興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lily-of-valley 發表於 18-4-24 13:53
仲有無種其他野?

我當年亦有種臭草, 㷛綠豆沙剪2條落去㷛。
我而家先知個D叫紅絲線, 臭草難唔難種你係邊度揾D種子架

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

mcyw888 發表於 18-4-24 14:12
我而家先知個D叫紅絲線, 臭草難唔難種你係邊度揾D種子架

紅絲線揾條old stem, 即近根位置有D白色少少突'出來的, 剪出來, 春天插落泥就生。 好似紫蘿蘭分支咁。 因近端午, 舊式街巿賣田草, 野葛菜D檔就有红絲線賣。 買咗返來, cut the leaves 包糭, stems old ones can 插枝種, the rest 煲水可醫咳, 但煲水唔係幾好飲。 煲D水好靚嘅, 红酒咁色。
臭草亦old stem 插入泥就得。 usually 春天, 因天氣夠濕。 夏天要遮光, 因太陽勁會曬乾, 秋天無水又乾死, 冬天又凍死。

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lily-of-valley 發表於 18-4-24 17:02
紅絲線揾條old stem, 即近根位置有D白色少少突'出來的, 剪出來, 春天插落泥就生。 好似紫蘿蘭分支咁。 ...

你好勁呀,紅絲線原來有咁多用途

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

mcyw888 發表於 18-4-24 17:08
你好勁呀,紅絲線原來有咁多用途

我細時食 3姑6婆包D糭有D紅色好香嘅, 但人大咗買返來d糭無紅色, 周圍去八, 八到原來叫紅絲線, 蒸熟撈落豬肉度包糉.

今日三月初十, 過咗四月十五, PREPARE 工夫包糉. 但而家得半條人命, 味就我較, 包就教工人包理扎好.
好多工夫, 抬威蛋, 打開晒要蛋黃, 蛋白無人要, 要掉.
買五花腩
燒肉
炒蝦米, 冬菇
糉葉
蓮葉

就來又包了.

但原來梘水糭D紅色, 叫蘇木.

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 18-4-24 17:26
我細時食 3姑6婆包D糭有D紅色好香嘅, 但人大咗買返來d糭無紅色, 周圍去八, 八到原來叫紅絲線, 蒸熟撈落豬 ...

嘩,你都好好心機,我見官塘街市有淨咸蛋黃買,但唔知驚唔驚唔乾淨

象牙宮

mcyw888 發表於 18-4-24 17:30
嘩,你都好好心機,我見官塘街市有淨咸蛋黃買,但唔知驚唔驚唔乾淨
...

旺角街市都有淨蛋黃, 我包過, 但比較乾, 無紅油, 唔夠好食。

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 18-4-24 17:48
旺角街市都有淨蛋黃, 我包過, 但比較乾, 無紅油, 唔夠好食。

哦,原來如此

侯爵府

anixon 發表於 18-3-23 09:45
露荀是多年生植物, 未來二十年我都可以不勞而獲了。

恭喜

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

lily-of-valley 發表於 18-4-24 13:53
仲有無種其他野?
我當年亦有種臭草, 㷛綠豆沙剪2條落去㷛。

我最近種豆、種瓜、種栗米,仲有D 沙律菜。

紅絲線係咩東東?菜?花?

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

calvin1230hk 發表於 18-4-24 20:51
恭喜

多謝欣賞!

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

象牙宮

anixon 發表於 18-4-25 12:34

紅絲線好似辣椒葉, 但有毛, 2-3 呎高. 秋天開紫紅色花, 花小. D葉, 洗淨切碎, 比少少油鹽撈吓, 蒸熟, 變成深紅色茶葉咁, 用來撈包糉的五花腼, 隻糉有香味, 好食D. 唔知邊鄉下人包糭係咁. 可能台山, 因我亞公係台山. 新界村人, 亦有用紅絲線包糉.

stem煲水可治嗽. 不過不太好飲, 但煲起colour好靚, 紅酒咁色.

包好請你試吓?

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 18-4-25 13:08
紅絲線好似辣椒葉, 但有毛, 2-3 呎高. 秋天開紫紅色花, 花小. D葉, 洗淨切碎, 比少少油鹽撈吓, 蒸熟, 變 ...
我女麻女麻都係台山人

翡翠宮

anixon 發表於 18-4-25 12:34

我有次睇人地d田見到呢棵,主人都話係豆,d花好靚

象牙宮

mcyw888 發表於 18-4-25 14:29
我女麻女麻都係台山人

你又試唔試吓我D糉?

象牙宮

mcyw888 發表於 18-4-25 14:33
我有次睇人地d田見到呢棵,主人都話係豆,d花好靚

豆花好靚架, 紅, 粉紅, 橙, 黃, 好多顏色, 仲香架。

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 18-4-25 14:41
你又試唔試吓我D糉?
會唔會麻煩到你
想試下係咪女麻女麻個時D味, 懷念

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 18-4-25 14:43
豆花好靚架, 紅, 粉紅, 橙, 黃, 好多顏色, 仲香架。
我個次係見到D花咁靚先問佢係咩黎, 真係估唔到, 我冇聞到TIM, 下次見到聞下先

象牙宮

mcyw888 發表於 18-4-25 14:53
會唔會麻煩到你
想試下係咪女麻女麻個時D味, 懷念

唔麻煩, 如你想試, 預你。 有無要求:

多米少豆
多豆少米
一半一半

4隻?

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 18-4-25 14:57
唔麻煩, 如你想試, 預你。 有無要求:

多米少豆
多謝你先, 我想多豆少米, 唔駛咁多隻啦, 我想試下咋

象牙宮

mcyw888 發表於 18-4-25 15:07
多謝你先, 我想多豆少米, 唔駛咁多隻啦, 我想試下咋

包好話你知, mtr攞。

首頁

尾頁

跳至