自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

pairwin 發表於 19-7-10 13:46
自從big 6大擧出遊,黄皮人士直頭比人當哂同類看待,好惨

你講出重點了

子爵府

ctsang 發表於 19-7-10 14:45
咁又唔係咁慘嘅!我住呢邊,高級,普通餐廳都去唔少,touchwood未試過有事,返而德國試過一次咁多,原全ig ...

London嘅餐廳最好。

其他歐洲國家,我除了禮貌用詞,全部要講番英文,D 侍應唔想(或者唔太識)講英文咪唔係咁多嘢講囉。

一對比其他當地客,咪有分別囉。未必係歧視,不需要太認真。

子爵府

raven 發表於 19-7-10 17:30
20幾年前去歐洲見識過,反而去美國無試過被歧視!
早兩年我仔去英國遊學時,就話D航空公司職員超無禮貌對佢 ...
我次次坐英航都好賓至如歸。雖然只係坐經濟位

男爵府

bopomofo2405 發表於 19-7-10 18:56
London嘅餐廳最好。

其他歐洲國家,我除了禮貌用詞,全部要講番英文,D 侍應唔想(或者唔太識)講英文咪唔 ...

認同,我老公係華人,但土生土長,我地去餐廳,D waiter成日同佢有講有笑,有時廚師都走出黎問好唔好食,返而我就唔識social,所以唔理我,我覺得係言語問題多過膚色問題,或者culture唔同,香港人性急,習慣咗舉手叫waiter過黎落order,但呢邊係習慣等個waiter 自己過黎揾你,食完會黎問你仲有無其它想要,無就同佢講埋單。

珍珠宮

raven 發表於 19-7-10 17:50
回覆 bbqueen 的帖子

維珍

我經常搭 VS 倫敦香港線
我覺得VS 空姐空佬service 最好了
BA CX 仲衰

琥珀宮

ribenar 發表於 19-7-10 11:16
移咗民往歐美國家的你, 會唔會變到好似喺香港嘅南亞裔居民咁畀人歧視?
...

今日至同個曾留學美國朋友傾起,佢話美國歧視口唔講,心照啦!工作一定請白人先,佢話點都唔會移民,唔想俾人歧視,我話佢真係睇得通透。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 sasa@uk 的帖子

係職員(地勤)唔係空姐

伯爵府

回覆:移民會變南亞裔居民?

一定,不只是歧視,在白人的國家,有時候本地人㑹想與你打架。

子爵府

SandyKL 發表於 19-7-10 20:43
今日至同個曾留學美國朋友傾起,佢話美國歧視口唔講,心照啦!工作一定請白人先,佢話點都唔會移民,唔想 ...
哩樣真,美國人比較虛偽,英國人就snobbish,口永遠話唔會歧視,但背地裏會話人Chinese pig,炒人㚥多時會保住白人嘅飯碗,升職好多時都係白人優先。

禁止訪問

琥珀宮

Rhapsody2 發表於 19-7-10 20:56
哩樣真,美國人比較虛偽,英國人就snobbish,口永遠話唔會歧視,但背地裏會話人Chinese pig,炒人㚥多時會 ...

同英國人共事過,多多少少感覺到佢地發自內心嘅高傲。當然,唔係所有英國人都係咁,都識一個娶個中國太太,猛同人講粵語,佢講得好叻。

美國同英國都係親戚嚟㗎啦,美國人背後講華人好相信用語仲尖酸。總之,對佢地不可示奴,佢地會更加睇唔起,間唔時俾啲顏色佢地睇,佢地反而冇咁高氣焰。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

香港人點歧視大陸人,咁外國人咪點歧視香港人囉

子爵府

ctsang 發表於 19-7-10 19:33
認同,我老公係華人,但土生土長,我地去餐廳,D waiter成日同佢有講有笑,有時廚師都走出黎問好唔好食, ...

個人覺得,歐洲嘅大城市比較好,見慣唔同種族嘅人。
日本就鄉下果D人反而好過東京,大阪,好熱情。

大宅

mizuho 發表於 19-7-10 17:21
如果有能力,有好工作,口語流利可以同local 玩,根本唔會有問題

好多人係唔去融合當地文化,硬要把自己國 ...

啱呀.......好多亞洲人唔融入人地文化,尤其移民的亞洲人,好多係街大大聲,又無禮貌,行街黑面的多數香港人,著到超娘但襯名牌袋的係大陸人,韓國人麻麻都比香港及大陸人好.........是事實 佢地的行為真的幾討當地人厭,所以惟一可以做的就是做好自己 ......

識好多自小移民,由小學讀到High School (讀唔到大學)的家長,唔識用英文溝通,大部分時間生活係自己語言的圈子中.....

bopomofo2405    發表於 19-7-11 00:56
artroboy    發表於 19-7-10 23:03

男爵府

bopomofo2405 發表於 19-7-10 19:02
我次次坐英航都好賓至如歸。雖然只係坐經濟位

英國BA同美國UA,一個天一個地

bopomofo2405    發表於 19-7-11 00:51

男爵府

bobomia 發表於 19-7-10 17:56
黃皮膚嘅日本人、韓國人會唔會被歐美人士歧視呢?如果無嘅話,代表佢地只係唔鍾意中國人
...

鬼佬點會分到咁細緻, 佢地將所有亞洲人歸類同一group ga, 即係話係佢地眼中泰, 菲, 越同日, 韓, 中係冇分别, 係我地自以為佢地會分, 佢地跟本就賴理你係邊到黎, 我覺得有D人諗多左啦

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 19-7-10 22:21
鬼佬點會分到咁細緻, 佢地將所有亞洲人歸類同一group ga, 即係話係佢地眼中泰, 菲, 越同日, 韓, 中係冇分 ...

對,單靠外觀,鬼佬好多時不懂得分辨你是黃種人裡面的韓、日還是中,就好像我們不懂得分辨黑人是來自非洲哪一國一樣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我住左美國十幾年,我冇感覺過俾人歧視,可能我好彩,但美國本身咁多種族,只要你凡表現唔係標奇立異冇人會歧視你的

男爵府

我去過好多地方旅行, 自己經驗就從未俾白人discriminate過, 尤其係歐州仲好受鬼佬歡迎, 因為想當年都好年青貌美兼身形高挑, . 試過幾次唔係幾高興經驗都係係加拿大俾Pakistani, Sri Lankan激親, 佢地真堅唔like Chinese.

男爵府

muyuenen 發表於 19-7-10 21:05
去 Vancouver, Toronto ... 完全冇呢種感覺

冇呢種感覺係因為果邊亞洲移民多, 所以自我感覺良好, 但我係Toront就見唔同地區HSBC D staff都唔同, Chinatown固然成間bank都係香港人, 有D就成間南亞staff, 如果各民族關係和陸就唔使咁分啦, 而且呢2度地方跟本就好少見到白人, 週街都係亞洲移民, 亞洲移民互相歧視基本上我覺得係有, 只不過唔係鬼佬有D人俾人歧視左都唔知or跟本唔care因為唔係白人.

首頁
23456...8

尾頁

跳至