自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

Gomme 發表於 18-7-5 11:32
D工人走得咁勁
請問你屋企situation 係點?
Eg: 幾多個小朋友,有冇老人家, 工人瞓邊?

我都想問x2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

Charitymami 發表於 18-7-5 11:49
我以前嗰件又係咁~
續左新約先開始跟我講小腹痛, 家庭醫生懷疑係疝氣, 寫紙入急症, 要做個小手術 ...

呢d咪衰格囉,擺明嚟醫病兼搵水魚,呃食﹑住,仲有糧出
我哋打工未必有醫療福利,就算有都未必包晒,自己一個仙都唔使出。
政府真係要檢討外傭政策,保障外傭僱主及香港人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

政府傾向保護勞工 ? 乜唔系正棍咩?
民主黨劉慧卿2015年2月,在立法會議題上就如何保障外傭權益向張建宗提問。
同年7月赴菲,認為30多萬外傭對港人有貢獻,故為外傭爭取完善福利。
李衰人為外傭爭取與港人同等勞工福利。
公文党為外傭爭取居港權,爭取外宿權。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

luvkaka 發表於 18-7-5 09:36
回覆 Memenn 的帖子

有時AGENT都好重要, 我啱啱揾到個幾幫得手既AGENT, 但真係一分錢一分貨 ...

本地都12000!! 我overseas萬幾都覺得貴

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

daisyma008 發表於 18-7-5 10:16
我果啲仲勁過劇集,兩年幾都有7個呀!
第1個:佢老公都來港做地盤,跟住又話要搬出同老公住。
第2個:醫院內既 ...

唔係同一個agent嘛!真係個個極品喎!
放下自在

男爵府

melomame 發表於 18-7-5 09:14
我已經算幸運
炒一個
完一個

如果香港樓價物價合理,老公份糧足夠開支,相信好多媽媽甘願返屋企湊仔,不用受外傭氣,佢地都冇咁囂張!

子爵府

SHIRLEYLAM330 發表於 18-7-5 09:41
所以本地鐘點有價有市囉!

請問本地鐘點平均幾多錢一個鐘呀?

男爵府

Memenn 發表於 18-7-5 07:49
4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭 ...

明白你感受. 最惡劣時我都試過不停要轉工人, 甩底大肚搏炒借錢回鄉後辭職全部試過, 特別係小朋友細過時.

經歷咁多, 除左運氣唔好, 都會睇返自己要工人幫手睇兩個細的仲要煮飯接送清潔洗熨, 先收得4千幾, 其實係好惡做.

所以近年已經將要求降到最低, 基本工作以外都無乜要求. 儘量唔同工人起衝突. 於是最近幾個工人都做得長, 唔再有離心.

依家來的工人少而工人需求大, 4千幾人工根本完全唔吸引, 所以工人會更希望搵旬工. 你所建議的3年內不得批簽証, 其實只會進一步令工人的供應大幅減少, 反而令問題加劇. Reference check只能夠令你知道市場上的工人評級是如何差, 令你更難揀落手, 唔會令你請到好工人, 好的工人都被現僱主留住, 而人工咁低之下亦吸引唔到新外佣來港.

個人認為個問題根本係沿於僧多粥少. 低質素工人充斥市場, 而高質素的在咁低人工下根本唔願黎香港做. 除非增加外佣供應 (即係可能要加人工). 要增加供應又唔加人工, 相信政府政黨都無乜辦法. 要攪到限制只能讓某些家庭優先請工人去降低需求, 暴動都似.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

仲話4千幾人工, 偏底, 我地克薄人。 又唔計吓, 淨賺4千幾, 包水電煤住。
要將心比己, 人地離鄉別井。 咁寂寞順手揾亞sir happy 吓,使唔使體諒。

水晶宮

cattz288 發表於 18-7-5 12:31
本地都12000!! 我overseas萬幾都覺得貴
我都覺貴, 我仲要賠埋比依家個衰工人走, 真係冇計, 希望依個新工人可以好地地啦

大宅

回覆樓主

支持

水晶宮

4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭 ...

