自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

agree!

原帖由 MINK926 於 09-5-5 20:20 發表
$48XX我就一定唔會請...

洋房

真係太貴啦!

不過無工人就好辛苦囉,又要返工又要做家務,細路又要找人湊。

希望d尊貴議員放過我哋啦!

伯爵府

X2!!

原帖由 熙媽咪 於 09-5-5 22:20 發表
我可以退休, 湊仔

男爵府

好媽媽勳章

$48xx 仲要吾要比外傭稅先?!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

4800, 一定唔請, 除非這個價係全包(唔駛另外俾佢食, 住, 保險, 水, 電, 煤, 機票, agency fees..........)

禁止訪問

洋房

唔請囉
千幾文爭好遠

侯爵府

原帖由 kc_01k 於 09-5-5 23:17 發表
唔請喇, 慳返d錢唔會益佢地班外傭, 比仔讀書好過, 等佢讀多d書, 可以大個搵多d錢, 第時佢自己先可以請本地馬姐, 唔係點夠貼"正苦" .......

如加到48xx, 菲律賓以及印尼政府地價以及樓市肯定暢旺, ...

講得好!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

100% agree .... $ 4800 TOO HIGH

原帖由 熙媽咪 於 09-5-5 22:20 發表
我可以退休, 湊仔

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實呢2年我地都係差唔多俾緊呢個價,之不過有$400俾咗衰正苦:tongue: ,但都越嚟越覺得唔值,每日仔仔8:00-3:00返學,呢段時間佢做咩都得,計起上嚟,佢真係舒服過我好多.
但冇計,呢4千幾5千真係買個安心,所以都開始諗8月完約唔用la,慳番呢幾千蚊俾仔仔學嘢好過,唯有自己辛苦啲,但真係可以慳番好多,今期煤氣費成6百幾,都唔知佢係屋企整咩

伯爵府

我d小朋友開始大, e+返全日, 我ge管家係屋企都冇muk做嘢, 次次都係我返佢, 佢先會做, if +到48xx, 我駛鬼仲請佢咩.

伯爵府

我之前試過半年冇用工人, 99幫手湊, d水, 電, 媒charge 少好多, every month 真係慳好多ga
原帖由 Lovely媽咪 於 09-5-6 10:03 發表
其實呢2年我地都係俾緊呢個價,之不過有$400俾咗衰正苦:tongue: ,但都越嚟越覺得唔值,每日仔仔8:00-3:00返學,呢段時間佢做咩都得,計起上嚟,佢真係舒服過我好多.
但冇計,呢4千幾5千真係買個安心,所以都開始諗8月完約唔 ...

男爵府

仲未計長期服務金, 我個位請左十年, 人工加到48xx的話, 續約無啦啦要俾多8千, 制唔過...

個女都大個, 自己睇返好過...

大宅

醒目開學勳章

我唔會再請嫁啦, 最多請個 part-time 家務助理 / 保姆 / 補習社 / 全日制幼稚園.....總之就會有好多方法...... 唔駛驚我會為左個仟幾蚊人工唔炒佢, 係一定炒

伯爵府

你地都好d呀, 因為你地願意自己做番d家務, 揾補習班等等.
但我同家人真係超級懶人, 唔鍾意煮飯, 做家務, 爸媽又老, 要人照顧,
所以如果真係加到$48xx, 都唔知點算.
希望d pk議員, 唔好做攪屎棍啦.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-5-6 11:25 發表
我唔會再請嫁啦, 最多請個 part-time 家務助理 / 保姆 / 補習社 / 全日制幼稚園.....總之就會有好多方法...... 唔駛驚我會為左個仟幾蚊人工唔炒佢, 係一定炒 ...

同意! 我都會唔請, 想其他辦法算數。

男爵府

畀面勳章

原帖由 123!@# 於 09-5-6 11:31 發表

你地都好d呀, 因為你地願意自己做番d家務, 揾補習班等等.
但我同家人真係超級懶人, 唔鍾意煮飯, 做家務, 爸媽又老, 要人照顧,
所以如果真係加到$48xx, 都唔知點算.
希望d pk議員, 唔好做攪屎棍啦. ...

Me too! Very worried if increased to $48xx. Have to wait for my BB to grow older and then emply local helper.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知點解哩幾日睇巾幗梟雄, 對黎耀祥講啲嘢好有感受, 好似"佢要喺樹吊頸唔通唔俾佢咩", "唔係剩係得佢可以扼人條頸, 我哋都可以扼返佢條頸, 睇下邊個死先之o麻!"

外傭要求加人工咪加囉, 加到過萬都冇問題, 請唔起外傭大家大不了返歸做全職媽媽, 唔會冇飯開唔會死得人, 但外傭冇咗份工, 佢哋政府係咪即時俾出廿幾萬份就業出嚟? 冇咗外滙支持國家經濟, 仲要倒返轉頭嘔廿幾萬份工出嚟, 又或者由得佢哋喺本土國家自生自滅, 最終睇下係外傭僱主唔掂定係外傭唔掂先囉, 係外傭迫虎跳牆, 貪得無厭o既惡果.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

請~

不過係請本地算數!
費時益佢地.
又可以慳番機票呀, 服務金呀一大堆無謂錢.

由佢地加啦, 加到7000 丫笨!
睇下到時邊個愁!
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

首頁
23456...7

尾頁

跳至