自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

流星花丸 發表於 19-4-7 20:05
唔會,小學前都係食玩瞓

Me too

複式洋房

1998Ruby1998 發表於 19-4-8 07:56
回覆 picamama 的帖子

都唔一定,識幾個係 play dates 自己都坐埋一二邊睇書、同大人傾計,要佢揀興趣班定 ...

而家講緊幼稚園生,不是高中學生呀, 如果小朋友咁細個已經咁「窄」,更加要早D幫佢發展下羣體生活,社交技巧同做多D運動啦,仲掛著補習同做練習,因著遲D愈坐愈肥,愈睇愈深近視。

用戶要求終止服務

從來無補習
嘥錢、貴。

wcpcelia    發表於 19-4-9 10:04

伯爵府

回覆樓主:

我唔會,咁細個我會俾佢學興趣班,係跳舞畫畫嗰啲。除非你要俾佢讀名小或私小,否則,小學跟唔上先補習。

珍珠宮

一歲已開始補了,唔好蝕呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

如果可以重來, 我會俾小朋友早少少輕輕補中,英. 起碼上到小學會自已睇題目.
我以前就不忍心幼稚園就要補習, 結果上到小學, 連題目都唔識睇, 測驗考試就大鑊了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

親子王國15週年勳章

picamama 發表於 19-4-8 12:08
而家講緊幼稚園生,不是高中學生呀, 如果小朋友咁細個已經咁「窄」,更加要早D幫佢發展下羣體生活,社交技 ...

我講緊幼稚園同初小 wor。
唔係因為咁就肥同深近視....又唔係唔鍾意運動,只係鍾意學術上嘅互動,俾辯論、做實驗佢地都鍾意架。

複式洋房

1998Ruby1998 發表於 19-4-8 13:52
我講緊幼稚園同初小 wor。
唔係因為咁就肥同深近視....又唔係唔鍾意運動,只係鍾意學術上嘅互動,俾辯論、 ...

幼稚園辯咩論呀?米玩啦

子爵府

親子王國15週年勳章

picamama 發表於 19-4-8 13:59
幼稚園辯咩論呀?米玩啦

我有寫包括埋初小....

Anyway,個重點係小朋友唔一定覺得補習班同興趣班辛苦,唔少都享受其中,俾公園同興趣班,唔一定個個都覺得公園好。

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 19-4-7 20:18
我識嘅小朋友,好多都想去興趣班、上堂,所以都唔一定。

因為父母只帶佢地學野,去公園可能一個月先一次

珍珠宮

咪玩
絕對唔會幼稚園補習。
小學生自殺我地又識心痛,
然後D人又識話家長點點點,

我地可以放過D小朋友嗎?

伯爵府

我小朋友夠4歲請左NET教RWI同埋同佢玩下講下故事書, 外國小朋友都係4歲學。

水晶宮

emt1314 發表於 19-4-8 12:49
如果可以重來, 我會俾小朋友早少少輕輕補中,英. 起碼上到小學會自已睇題目.
我以前就不忍心幼稚園就要補習, ...

要識睇題目唔使補習,幼稚園做功課時教佢讀題目,另外培養閱讀習慣就夠了。

伯爵府

bluetulip 發表於 19-4-7 20:12
成日都有人話去課外活動班無壓力,只係去玩。不如問下d細路,想去“興趣”班玩定去公園玩?
...

睇下興趣班好唔好玩,我個仔話老師教phonics同去公園一樣咁好玩。我見個老師堂堂都帶唔同games同佢玩,佢好開心。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 emt1314 的帖子

我女有上過英文興趣班,佢真係認得英文生字多過中文字好多中文我有同佢睇書認字,但佢唔上心,金魚記憶

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

如考直私小學, K2最好要補;如果happy school, 可以K3時補下,可以順利銜接小學

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Elenalan 發表於 19-4-8 14:41
要識睇題目唔使補習,幼稚園做功課時教佢讀題目,另外培養閱讀習慣就夠了。
...
當年我同你諗法一樣, 點知事與愿違!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

APIGMA 發表於 19-4-8 14:49
回覆 emt1314 的帖子

我女有上過英文興趣班,佢真係認得英文生字多過中文字好多中文我有同佢睇書認字,但佢唔上心,金魚記憶
我個女都係, 英文無問題, 中文好大鑊...教极都唔識!

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

emt1314 發表於 19-4-8 15:08
我個女都係, 英文無問題, 中文好大鑊...教极都唔識!

"中文好大鑊...教极都唔識"我女而家就係咁啦,不過佢而家係K2,未讀小學~但佢連個"車"字,"明"字都係教完就唔記得

珍珠宮

睇多些圖書,去多些博物館和戶外活動

首頁

尾頁

跳至