論盡家傭

跳至

首頁
23456...9

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前未識上網時, 對好多外傭條例一知半解, 當遇到問題時, 亦唔識得點去拆解, 而家嚟多咗論盡家傭, 開始知道點樣去應付外傭過份o既要求, 同埋會員好肯分享經驗, 喺哩度獲益良多.

珍珠宮

mouth: 佢係前五豐行的話事人,咁都靚仔?mouth:
(唔怪之得你叫我做靚女 )
原帖由 qqqqqq 於 09-5-1 10:26 發表
Hi, 靚女! 每次見到你張相, 都想同你講:你個大B 真係好靚.

珍珠宮

乜唔係話仲乜飛支串燒竹籤落黎咩?
qqqqq(都唔知要q幾多次,姑且q住五次先 ),我俾人咁串法,你估到我有幾靚啦
原帖由 ellawyc 於 09-5-1 12:51 發表

如果你住樓, 你顧住咪un穿個地下
唔係樓下會問 : "做乜飛枝晾衫竹落黎~~~????"
告你高空擲物丫~

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有您地既支持, 我仲點捨得離開家傭版, 離開你地丫....
你地個個都咁攪笑......

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 2heiBBmama 於 09-5-1 21:03 發表

您開心番,我也覺得安樂了,希望繼續支持家傭版,還有西灣河馬評!(哈哈,我得閑就會賣賣廣告!)

珍珠宮

原帖由 Froggy_joe 於 09-5-1 20:21 發表
乜唔係話仲乜飛支串燒竹籤落黎咩?
qqqqq(都唔知要q幾多次,姑且q住五次先 ),我俾人咁串法,你估到我有幾靚啦

話時話........ 我都唔多記得妳点嘅樣......
淨記得第一次見你就俾咗個難題我...
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

係?!乜我有叫你食晒枱上所有既野咩?
原帖由 SandraLo 於 09-5-1 21:46 發表

珍珠宮

係law, 喜歡既入埋黎我地個院舍渡下假
(唔會因為豬流感而關閉)
原帖由 2heiBBmama 於 09-5-1 21:03 發表

珍珠宮

原帖由 Froggy_joe 於 09-5-1 22:10 發表
係?!乜我有叫你食晒枱上所有既野咩?

當然冇...... 你淨係叫我估吓你地邊個係邊個.....
嗰時228都未到......
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

係喎,我記得la, 你當時滴晒汗 mouth:
原帖由 SandraLo 於 09-5-1 22:24 發表

當然冇...... 你淨係叫我估吓你地邊個係邊個.....
嗰時228都未到......

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 saiwanho 於 09-5-1 21:12 發表

您開心番,我也覺得安樂了,希望繼續支持家傭版,還有西灣河馬評!(哈哈,我得閑就會賣賣廣告!)

你個西灣河馬評咁受歡迎, 唔使賣廣告都得啦....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

原帖由 Froggy_joe 於 09-5-1 22:51 發表
係喎,我記得la, 你當時滴晒汗 mouth:mouth:" />

查實一早未埋枱已經滴汗......
話說個日放工即飛落地鐵去TST, 先發現自己好似鄉下出嚟..... 揾咗一排先搵到水車屋個出口....
去到就話陳小姐10位.....
門口個receptionist話:落去就見架啦!
我落咗兩級樓梯, 返轉頭同個小姐講:唔該帶一帶!
佢木無表情咁話:一落去就係囉喎!
我落兩級, 又再返轉頭, 再同佢講:小姐, 唔好意思, 嗰d 人我未見過架, 唔該帶一帶....... 瘀到爆!:(

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 2heiBBmama 於 09-5-1 23:08 發表

你個西灣河馬評咁受歡迎, 唔使賣廣告都得啦....

這是承蒙大家比面,讓小女子得閑發下癲,也想不到這個專欄可以維持到今天,這個馬評不屬於我,是屬於大家!!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 ellawyc 於 09-5-1 12:51 發表

如果你住樓, 你顧住咪un穿個地下
唔係樓下會問 : "做乜飛枝晾衫竹落黎~~~????"
告你高空擲物丫~

咁你唔好Un咁勁,費事樓下會問:"做乜有罐石油氣~~~???"

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 SandraLo 於 09-5-1 21:46 發表

我黎搶答!!
係"印樣"
又由於豬肉媽給我"晾衫竹"的聯想
所以, 我姑且尊稱佢為"一條印樣"

(老爺, 我係春桃, 你應該唔會打我架可?? )

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 winnie_sh 於 09-5-2 00:42 發表

咁你唔好Un咁勁,費事樓下會問:"做乜有罐石油氣~~~???"

你....你....你....係咪做炸兩丫而家......
同埋我想更正, 係細氣; 大罐裝個比例好唔同, 高好多架....

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 ellawyc 於 09-5-2 01:48 發表

我黎搶答!!
係"印樣"
又由於豬肉媽給我"晾衫竹"的聯想
所以, 我姑且尊稱佢為"一條印樣"

(老爺, 我係春桃, 你應該唔會打我架可?? )

Wakakakakka 老爺,係時候丟春桃入去柴房餓佢兩晚

珍珠宮

餓完佢兩晚,放出黎咪成隻狼咁……
我鐘意
人黎,落鎖
原帖由 winnie_sh 於 09-5-2 02:18 發表

Wakakakakka 老爺,係時候丟春桃入去柴房餓佢兩晚

大宅

froggy,ella,
放假,咁早你兩個就走去人地地盤玩野,因住醫院提早捉你兩個番入去~

大宅

我都喜歡這個家傭版,
在這裹學到很多野,
好像我請外傭時,
她叫我用現金出薪資比她,
她自己說到銀行拿錢很煩,
我看完這個家傭版之後,
我決議不可,
一定要到銀行開户口出糧,
还對工人說香港政府一定要,
否則都唔知有無出薪資比妳,
所以我是很喜歡這個家傭版.