

McNaNa1013 發表於 17-12-18 19:27
11月頭請左個賓賓(喺中東做過,未嚟過hk,自己有個3歲嘅仔話喺自己湊嘅)。 我bb12頭出世,請姐姐係為將來翻 ...

我同你好似(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

回覆 ebhaaoff 的帖子

我之前那個只做了一個月就比我炒左,佢就係攞阿女塊洗面毛巾來抹地,然後將條地布掛左在阿女掛洗面毛巾的位置,佢話你女抹面,我問佢之前條毛巾攞來做乜,佢識答係抹地,佢地覺得洗乾淨,可以用來抹面,終於一個月炒左,再請依家呢個,呢個衛生意識好D,但個人就極度游雲,例如我話整魚前不用加鹽,佢次次都加鹽先整,所以條魚唔好食,仲好鹹

複式洋房

3aaa_baby 發表於 17-12-31 16:14
回覆 ebhaaoff 的帖子

我之前那個只做了一個月就比我炒左,佢就係攞阿女塊洗面毛巾來抹地,然後將條地布掛 ...

chi ma gun!你嗰個之前有無喺香港做過架?我真係好唔明點解成日要將所有野調轉嚟用/放。

廁所布抹廳,sofa布抹鞋,地拖桶洗衫,抹手布掛埋碗布道。但細路面巾用嚟抹地真係堅過份!

我有問過我嗰個會唔會放自己d衫落地拖桶洗 or掛自己條面巾同碗布一齊,佢都會答我’no’。所以我更唔明佢地咩心態!你話你覺得地拖桶洗衫ok,我當你堅係無common sense 囉。如果你自己覺得唔ok嘅,做咩要咁做?一係就懶,一係就黑心

男爵府

佢無來過香港,又係係中東做過兩年,炒佢的導火線係我住30樓,佢趴左大半個身出去執地布,安全意識係零,未免我家成為凶宅,決定炒,但新來的都唔好得去邊

男爵府

3aaa_baby 發表於 18-1-1 19:41

佢無來過香港,又係係中東做過兩年,炒佢的導火線係我住30樓,佢趴左大半個身出去 ...
呢樣緊要。為免安全出現問題。不過有時候真是唔明,佢地咁大個人乜都唔知唔識唔諗。

首頁

尾頁

跳至