自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

呢個作者明明係因為有人嘈住佢,所以佢唔高興,但佢就拉埋其他野一齊講,加鹽加醋,又挑剔又人身攻擊,用字尖酸刻薄,話人無公德心咪講完囉,越寫越顯得自己小家同膚淺

子爵府

回覆樓主:

睇留言真係好多人覺得係公眾地方騷擾人, 只要是關係到小朋友就冇問題!

用戶要求終止服務

個作者好鬼煩,人哋係嘈親佢,講乜鬼嘢母愛,又童真姐,總之係公眾地方,唔好咁大聲嘈親人係功德,寫咁大篇文章去話人,小題大做,不過佢都叻,賺到啲稿費囉⋯⋯

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

spikenard 發表於 19-2-11 00:23
文章太偏激,講故事同母愛係表演,作者針對的係嗰個媽媽係公共地方大聲說話影響其他人的行為
...

咁先有稿費架
利申:唔會喺街大聲地表演講故事

伯爵府

講故事冇唔好,大大聲嘈住人就
我有次見到父母爺麻姐姐要一齊拍手唱食飯歌添呀!唱完個細路咪又係唔食!
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

Heisenberg 發表於 19-2-11 18:28
唔想人批評,做父母就有修養D,做好自己,唔係走去話人做乜批評自己明明騷擾別人嘅事,真係錯上加錯
...

自問帶小朋友出街,唔敢100%佢無騷擾到人
做阿媽嘅只可以用盡所能控制佢,小朋友要跑要叫嘅,就帶佢去公園好了
呢個世界有人鐘意小朋友、亦都有人唔鐘意小朋友
點可以要全世界都包容自己個寶貝

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我都好怕d阿媽係公眾地方朗讀比仔女聽,尤其讀英文,嗰key令人打冷震。

男爵府

我覺得係公德心問題,將心比己,自己有時都想安靜D食餐飯,我有仔女,但我都唔會比佢哋係公眾地方嘈喧巴閉,因為己所不欲勿施於人

水晶宮

餐廳講故事書冇乜嘢,吸引小朋友乖乖坐響度總好過坐唔定跑去來跑去,不過可能果位媽咪真大聲得滯
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

jollyma 發表於 19-2-10 23:45
其實只係兩件芝麻綠豆既小事,作者咁肉緊,繪形繪聲地作咁大編千字文,稿費就袋袋平安了
...

就係,內容言之無物,文章搞張作狀,而家啲稿費咁易賺嘅

翡翠宮

畀面勳章

前幾日先試過,坐長途巴士一對父子不停講故事,全程小孩扯大噪門講故事,爸爸在旁助興,時不時一齊扮故事中動物同超人叫聲,煩到我有衝動扯佢兩巴。
在公眾場所,任何人都應自重,公共空間不是只屬於他們的!
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

好多人都知道在公共場所不應喧鬧,但明顯好多父母不自知在自己扯大噪門同子女講故事,教仔女做功課係屬於喧嘩而不是親子活動。
如果細細聲,講完個故事都冇幾多人知,又點會令人側目。
日日是好日

男爵府

good_pig 發表於 19-2-10 22:34
其實我都唔明D家長, 早唔讀書, 遲唔讀書...總要響大庭廣眾做埋呢D野
睇完好L悲哀,睇電話又唔得,親子又話嘈住隔離,係條街行快d又話跑,去公園都有人話,帶佢去旅行又話點解帶咁細個搭飛機,一句講晒,你有你的諗法,我有我,祝作者生仔時可以離開香港,

大宅

其實我都唔明D家長, 早唔讀書, 遲唔讀書...總要響大庭廣眾做埋呢D野

支持樓主,如果每人都識得尊重别人不騷撓別人,世界會更美好!

子爵府

spikenard 發表於 19-2-11 00:07
我有少少唔明,講故事,睇書咁唔好?

唔騷擾人靜靜咁睇無人理你
伴讀仲要邊講邊讀就一啲都唔受歡迎喇

複式洋房

hilaryashley 發表於 19-2-12 02:02
呢個作者明明係因為有人嘈住佢,所以佢唔高興,但佢就拉埋其他野一齊講,加鹽加醋,又挑剔又人身 ...

個作者好無品好港女,冇乜同理心,有D似加強版王迪詩。

公爵府

你重點放在「在公衆地方大聲説話」還是「在公衆地方讀書」?前者,無論男女老幼、無論讀書或傾閒計,都同樣令人討厭。後者,不驚擾到旁人亦無不妥。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

伯爵府

如果係西人伴讀
會唔會成篇文唔同哂

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs.Luckycat 發表於 19-2-12 07:37
你重點放在「在公衆地方大聲説話」還是「在公衆地方讀書」?前者,無論男女老幼、無論讀書或傾閒計,都同 ...

冇分別架..

不過d人用親子去包裝,理直氣壯咁囉

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

其實簡單啲講,在公眾場所不應高談闊論, 不應大聲喧譁,不應放大聲聽音樂或打機……等等,係專重別人
公眾空間,要大家自律 ,唔好要人一定包容這自私行為

首頁
23456...11

尾頁

跳至