支持但加條款如留學—般本地agent不收費用

水晶宮

加多條像政府有基金由agent賠償俾僱生如不足-年走的

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

moniko 發表於 18-7-5 08:27
我好明白。 我都經歷過

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

lily-of-valley 發表於 18-7-5 13:36
仲話4千幾人工, 偏底, 我地克薄人。 又唔計吓, 淨賺4千幾, 包水電煤住。
要將心比己, 人地離鄉別井。 ...

4千幾蚊係淨袋,係佢哋國家人工幾倍,住﹑水﹑電﹑煤﹑醫療係僱主包,咁都話低,咁幾多至夠?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

外傭有工會,領事館,香港職工盟(李卓人)裹面嘅屬會~香港亞洲家務工工會聯會撐腰,全部有律事團隊幫佢哋申請法援告香港僱主,佢哋誣告僱主又唔駛有刑責,俾僱主告偷嘢,虐兒虐老,全部都有免費律事幫佢哋搞,對於佢哋嚟講,不告白不告,告咗冇損失,告得成分分鈡仲有錢袋。

再者,香港因英治時已加入人權公約,受人權例約朿,唔可能好似星加坡咁,外傭有重病有孕就要返國,而事實,隨着世界改變,生活環境改善,外傭並唔係好似以前咁珍惜工作,佢哋亦好熟識香港勞例,佢哋對agent亦不一定言聽計從,根本agent都冇能力管工人,加上僧多粥小,agent寧願服侍外傭多過僱主,僱主地位今非昔比,唔係話俾錢請人就可以話事,而家仲要睇外傭揀唔揀你份工做。

我對外傭僱主嘅前景其實幾悲觀,除非可以扭轉供求情況。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

333s 發表於 18-7-5 10:29
人家外傭團結 +又有公民党。工党。支撐
雇主被外傭欺, 無人幫之外, 还會被一些港人批审。
可憐一族。無助者。

那些只會批雇主,留意到多數不怎解決問題,提供方法。
該是非雇主,也從沒用過工人,不懂外傭職責。不懂菅理家庭。
單是批評,而去理解別人,解決問題。哎。社會的敗類
一針見血

男爵府

hohoho2013 發表於 18-7-5 14:40
4千幾蚊係淨袋,係佢哋國家人工幾倍,住﹑水﹑電﹑煤﹑醫療係僱主包,咁都話低,咁幾多至夠?
...

相信僱主同佣工的價值觀有別.

如果外佣識得用淨袋呢個角度睇, 就唔會供應咁少, 而係大把外佣來港做4千幾淨袋呢份旬工.

我估佢哋會睇埋其他因素, 包括留在本地的工作機會, 其他地區給外佣的薪金和待遇, 離鄉背井及和家人分開的因素等等.

另外, 當照顧健康長者、照顧寵物同照顧一家四口包兩個幼童都收同樣人工, 咁難怪大家都識揀的.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

palmchristy 發表於 18-7-5 15:12
相信僱主同佣工的價值觀有別.

如果外佣識得用淨袋呢個角度睇, 就唔會供應咁少, 而係大把外佣來港做4千幾 ...

我知有D工好正架。 律師, 無老婆, 朝早起身, 早餐唔使煑, 出面食, 夜晚食埋飯至返。 沖凉訓覺。
律師亞媽, at USA, Canada, 一年返來2次住一頭半個月睇仔。 煑D mammy dinner比仔食,煑埋工人份。

個工人淨係keep the house clean. 好工。 工人自己都話very good job.

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-7-5 15:32
我知有D工好正架。 律師, 無老婆, 朝早起身, 早餐唔使煑, 出面食, 夜晚食埋飯至返。 沖凉訓覺。
律師 ...

有時唔平衡, 都會諗吓可能係市面上太多荀工, 結果雙職要照顧小朋友的家庭好難留得住啲工人.

首頁
23456...7

尾頁

跳至