自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

phibow 發表於 19-5-29 11:31
我女都有讀寫障礙, 再加專注力不足, 專注力我係幼稚園時已經覺得佢專注好差, 讀寫小一先發現, 我係出面搵 ...

私家精神科醫生評估較好嗎?我聽人講政府評既先有學校支援既

珍珠宮

畀面勳章

luckybaby2011 發表於 19-5-29 12:49
咩apps 拆都字唔同色?

自己用photoshop打架, 打完續個部守轉色
龍鳳媽

大宅

回覆 pigmei 的帖子

補習老師唔一定唔好,我個個好好大仔2歲半時評估有言語障礙,到上小一功課跟唔到,之後就搵宜家呢間補習社,老師好好用心教,由開始時考第尾,去到3年班考第一,之後4年班精英班,當然精英班實會有叻過自己嘅人,但都係18名以內,去到細佬上年小一我問MISS收唔收細仔(講明有傾向讀寫障礙),MISS都話收,唔緊要慢慢教就會識架啦!去到今年2年班確診嚴重讀寫障礙,但成績有明顯進步,全班32人,上學考30,到下學期第一次考試第26名,睇到小朋友有好大嘅進步,真係好開心,最重要係補習老師肯用心同嘗試唔同方法去幫細仔,我由將自己係出面上堂學到有用嘅方法和資料大家互相交流去幫小朋友,平時好多補習社都係個半鐘或兩個鐘,就算做唔晒都要走,但我呢個MISS會等小朋友做晒功課,溫好書先放小朋友走,通常我兩個仔由4點半返到補習社做功課連溫書,會7點至7點半走,細佬有時都會補到8-9點因為要慢慢解釋同幫佢拆字去記,溫默書就分段默,當然一日咁長時間係辛苦,但兩個小朋友好開心,一到月頭就提我交補習費,怕我唔交無得補,所以其實都好睇間補習社同老師,各位加油!

大宅

回覆 luckybaby2011 的帖子

唔係,我朋友等唔到政府,係出面搵合資格嘅心理學家做評估,之後交返去學校都有調適嘅安排。

男爵府

陪月勳章

arale1668 發表於 19-5-29 12:36
我打左去問,睇左你張notice先知教育局有呢個部門,而我是在新界西,其實香港唔同區域都會有呢類講座,但 ...

唔緊要架,起碼知道教育局有呢個部門,或者以後教育局對呢方面既支援會越來越多,以後升中如有需要都可以留意下邊間中學有呢方面既支援。講真,我仔K3時我先發覺好似有學障問題,依家呢間學校系志願尾既學校,但我了解到學校有呢方面既支援所以無去其他學校扣門,入學3個月學校老師發覺佢似係學障,經教育局評估報告係中度,依家每星期係學校言語治療一堂已經進步好大,所以我好慶幸當初決定讀呢間學校。

珍珠宮

畀面勳章

miu2012 發表於 19-5-29 13:18
唔緊要架,起碼知道教育局有呢個部門,或者以後教育局對呢方面既支援會越來越多,以後升中如有需要都可以 ...

我剛剛係學校對面報左功課輔導,而星期六就俾佢地補習,呀女就好開心,因為一有唔識就可以問(因為我同老公都要返公),而補習社都有讀障既學生
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

miu2012 發表於 19-5-29 13:18
唔緊要架,起碼知道教育局有呢個部門,或者以後教育局對呢方面既支援會越來越多,以後升中如有需要都可以 ...

係,同埋係呢度留左個討論記錄,同樣俾到有呢方面需要既人搵到
謝謝你
上天自有安排
龍鳳媽

水晶宮

arale1668 發表於 19-5-29 12:52
自己用photoshop打架, 打完續個部守轉色

I see, 你好有心機
書局都有d拆字咭賣、你都可以看看

男爵府

arale1668 發表於 19-5-29 08:44
有,只是功課做少2題,有安排讀卷考試,而每次家長會問老師可以點令佢記得多啲字,老師都係果句,睇多啲書 ...

我仔今年7歲,佢細個時我就發現佢認字比同學仔慢好多,差好遠,一直擔心佢有讀障。

後來上小一後,買左套類似之前JM介紹的形象識字字卡,發現對阿仔係有幫助的。此外,我亦一直堅持同佢睇書,邊講故仔,邊指住D字。

套形象識字字卡用了幾個月就停用了。但閱讀就一直堅持下來。現在發現阿仔不知不覺間原來吸了很多字。佢未必能默出來,但至少能認讀到個字。所以我覺得,閱讀圖書應該係有幫助的,只是這個方法需花費大量時間。

珍珠宮

arale1668 發表於 19-5-29 08:52
一知道呀女有呢樣野,已經搵左言語專家問,話會幫到的,我老公唔肯,話我推俾人教,不負責任 ...

你老公咁講嘢嘅

大宅

phibow 發表於 19-5-29 11:31
我女都有讀寫障礙, 再加專注力不足, 專注力我係幼稚園時已經覺得佢專注好差, 讀寫小一先發現, 我係出面搵 ...

請問係邊個app可以温英文單字? 我仔記一個單字真係温幾個鐘都記唔到, 我都唔知可以點幫佢.

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 arale1668 的帖子

我仔都有讀障,今年已大學一年級。英文完全冇問題,但中文好差,默書唔得,不識閱讀理解及說話。

珍珠宮

畀面勳章

luckybaby2011 發表於 19-5-29 13:31
I see, 你好有心機
書局都有d拆字咭賣、你都可以看看

好喔
龍鳳媽

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 19-5-29 12:52
私家精神科醫生評估較好嗎?我聽人講政府評既先有學校支援既
唔係, 只係私家比較快可以做評估, 政府要排到天昏地暗
學校係接受香港註冊精神科醫生評估信

珍珠宮

pepemoon 發表於 19-5-29 13:42
請問係邊個app可以温英文單字? 我仔記一個單字真係温幾個鐘都記唔到, 我都唔知可以點幫佢.
...
selling free, IOS才有

大宅

phibow 發表於 19-5-29 13:50
selling free, IOS才有

thx

珍珠宮

畀面勳章

Moti 發表於 19-5-29 13:40
你老公咁講嘢嘅

所以困擾左我好幾年,基本上好多野都係佢後知後覺
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

peggy 發表於 19-5-29 13:44
回覆 arale1668 的帖子

我仔都有讀障,今年已大學一年級。英文完全冇問題,但中文好差,默書唔得,不識閱讀 ...

聽到你咁講好鼓舞
龍鳳媽

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

arale1668 發表於 19-5-29 13:52
聽到你咁講好鼓舞

上年dse成績都Ok,唯獨是中文衰左。最終去台灣升學,但暑假後會轉去西班牙。
努力加油!

珍珠宮

畀面勳章

peggy 發表於 19-5-29 13:59
上年dse成績都Ok,唯獨是中文衰左。最終去台灣升學,但暑假後會轉去西班牙。
努力加油!
...

條條大路通羅馬,我都係諗仔女將來都係要出國讀書的
台灣又有獸醫讀
龍鳳媽

首頁
23456...7

尾頁

跳至