自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

你帶番佢去agent 到, 叫agent 解釋一次比佢聽。 遇著呢騎里D 工人, 真係想死。
下次佢再鎖自己係廁所, 如果叫極都唔出,叫婆婆即刻報警。 懷疑有人暈到。

男爵府

joannelaw06 發表於 18-5-28 15:52
工人做左4個月,開始多要求
佢首先拒絕食麥片做早餐,要求每天方包加兩隻蛋做早餐
ok 比佢

你俾咗眼鏡,好快會要你俾錢cool 牙

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主

滿足佢但比condition:

方包加兩隻蛋咖啡比佢仲早餐合理,但同佢講唔可以再改及由你指定牌子

買最cheap 嘅沐浴露和洗頭水比佢2、30蚊支,同佢講每兩個月買一次

眼鏡由你揀,配最cheap嘅幾百蚊及只此一次,爛咗佢自己比錢

比幾百元出來總好過再花萬元請過個,請新工使錢之餘真係煩到死!

但若她要同婆作對、唔聽你話、暱埋蛇王吞卟就要抄了!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ok 比佢

提供or$500

日用品自付

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你如叫agent在電話同佢解釋包咩唔包咩。

基本上,佢要吃得飽,食甚麽佢冇得揀(除因宗教唔食豬)。但麵包,蛋,平的三后一咖啡,唔係太多錢,我唔介意俾佢。大家happy,但工人要知不是僱主应份提供的。

但沐露诜頭水呢d私人物品就唔包。唔通M巾都包咩。佢用客厕的野,我隻眼开隻眼閉。但開到口要就有些過份,可能會越要越多,包埋護膚品。我久唔久送俾佢同有責任要俾係好唔同呀。

至於眼鏡,我唔知洗唔诜包。問下agent.如要包,去旺角樓上舖,二或三百搞掂。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

僱主只提供三餐,至於食咩都唔到佢揀(做得好都比佢揀下)咖啡奶茶唔係必需品,就算洗頭水沐浴露都唔駛僱主負責,比就人情,唔比就道理,前僱主咁好叫佢搵返前僱主啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

加2 eggs, 無問題, coffee, 邊隻? Blue Mountain? Colombia? Espresso? 因我以前大食bun要coffee, 3合1 唔飲, 要用咖啡機, ‧我整比Pa飲個D. 約$200/lb. 一星期唔夠飲一磅. 跟住我唔買, 橫掂Pa熱氣, 飲奶茶.

眼鏡, 唔、該叫佢自己配, 仲有乜要求? Bra? 底褲? Furtherer Shampoo?
Crabtree bathing?

使唔使包埋眼面霜?

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tsung 發表於 18-5-28 16:08
早餐可以滿足要求但眼鏡,洗頭水呢類個人物品僱主冇責任提供!

X2

大宅

回覆樓主

呢個似係狡猾
唔用得

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

炒得

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

樓主, 我覺得你呢個工人唔好要啦, 佢都幫唔到婆婆, 婆婆而家好辛苦,一個湊三個重要俾佢激, 我擔心婆婆身體會出事, 頂唔順架, 老人家身體嘅健康差咗嘅話返唔到轉頭架, 你而家快快搵過個啦, 係會浪費 agency fee 架啦,但對比婆婆嘅健康緊要啲, 當然,搵過個唔知會點, 試吓搵熟人有冇好嘅介紹吓啦! 希望你搵到個好啲架啦!

侯爵府

回覆樓主:

假設為一間公司嘅情況,咖啡都唔係間間公司會提供比員工,更何況係眼鏡,佢係咪貪心咗D呢?

侯爵府

回覆樓主

我黎緊都請姐姐

想問下大家有咩係僱主必須提供架?

大宅

回覆樓主

你三個小朋友,佢其實真係想博炒。

子爵府

ok 比佢

問下佢要唔要提供埋呀sir 服務佢?痴痴地

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

soright 發表於 18-5-28 21:29
問下佢要唔要提供埋呀sir 服務佢?痴痴地

呀sir